Vreau sa fiu o sefa aproape perfecta

Relatiile interpersonale sunt deosebit de importante in raporturile de serviciu, mai ales in raporturile sef-colaboratori. Observi ca am inlocuit denumirea de subordonati...
Relatiile interpersonale sunt deosebit de importante in raporturile de serviciu, mai ales in raporturile sef-colaboratori. Observi ca am inlocuit denumirea de subordonati cu cea de colaboratori, si nu in mod intamplator. De fapt, munca sefei este, in esenta sa, colaborarea cu oamenii. De aici si locul principal pe care il ocupa aspectele umane in ansamblul proceselor si activitatilor pe care le depui.

Desfasurarea cu maximum de eficacitate a activitatii manageriale implica o serie de calitati, cunostinte si comportamente specifice, cum ar fi:

  •  Sa ai capacitatea de a intelege natura umana, prin prisma teoretica si practica, adica prin instruire si experienta de viata.
  •  Sa posezi calitati empatice, adica sa sesizezi simtamintele colaboratorilor si elementele care-i motiveaza, sa stii sa te pui in locul lor, sa-i intelegi si din aceste puncte de vedere.
  •  Sa ai aptitudinea de a comunica eficient, adica de a te face inteleasa exact, la orice nivel de instruire si educatie.
  •  Sa ai puterea si intelepciunea de a recunoaste faptul ca erorile umane sunt inevitabile, sa intelegi ca, "numai cine nu munceste nu greseste".
  •  Sa manifesti o abordare participativa a problemelor, adica sa te implici si tu, afectiv, indiferent de natura acestora.
  •  Sa fii entuziasta si sa posezi o energie "contagioasa" fata de colaboratori.

Acestea sunt numai o parte, cea mai importanta, dintre calitatile personale pe care trebuie sa le manifesti.
Avand in vedere faptul ca munca in comun este numai o premisa subiectiva de formare a unei echipe (care este, in principiu, o forma sociala ce presupune anumite relatii psihosociale caracterizate prin colaborare, cooperare, intrajutorare, afectivitate) observi ca totul se desfasoara intr-un feed-back psiho-social permanent.

Pentru a te asigura de faptul ca grupul tau de colaboratori formeaza o echipa, pentru a crea o atmosfera propice muncii eficiente, este necesar sa-ti fundamentezi comportamentul pe baza mai multor reguli, bineinteles nu exclusive, pe care ti le prezint mai jos sub forma unor sfaturi:

  •  Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea tu sa fii tratata.
  •  Respecta personalitatea fiecarei persoane, orgoliul si demnitatea sa.
  •  Ia oamenii asa cum sunt si nu asa cum iti inchipui ca ar trebui sa fie; prin urmare, nu astepta de la ei imposibilul.
  •  Personalul, preocuparile si aspiratiile lui se cunosc cel mai bine prin contacte directe, cat mai frecvente.
  •  Trateaza in mod diferentiat fiecare persoana, cautand sa-ti intelegi colaboratorii, sa te bazezi pe calitatile, cunostintele, deprinderile si aptitudinile pe care efectiv le poseda si sa stii sa le apreciezi.
  •  Nu "predica", ci ofera un model pozitiv, prin exemplul personal.
  •  Fii severa in ceea ce priveste principiile si "supla" in privinta formei.
  •  Fii impartiala.
  •  Respecta-ti intotdeauna cuvantul dat, intrucat trebuie sa fii cunoscuta si recunoscuta drept o persoana de cuvant.
  •  Orice salariat trebuie informat dinainte cu privire la modificarile ce vor afecta situatia sa in cadrul firmei.
  •  Actioneaza continuu pentru dezvoltarea spiritului de colaborare, pentru crearea unui climat de incredere reciproca.
  •  Foloseste-ti cu tact privilegiile si responsabilitatile atribuite, asigurand impunerea in fata colaboratorilor prin autoritatea cunostintelor si nu prin constrangere.
  •  Zvonurile trebuie combatute prin fapte cunoscute sau verificate.
  •  Comunicarea si aplicarea eventualelor sanctiuni trebuie efectuate cu tact.
  •  Cand se produc dificultati sau esecuri datorita colaboratorilor, ca sefa, trebuie sa depistezi mai intai partea ta de vina.
  •  Recunoaste calitatile, cunostintele, aptitudinile si deprinderile performante ale colaboratorilor, deoarece acest aspect reprezinta un pronuntat stimulent-motivatie in procesul muncii.

