Avocatura a devenit, mai ales dupa 1990, una dintre profesiile liberalespre care se indreapta tot mai multe persoane. Ce calitati iti trebuiepentru a deveni avbocat, ce pregatire dar si ce sanse de reusita ai incariera, ne spune avocata Livia Stoica.
Ca absolventa a unei facultati de stat am putut constata faptul caproportia mare a studentelor la Drept a inceput sa se reflecteze si inrandurile avocatilor. Pornind de la caracterizarea lui d'Agnesseau ca"avocatura este tot atat de veche ca si magistratura, tot atat de nobilaca si virtutea, tot atat de necesara ca si justitia", trebuie sa precizezde la inceput ca aceasta profesie este una care are in centru omul, insensul ca este conceputa pentru a veni in sprijinul ocrotirii drepturilorsi libertatilor persoanei.
Prin urmare, daca aspirati spre un atare statut, trebuie sa avetiinclinatii pentru a lucra nemijlocit cu oamenii, din cele mai variatecategorii, cu grade de cultura diferite, cu opinii din cele maineasteptate.
Prin urmare, fie ca alegeti o cariera de avocat pledant,fie ca preferati sa ramaneti la faza de a acorda consultatii juridice,este bine sa va inarmati cu multa rabdare, deoarece tipologia clientiloreste una vasta. In acelasi timp, nu ignorati nici posibilitatea pe careo are clientul ca, in momentul in care nu este multumit de prestatiadumneavoastra, sa va ceara rezilierea contractului de asistenta juridicasi restituirea onorariului sau a unui procent din acesta. In acelasitimp, nu trebuie sa deveniti nici un sclav al celui care va platesteonorariul, ci trebuie sa va pastrati demnitatea, explicandu-i care suntcaile prevazute de lege, posibilitatile de actiune si chiar atunci candeste cazul, sa-i recomandati un coleg specializat in domeniul solicitatde client si cu care nu sunteti familiarizat.
Desigur, acestea sunt niste recomandari general valabile si poate vaintrebati daca pentru ca o femeie sa devina avocat este necesar saexiste un "supliment" de calitati.
Din fericire, avocatura este o profesie in care au patruns foarte multefemei, ca de altfel si in randurile magistratilor sau ale notarilor. Prinurmare, faptul ca esti femeie nu constituie un handicap. Angajarile saucolaborarile cu societatile sau birourile de avocati se fac aproapefara exceptie pe baza unor interviuri si/sau teste, unde fiecare isipoate etala conostintele dobandite.
Este insa posibil ca, pentru anumitetipuri de activitati care presupun un efort fizic mai mare, deplasariin teren numeroase sa fie preferati barbatii. Am intalnit situatii incare erau alesi barbati pentru a sta la coada la judecatorii in dosarelede intabulare sau chiar in relatiile cu camerele de comert. Dar nu asridica aceasta situatie de fapt la rang de regula.
O idee preconceputa este si cea conform careia o femeie avocat este maiusor de exploatat sau, dimpotriva, are sanse mai mari sa fie favorizatade un judecator.
In primul rand, instantele noastre sunt compuse inmare masura din femei. Apoi, posibilitatea de a specula unele situatiicare se invesc pe parcursul unui proces tin de maiestria avocatului, despiritul de observatie, de viteza de reactie si bineinteles de nivelulde pregatire si de buna cunoastere a dosarului.Ca o concluzie a celor prezentate pana acum, nu va incurajez saconsiderati calitatea de femeie ca pe un atu, dar nici ca pe undezavantaj. In orice caz, pastrati-va in orice situatie feminitatea, chiarsi atunci cand considerati ca trebuie sa fiti mai dure, mai sobre saumai bataioase. Puteti sa va puneti in valoare cunostintele pastrandu-vafarmecul si zambind chiar in momentele in care va vine sa-l strangetide gat pe adversar, pe client, pe judecator sau pe functionar.
Daca dupa cele povestite mai vreti sa va faceti avocate, iata ce conditiitrebuie sa indepliniti: sa fiti cetatean roman, sa aveti exercitiuldrepturilor civile si politice, sa fiti licentiata a unei facultatide drept sau sa fiti doctor in drept si sa nu va gasiti in vreunuldintre cazurile de nedemnitate prevazute de Legea nr.