Impreuna cu sotul ei, Thomas Power, Penny infiinta in 1998 o platforma online de comunicare intre oamenii de afaceri din intreaga lume. Obiectivul: de a crea prima retea din lume pentru antreprenori, de a-i pune in legatura si de a-i ajuta sa faca schimb de experienta, cunostinte si contacte. Penny a dorit o afacere care sa-i permita in continuare sa se implineasca si pe plan personal, iar Ecademy ii oferea aceasta posibilitate: pentru ca toata activitatea se desfasoara virtual, pe Internet, Penny a putut lucra de acasa, profitand de momentele cand cei trei copii erau la scoala sau dormeau.
Povestea ei pare un basm care incepe cu sfarsitul traditional: "Si au trait fericiti...". Cel putin aceasta impresie mi-a creat aerul ei optimist si zambetul omniprezent, in ciuda subiectelor de discutie abordate. Realitatea in cuvinte: "a fost greu", a recunoscut Penny, vorbind despre momentul de inceput al afacerii lor. "Exista riscuri cand deschizi o afacere. In primii cinci ani, am mers in pierdere, asa ca am fost chibzuiti cu fiecare ban. Am avut chiar un moment pe care l-am numit
"Din momentul in care am stiut ca suntem gata sa ne asumam acest risc, deoarece credeam in afacerea noastra, toate temerile ne-au parasit, fiindca pierderea casei era lucrul cel mai rau care ni se putea intampla si dupa asta, ne puteam continua viata si implicit, afacerea. Am luat aceasta decizie pentru ca faceam totul din pasiune si pentru ca eram impreuna", a marturist Penny, subliniind ca ulterior decizia de a vinde casa nu s-a materializat. La ce nu era dispusa sa renunte con-fondatoarea Ecademy a fost intotdeauna educatia copiilor sai. Pentru ca acestia sa isi continue formarea in ciuda greutatilor materiale din familie, Penny a lucrat timp de un an pentru scoala unde invatau. In aceasta perioada, ea a continuat sa isi desfasoare activitatea si la Ecademy. "Am lucrat in bucatarie, am taiat iarba, am condus autobuzul scolii, am facut tot cea era nevoie in cadrul scolii, de dimineata de la 8 pana seara la 6. Stabilitatea copiilor mei si educatia lor erau mai importante decat casa nostra".
O afacere condusa cu inima
De ce unele afaceri sunt de succes si altele se pierd la scurt timp dupa lansarea lor? Conducand Ecademy, care are acum peste 100.000 de membri, Penny a invatat ca "afacerea trebuie sa fie condusa din inima, trebuie sa reprezinte ceva ce iubesti sa faci; eu nu pot spune daca lucrez sau daca ma joc. Imi plac oamenii, imi place sa comunic cu ei, am pasiunea de a incerca sa vad ce e mai bun in ei. Indiferent daca sunt cu mama mea, cu prieteni, cu familia sau cu membrii Ecandemy, mi se pare acelasi lucru. Sunt mereu aceeasi persoana si fac lucruri care ma pasioneaza. Cand incepi o afacere trebuie sa fii constienta ca vei sacrifica multe ore pentru bunul ei mers. Daca nu iti place, atunci o vei abandona. Vei obosi sa faci acelasi lucru, si nu numai ca tu vei observa, dar si cei pe care ii doresti drept clientii tai vor observa. Cred ca trebuie sa fim energici tot timpul, pozitivi, fericiti, altfel ceilalti nu isi vor dori sa fie in apropierea noastra. Afacerea trebuie sa reflecte ceea ce esti tu, nu numai ce esti apt sa faci sau ce ai invatat sa faci in facultate", a punctat Penny.
De multe ori de-a lungul discutiei noastre, co-fondatoarea Ecademy a mentionat cuvantul "valori". Valori pe care le insufla copiilor ei, valori dupa care un om ar trebui sa se conduca in viata, care il vor ajuta sa devina un profesionist desavarsit. Pe site-ul Ecademy, la pagina de prezentare, sunt, de asemenea, impartasite un numar de valori dupa care conducerea Ecademy se ghideaza in activitatea ei si pe care le transmite membrilor de pe intreg globul: onestitate, deschidere, transparenta... Penny este adepta "bunastarii emotionale", un concept pe care incearca sa-l dezvolte in randul membrilor pentru ca acestia sa atinga adevaratele valori.
"Intotdeauna le sugeram memnbrilor sa fie fericiti cu ceea ce sunt inainte de a discuta despre afacerea lor. Daca esti inca intr-o lupta interioara, daca nu esti echilibrat din punct de vedere emotional, daca nu crezi in produsul tau, nu vei atrage oameni. Eu sunt foarte emotionala si vorbesc intotdeauna din inima. Oamenii tind sa-si aminteasca o persoana care vorbeste cu sufletul", puncteaza Penny.
