Companiile au nevoie de muncă în echipă pentru a funcționa. Iar echipele trebuie să fie mai colaborative, mai adaptabile și mai proactive decât oricând. Însă în echipele dinamice poate exista oricând un coleg toxic.
Modalități prin care poți să interacționezi cu un coleg toxic
Poartă o conversație cinstită cu acesta
Dacă nu încerci să faci acest lucru, poți să fii sigur 100% că relația dintre voi va continua, în cel mai bun caz, în starea actuală, care este una disfuncțională. Nu poți să presupui că această persoană se va trezi brusc și își va da seama de erorile pe care le face, așa că poți face o încercare de a oferi un feedback pozitiv. Concentrează-te asupra impactului pe care comportamentul acestuia îl are asupra ta.
Cere și tu feedback despre propriul comportament. Uneori, ceilalți oameni nu își dau seama de impactul pe care îl au asupra ta. Cercetările arată că cei mai mulți oameni nu își dau seama că sunt toxici, mai ales la locul de muncă. Fii tu cel care deschide o conversație sinceră!Ține-ți orgoliul la un nivel acceptabil
Nu coborî la un nivel care nu te reprezintă. Urmărește și gestionează reacțiile tale. Cu cât poți menține mai mult concentrarea asupra obiectivelor echipei, cu atât este mai puțin probabil să fii orbit de câștiguri sau pierderi în relația cu acest coleg toxic. Fii modelul pe care ți-ai dori să îl urmeze echipa din care faci parte. Stabilește un standard împreună cu restul echipei, un standard care să sprijine colaborarea și dialogul deschis, nu certurile.
Stai de vorbă cu șeful tău
Încearcă să-i sugerezi în mod proactiv șefului tău că echipa ar trebui să aibă o întâlnire în care să stabilească anumite norme și să analizeze comportamente provocatoare și conflicte dintre membrii echipei. Această sesiune nu ar trebui să dea vina pe un membru toxic al echipei.
Ar trebui să presupună o interacțiune reală și autentică, în care membrii echipei să poată înțelege perspectivele celorlalți, să stabilească standarde clare ale comportamentului așteptat și să sporească răspunderea reciprocă.În cele din urmă, ai grijă de tine
Nu lăsa acest comportament toxic să îți deterioreze sănătatea emoțională și fizică. Controlează ceea ce poți, lasă să treacă ceea ce nu poți influența și fă o schimbare dacă este nevoie. Dacă ai încercat din răsputeri să dezvolți o relație mai bună cu un coleg toxic și ți se pare că nu s-a schimbat nimic sau că lucrurile s-au înrăutățit, ia în considerare o discuție cu un specialist în resurse umane sau cu un mentor în care ai încredere.
Dar dacă ai făcut tot ceea ce puteai, ar trebui să iei în considerare și demisia. Viața este prea scurtă pentru a lăsa munca să îți conducă viața.Atunci când lucrezi cu un coleg toxic, nu există nicio îndoială că experiența aceasta te afectează. Și este probabil ca afacerea sau compania să aibă de suferit. Adesea, durerea oferă o motivație puternică pentru a rezolva problemele și pentru a propulsa lucrurile, dar munca pe care trebuie să o depui nu este ușoară. Reconstruirea relațiilor și dezvoltarea de noi obiceiuri necesită multă energie și curaj. Cu toate acestea, odată ce îți propui să te întorci în relația dificilă cu un coleg toxic, vei vedea îmbunătățiri.
Iar dacă ai intenții bune în toate aceste eforturi pe care le depui și ești și persistent, vei culege mai devreme sau mai târziu recompensele.
Posteaza comentariu