Calcularea rezultatului

Notati cu patru puncte fiecare caz in care ati bifat varianta de raspuns 1 si cu un punct acolo unde ati ales varianta 2. Calculati cate puncte corespund, in total, fiecareia dintre literele T, R, A, S sau I, fiecare reprezentand o sursa de motivare (asa cum se vede alaturi). Litera care are cel mai mare total reprezinta scorul tau principal. Cea de-a doua este scorul secundar.

T (intes pentru locul de munca): puncte
R (responsabilitati): puncte
A (remuneratie): puncte
S (siguranta locului de munca): puncte
E (perfectionare profesionala): puncte
I (libertate): puncte




Scorul principal este I
Independent, visezi sa ai libertatea deciziilor
Alegerea secundara este:
T. Natura ta independenta te determina sa refuzi contractele care ti se ofera. Daca pregatirea iti permite, poti deveni consultant (intern sau independent).
R. Iti place ca ai independenta in ceea ce priveste responsabilitatile. Daca nu vrei sa devii antreprenor, vizeaza proiectele speciale. Ai profilul celui pregatit sa lanseze activitati noi, sa creeze noi structuri etc.
A. Iti doresti un pachet salarial bun, pe langa independenta. Ceri mult si trebuie sa ai ce oferi in schimb angajatorului. Ar trebui sa te concentrezi pe lansarea propriei afaceri.
S. Impaci cu greu cele doua exigente ale tale: siguranta locului de munca si libertatea deciziilor.

Libertatea de care esti convins ca ai nevoie nu este cumva o cautare a confortului si sigurantei?
E. Ai un obiectiv remarcabil: sa fii independent si sa continui sa te perfectionezi. Daca esti un bun gestionar al resurselor, iti poti deschide propria afacere.

Scorul principal este T
Esti motivat, in primul rand, de interesul pentru ceea ce faci Alegerea secundara este:
R. Iti place sa fii expert in domeniul tau. Dar nu numai. Vrei responsabilitati. Te-ai gandit la managementul proiectelor?
A. Placerea pentru ceea ce faci nu este dezinteresata. Daca nu esti apreciat la adevarata valoare, vei cauta acest lucru in alta parte. La un moment dat va trebui sa alegi intre a avea responsabilitati si a face ceea ce iti place. Poate chiar acum?
S. Iti doresti o slujba interesanta si sigura. De ce nu? Poti gasi acest lucru intr-o companie mare.
E. Iti place munca ta si iti doresti sa evoluezi constant. Ambitiile tale sunt in principal intelectuale. Asuma-ti gustul pentru schimbare.
I. Iti place sa lucrezi singur, conform propriilor reguli, ceea ce e bine, daca esti expert in domeniul tau. Daca nu, s-ar putea ca perioadele de restructurare sa nu te ocoleasca.

Scorul principal este S
Cauti prioritar siguranta si stabilitate
Alegerea secundara este:
T.
Securitatea locului de munca poate fi oferita de o companie mare. Identifica posibilitatile de promovare pe care ti le ofera aceasta.
R. Responsabilitatile si un loc de munca sigur nu sunt incompatibile, mai ales in companiile mari. Va trebui insa sa te adaptezi rigorilor de management ale acestora.
A. Este greu sa mentii un echilibru intre a avea un venit bun si dorinta de siguranta la locul de munca. Trebuie investite munca, talent si loialitate.
E. Pe langa scopul tau principal, iti doresti ca locul de munca sa iti ofere un mediu deschis dezvoltarii profesionale constante.
I. Siguranta si libertate: combinatie dificila! Cu exceptia situatiilor in care intervine norocul.

Scorul principal este R
Iti trebuie responsabilitati serioase
Alegerea secundara este:
T. Ai multa ambitie. Iti place sa comunici deschis si sa iti afirmi autoritatea, atata vreme cand profesezi intr-un domeniu care iti place. Masoara bine riscurile, in cazul in care te gandesti sa faci o schimbare in cariera.
A. De tine depinde sa obtii ceea ce iti doresti: responsabilitati mari si un pachet salarial pe masura. Iti este prielnica o activitate legata de vanzari sau de top management.
S. Iti plac responsabilitatile si siguranta si nu te afecteaza gradul de libertate a deciziilor de care te bucuri.
Te simti bine lucrand intr-o structura solida.
E. Reponsabilitatile fac pereche buna cu dorinta de perfectionare profesionala, in cazul tau. Le poti gasi intr-o activitate mai degraba legata de managementul proiectelor decat de domeniul comercial.
I. Responsabilitati si independenta! Ai profilul ideal al angajatilor care se detaseaza, pentru a crea noi structuri sau de a dezvolta noi activitati. Te-ai gandit vreodata sa fii propriul tau sef?

Scorul principal este E
Mai intai de toate, iti doresti sa te perfectionezi si sa promovezi
Alegerea secundara este:
T. Cauti sa iti dezvolti potentialul si sa lucrezi intr-un domeniu care iti place. Pentru aceasta, va trebui sa cauti un mediu profesional ce iti va oferi noi responsabilitati.
R. Vrei sa te perfectionezi pentru a putea prelua alte responsabilitati. Companiile adora acest lucru. Dar ramane in seama ta sa iti asumi responsabilitatile si sa vezi daca obiectivele tale sunt similare cu ale companiei.
A. Cauti evolutia profesionala si financiara. Lucruri compatibile. Daca le adaugi un interes real fata de munca ta, sansele de a obtine ceea ce iti doresti vor creste.
S. Alaturi de scopul tau principal, pe plan secundar se afla stabilitatea locului de munca. Le poti atinge intr-o companie mare.
I.
Dezvoltarea profesionala se imbina, in cazul tau, cu dorinta de autonomie. Ceea ce este posibil, in cazul in care esti expert in domeniul tau si stii sa te impui la locul de munca.

Scorul principal este A
Pachetul salarial are intotdeauna ultimul cuvant
Alegerea secundara este:
T. Ai ambitii materiale, este cert, dar nu in orice conditii. Trebuie sa lucrezi intr-un domeniu care iti place. Exista riscul dezamagirii de fiecare data cand vei sacrifica locul actual de munca in favoarea banilor, sau invers.
R. Vrei banii si responsabilitatile. Atentie in lucrul cu oamenii: nu toata lumea gandeste la fel ca tine.
S. Iti doresti bani si confortul dat de un loc de munca stabil. Pentru acestea, trebuie munca, talent, compatibilitate cu valorile companiei.
E. Vointa de a castiga mai bine este o motivatie pentru a iti imbunatati permanent cunostintele. Acest gen de persoana este intotdeauna apreciata de angajator. Nu neglija responsabilitatile tale curente si obiectivele firmei.
I. Iti este dificil sa gasesti intr-un mediu profesional atat satisfactii materiale cat si independenta. Trebuie sa iti asumi mereu riscuri.