Aceasta recunoaste ca, daca ea este sufletul Ecademy, Thomas, sotul ei, nu poate fi decat creierul din spatele intregii activitati. Penny spune ca lucrul impreuna cu sotul ei nu are decat avantaje: cei doi reusesc sa se cunoasca mai bine si sa imbine viata de familie cu aceea profesionala: "Cred ca multi oameni care incep o afacere sau care lucreaza sunt alfel decat acasa. Lucrul in mijlocul familiei este benefic pentru copiii nostri, deoarece vad in mine un model: o femeie poate sa si lucreze, dar poate fi si mama... Avem prieteni care au sotii casnice si care nu au nicio idee despre ceea ce fac sotii lor la birou. Pentru mine, faptul ca il pot vedea tinand un discurs ma face mandra si invat multe despre el, despre temerile lui, despre ceea ce ii place, deoarece calatorim impreuna. Stiu cum sa il fac sa se inveseleasca atunci cand e trist si el la fel, pe mine. Cred ca ne ajuta sa fim mai apropiati si acest lucru este bun si pentru afacere. Cand tinem un discurs impreuna, ne complimentam foarte des: el spune despre mine ca sunt sufletul Ecademy, iar eu despre el ca este creierul afacerii".
Cum imbini cariera cu familia?
Penny Power si-a creat un sistem: ea nu imbina afacerea cu familia, ci le identifica una cu alta. Este o calitate pe care femeile o au, puncteaza ea, dar nu o pun in evidenta. Femeile de afaceri agresive, care concureaza intr-o lume a barbatilor, nu vor reusi, considera co-fondatoarea Ecademy. "Femeile sunt fiinte minunate si abilitatile lor de a discuta, de a asculta, de a negocia sunt foarte importante intr-o afacere. Femeile aduc atat de mult intr-o echipa si creeaza un sentiment de siguranta si grija, ca intr-o familie. Cei cu care lucram au sentimentul ca sunt iubiti, ca avem grija de ei, ca vrem sa aiba succes - toate acestea sunt lucruri pe care o mama le face. Daca reusesti sa faci acest lucru intr-o afacere, o sa creezi un loc de munca in care lumea vine cu placere", adauga Penny.
Cum poti sa imbini familia de la locul de munca cu familia de acasa? Penny Power iti da cateva sfaturi:
1. Trebuie sa intelegi ce vrei si sa nu-ti refuzi nimic. Asigura-te ca iti faci timp si de activitatea de la serviciu, dar si de copii. Daca te duci la serviciu, dar tot ce iti doresti e sa stai acasa cu copiii tai, atunci activitatea ta va avea de suferit. Daca stai acasa, dar vrei sa muncesti, acelasi lucru se va intampla.
2. Pregateste-te sa faci sacrificii. Daca lucrezi si ai si copii, trebuie sa sacrifici anumite aspecte ale vietii tale, cum ar fi, de exemplu, prietenii. Penny considera ca nu ar fi fost corect pentru copiii ei daca ar fi lucrat si as fi iesit in fiecare week-end cu prietenii ei. In opinia eu, copiii trebuie sa isi stie mamica acasa: sa stea cu totii la televizor, sa se joace.
3. Gaseste un mod de a avea un program flexibil. Lucreaza atunci cand copiii sunt la scoala sau dorm, de exemplu.
4. Este mai bine sa detii o parte din ceva important decat totul din nimic! Cel de-al patrulea sfat este foarte important pentru Penny Power. Cand a infiintat Ecademy, Penny a stiut ca este imposibil sa conduca afacerea si sa creasca si copiii: nu ar fi putut angaja oameni, nu i-ar fi putut conduce, de aceea i-a delegat autoritatea lui Glenn Watkins, actual CEO Ecademy. Penny si Thomas raman fondatorii si imaginea Ecademy, dar Glenn se ocupa de partea financiara, de directiile de mers ale afacerii, in urma consultarii cu cei doi soti.
5. Pastreaza-ti flacara! Penny iti propune un joc de imaginatie: esti o lumanare aprinsa care poate sa-i incalzeasca pe ceilalti si sa aprinda mii de alte lumanari fara alta energie decat propria flacara. Cand nu esti in flacari si esti doar ceara, nu mai e acelasi lucru, spune Penny. "Fericirea e mai importanat decat banii. Inainte de a avea copii si eram o femeie de cariera, ieseam la cumparaturi, aveam programari la coafor, etc. Obtineam totul asa de usor, incat nu apreciam. Calitatea vietii mele s-a imbunatatit atunci cand am inceput sa obtin lucrurile mai greu. Dupa nasterea copiilor cand m-am dus sa imi cumpar odata o pereche de pantofi noi, a insemnat atat de mult... Nu e cel mai important lucru sa te zbati sa devii bogat, ci este de ajuns sa ai o viata confortabila si sa creezi o mostenire pentru copiii tai".
