Ce si cum se cauta pe piata muncii

Cei care-si tocesc coatele pe bancile Politehnicii ajung sa lucreze in domeniile pentru care s-au pregatit. Vanatorii de capete spun ca se cauta foarte mult atat inginerii pe parte mecanica, specializati in service...

Cei care-si tocesc coatele pe bancile Politehnicii ajung sa lucreze in domeniile pentru care s-au pregatit. Vanatorii de capete spun ca se cauta foarte mult atat inginerii pe parte mecanica, specializati in service, motoare, tevi, instalatii, cat si cei de vanzari.

Extrem de cautati sunt inginerii cu ceva ani de experienta, mai ales cei care au abilitati de lider.
Angajatorii vor cu precadere ingineri specializati, de exemplu "structuristi" sau "frigotehnisti". "Caut un inginer specializat in climatizare, cu cinci ani experienta si care sa stie cum sa vorbeasca si sa conduca o echipa de muncitori”, spune Flavius Ignat, patronul unei firme de instalatii de climatizare din Satu Mare.
 

Locuri in retail si finante

 
Multe locuri de munca sunt si in retail, sector foarte putin afectat de criza economica. "In aceasta zona sunt joburi atat pentru incepatori, cat si pentru cei din middle si top management”, spune Alina Negrea, senior partner al companiei de resurse umane A Plus Performance, din Bucuresti.

Si cei care lucreaza in zona finante-contabilitate vor avea foarte mult de lucru. "Numeroase persoane disponibilizate vor alege sa-si deschida o firma.

Ca urmare, va fi nevoie de contabili, de finantisti”, explica Dina Taralunga, specialist al firmei de resurse umane Ascent Group din Bucuresti.

Si meserii ca director de calitate, consilier juridic (specializat in legislatie europeana), programator Java ori inginer IT vor fi, si anul acesta, in capul de afis al oricarei agentii de recrutare.

PR-ul si imobiliarele, in scadere


Marketingul, PR-ul si imobiliarele sunt zone cu interes scazut pentru angajatori. Angajatii ale caror venituri depind direct de comisioanele de vanzari, de exemplu agentii imobiliari, brokerii de credite, dealerii auto, sunt nevoiti sa stranga tot mai mult cureaua, ca urmare nici in astfel de domenii nu prea sunt sanse de angajare rapida.

Asta nu inseamna ca persoanele care vor sa-si gaseasca de lucru in astfel de sectoare nu pot sa o faca.

Consilierii in cariera spun ca, desi posturile sunt putine, cine doreste sa munceasca, nu trebuie decat sa caute. Insa este vorba despre o cautare activa, in care disponibilitatea de angajare sa fie maxima.

"Mi-am gasit de lucru ca PR intr-un moment in care niciun apropiat nu-mi mai dadea vreo sansa, pe motiv ca 'este criza'. Insa nu am renuntat, pentru ca aceasta este meseria care-mi place si pe care vreau s-o practic. Mi-am gasit un job destul de bine platit, in sase saptamani. Dar m-am ocupat foarte serios de gasirea lui. Zece ore pe zi erau alocate acestui scop”
, spune Loredana Vladopol, din Iasi.

Oportunitati pentru angajator

 
In aceasta perioada de criza economica, specialistii in resurse umane au identificat o oportunitate pentru angajator, pe langa platirea unor lefuri substantial reduse fata de anul trecut: acum se poate cumpara ieftin talent. Astazi si cei foarte bine pregatiti, si care sunt cautati de agentiile de recrutare, au mai redus din pretentii si accepta si pachete salariale mai modeste.