Delimitarea vaga a indatoririlor
Un manager trebuie sa inteleaga foarte clar care ii sunt responsabilitatile si autoritatea pe care o detine in aceasta functie. El nu poate delega decat acele responsabilitati care i-au fost repartizate. Daca acesta se va teme de propria putere, atunci ii va fi foarte dificil sa imparta responsabilitatile in mod eficient.
Aversiune temperamentala fata de asumarea riscului
Delegarea presupune asumarea unui risc calculat. Chiar si cu o comunicare foarte buna, cu o buna instruire, cu o echipa de subordonati antrenati si sub control direct, exista posibilitatea aparitiei esecului.
Teama de a crea un rival
Acest lucru inseamna: "Si daca un subordonat se va descurca mai bine?". Decat sa dezvolte o oportunitate pentru un subordonat talentat, unii manageri uita de indatorirea pe care o au si descurajeaza noile proiecte si minimalizeaza rezultatele existente. Curajul departamentului respectiv va reflecta gradul de nesiguranta al managerului sau.
O imagine exagerata despre sine
Acest manager va crede ca soarele se invarte in jurul sau. El va lua toate deciziile si va considera ca propunerile sale sunt si cele mai bune. Acesta va promova doar persoane care ii sustin aceasta imagine deformata despre sine si, mai mult ca sigur, cu o comunicare selectiva, va considera ca este singurul care detine imaginea completa a ceea ce se intampla.
De asemenea, genul acesta de manageri se vor teme ca isi vor pierde statutul de "experti" sau de arhitecti principali ai unui proiect bine executat.
Confundarea activitatii cu productivitatea
Un manager poate fi extrem de activ si poate sa-i fie teama ca delegarea responsabilitatilor il va lasa fara nimic de facut. Cel mai adesea, acesta se va plange in mod constant de numarul mare de responsabilitati, iar subordonatii vor intampina mari dificultati in comunicarea cu el.
Teama de a parea lenes
Delegarea poate fi interpretata atat de catre superiori cat si de subordonati ca o evitare a managerului de a lucra. Acesta poate fi un punct extrem de sensibil. Astfel de manageri vor considera ca este o dovada de slabiciune din partea lor sa ceara ajutorul si vor incerca sa faca fata programului incarcat de munca.
Lipsa modelelor din domeniu
Acesta poate fi numit sindromul: "capul face, capul trage". Daca superiorul sau nu imparte responsabilitati, inseamna ca are un motiv - "Seful meu a ajuns in functia respectiva cu genul acesta de comportament. De ce nu as face si eu la fel?"
Reticenta la cedarea teritoriului
Posesivitatea fata de un teritoriu foarte clar definit reprezinta putere si siguranta. Managerii nesiguri isi vor pazi spatiul si de foarte multe ori se vor lupta pentru a-l proteja.
Ei considera in mod eronat delegarea ca fiind renuntarea la responsabilitate si autoritate. Ei nu reusesc sa constientizeze faptul ca o delegare eficienta presupune doar o impartire a treburilor. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la un lucru. O data cu impartirea teritoriului, subordonatii vor incerca sa-si indeplineasca obligatiile cu mai mult interes si entuziasm decat daca ar fi fost desemnati sa execute un ordin pentru care nu au nici o miza.
Comentarii (1)
Este adevarat ca exista tabere,cursuri sau life coaching pentru viitorii manageri sau angajati ai firmelor lipsiti de increderea in sine sau de puterea de a trece peste obstacole? Eu una asa am aflat documentandu-ma pe net si una din ele era Confidence Camp.
Posteaza comentariu