Comentarii (17)
ce trebuie sa fac pt a deschide o florarie (sau o taraba cu flori pentru inceput)si ce costuri implica?orice informatie e binevenita.....va multumesc!
cel mai bine e sa ai afacerea ta,k eu una m.am saturat sa tot fiu la mana altora.sant o fire ambitioasa si chiar mi.ar placea sa am o afacere,dar ac nu am nici bani si nustiu ce as putea face,dak aveti o ideie va rog sa mi.o sugerati si mie.Multumesc,va pup...
as vrea sa imi deschid un salon de infrumusetare...cum as putea sa incep??? mi-e frica sa nu pierd tot ce investesc, Care ar fi pasii care ar trebui sa.i urmez pentru deschiderea ei??? actele necesare???? si cat m-ar ajunge aceasta investitie?????suma aproximativa????....
Buna, as dori sa aflu cateva sfaturi in ceea ce priveste deschiderea unei florarii. Care este nivelul de la care se incepe ( stradal , spatiu comercial ), sincer nu optez pentru stradal, si cam ce fonduri sunt necesare . Este profitabila aceasta afacere ? Ar fi super sa imbini utilul cu placutul. Daca este cineva care imi poate oferi cateva informatii, as fi recunoscator. Multumesc.
Imi cer scuze, insa este o problema tehnica asa incat nu am putut vede clar ceea ce am scris; in plus primele randuri au fost publicate la sfarsit. Ideea este ca as dori care sunt demersurile si cerintele pentru a deschide o scoala de cinema.
Buna ziuacum isi doreste sa dechida o scoala de cinema in Romania. Sincer, nu are fondurile necesare, insa pentru moment ne-ar interesa demersurile si actele necesare. El nu este profesor de cinema insa a studiat timp de trei ani acest domeniu. Eu, dimportiva sunt profesor de franceza in Romania si am facut un curs in Franta despre cinema, insa nu pot spune ca specializarea mea este in acest domeniu. Eu am studii in literatura franceza iar autiarea pe care o studiez a fost romancier si cineast. A avea voie sa deschidem o astfel de scoala? Care sunt demersurile? Multumim frumos, Grigorita Prietenul meu a terminat o scoala particulara de cinema in Franta; A
Si pe mine m-ar interesa sa-mi deschid o florarie, (nu o taraba cu flori) si nu stiu de unde si cu ce sa incep . Ma puteti ajuta?
As vrea sa imi deschid o florarie si dak ma puteti ajuta cu cva date despre aceasta mica afacere v as fi foarte recunoscator (suma aproximativa care trebuie investitia)....Va multumesc , Caut informatii, cat timp si bani ar trebui sa investesc?ce ar mai trebui sa stiu pt a porni cu dreptul?
Buna! Imi doresc de foarte mult sa-mi deschid o mica afacere in localiatea mea. Doresc sa deschid un mic atelier de croitorie, si un butic pentru comercializarea accesoriilor pentru confectii textile. Nu stiu unde sa ma adresez si cum as putea sa incep? Care ar fi pasii care ar trebui sai urmez pentru deschiderea ei ,si intocmirea actelor??? Si unde anume pot gasi toate accesoriile(ata, nasturi, fermoare, ....) pentru a le procura, in volum mare . Daca la noi in Chisinau pot gasi toate necesare, si unde anume, care sint , adresele ??? Multumim.
As vrea sa imi deschid o florarie si dak ma puteti ajuta cu cva date despre aceasta mica afacere v as fi foarte recunoscator (suma aproximativa care trebuie investitia)....Va multumesc
As dori sa deschid o florarie,dar nu stiu cum sa incep si ce suma ar fi ajuns pentru afacerea asta.Ajutati-ma va rog.Multumesc mult,astept raspuns.
Jocul de imaginatie cu flacara aprinsa ajuta, zic eu. Si eu vreau sa deschid o florarie. Caut informatii. Daca m-ati putea ajuta, v-as fi recunoscatoare.
vreau sa deschid o florarie si as vrea sa stiu ce implica acest lucru si care sunt etapele.va multumesc.sper sa primesc raspuns.
credeti cu aproximativ 14 mii de euro as putea pleca la un asfelde drum (adica sa mica afacere)in ce domeniu si cum va multumesc
as vrea sa deschid o florarie,dar nu stiu cum sa incep si ce costuri implica...???
vreau sa deschid o florarie,dar mi-e totusi putina teama sa-mi urmez instinctul.sotul meu a avut un esec in afaceri si nu vreau sa o patesc si eu.cat timp si bani ar trebui sa investesc?ce ar mai trebui sa stiu pt a porni cu dreptul?
imi doresc foarte mult sa am afacerea mea,dar nu dispun financiar,cum as putea sa-mi deschid o farmacie sau o florarie?ce conditii se impun,ma chinui in strainatate sa cistig un ban si imi doresc sa ma intorc in tara mea ptr.a fi linga familie
Posteaza comentariu