In incheiere, te sfatuiesc sa pui in aplicare sfaturile mele; in fond, teoria este un aspect, iar practica, mult mai dificila.
Nu uita insa ca, in general, femeile sunt sefii cei mai buni!
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alina pe 25 Dec 2010, 18:12
    gen de sefa

    @mara: Sefa mea eare 61 ani: e falsa, egoista, nu suporta sa fie contrazisa, fura, dar firma nu o vede pentru ca le da cadouri la toti si nu e fata batrana, are sot. Fetelor, e ardei iute: doar ea stie, lucreaza si e bolnava. Restul ne prefacem.

    1
    1

  • Catalina pe 11 Iun 2008, 17:11
    Sefe batrane

    Ptr anca: admir diplomatia ta:)) respectele mele

    2
    0

  • Catalina pe 11 Iun 2008, 17:02
    Sefe batrane

    Draga Mara, A fi sefa nu are legatura cu viatza sexuala, chiar deloc,. Sau hai , sa zicem...foarte putin. Eu am doi soti la activ si sefa am fost de cand ma stiu. Asa s-a nimerit. In alta ordine de idei : barfa... sfanta barfa... a fost creata ca sa fie... nu intra in responsabilitatea nimanui.... Jura-te tu ca n-ai barfit pe nimeni niciodata. Lasand la o parte ca post-ul tau ....in categoria asta intra. Am 34 de ani si sunt momente (repet: momente)cand daca nu esti ferm si nu dai cu pumnul in masa ramai fara lucrare. Daca ai o viatza echilibrata si zici ca ti se intampla aceasta drama ai doua variante schimba job-ul sau incearca sa intelegi ce vrea femeia aia. Btw : te angajez daca imi spui ce stii sa faci ptr 5000 de roni.

    2
    0

  • anca pe 12 Mai 2008, 12:10
    an fi sefa in mom de fata

    Draga mara,inteleg ca sefa Batrana e clar din sistemul MIRA....m-a amuzat mesajul ta u si nu ma pot abtine sa iti spun ca nu toate sunt la fel...Am 39 de ani ..sunt sef de 3 ani de zile printre oameni care mi-au fost ,nu demult doar colegi...am familie ,un baiat,sot in dotare si crede-ma ....ca nu e deloc usor sa fii sef....dar daca esti ferm si principial,respecti deontologia si intelegi problemele oamenilor....asa cum fac eu ,atunci sunt sigura ca sunt un sef potrivit la locul potrivit....

    1
    1

  • mara pe 9 Mai 2008, 15:24
    sefa- FATA BATRANA ! sefa mea are 40 ani

    Doamne fereste sa ai o sefa FATA BATRANA si mail ales lipsita de orice activitate sexuala!!!!! TE FACE CU NERVI !!! Ati avut de-a face cu asa specimen?! Ar trebui data o lege prin care sa se interzica fetelor batrane ( 35 ani-),care mai sunt si fete mari sa devina sefe!...sunt HIDOASE la caracter...nu au nici un fel de satisfactie in viata decat serviciul...in rest uraste tot ce e mai frumos pe lume : DRAGOSTEA, flirtul altora, competenta altora, viata fericita de familie a altora. Astfel de sefe( fete batranesi fara viata sexuala), arat cam ca si sefa mea: GRASE,HIDOASE,ISTERCICE,ISTERICE,ISTERICE ( rad TARE, URLA la nervi, isi smulg parul din cap), isi urmaresc angajatii , se uita pe gaura cheii birourilor lor daca acestia inchid usile,isi cumpara bijuterii cu "carul",crezand ca le face mai frumoase, au salariul exagerat de mare ( mai laes daca sunt sefe in Politie pentru ca nu fac nimic sa-si justifice acest salariu de 5000 ron un simplu sef de birou)...dar cea mai de capatai ocupatie este aceea de BARFAAAAAA si iar BARFA!...in cele 8 ore de serviciu nu fac altceva decat sa-si barfesca subalteni la musafiri si apoi pe musafiri la subalterni...isi barfesc mama,tatal,fratele,cumnata,matusile nepotii,unchii si nu in ultimul rand PRIETENELE. Fata de barbati se poarta "ca o sora mai mare" si ii cred asupriti de nevestele si prietenele lor... apoi daca vad ca nu-i suficient complimentata...URLA, urla...devine ISTERICA! DOAMNE FERESTE SA AI SEFA O FATA BATRANA!

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod