Delegare vs. descentralizare in noua pozitie manageriala

Nu vreau sa intru in cine stie ce notiuni de management, insa cred ca anumite informatii iti pot fi utile in noua ta pozitie manageriala. Sunt convinsa ca sunt multe de acumulat, care te pot ajuta...
Nu vreau sa intru in cine stie ce notiuni de management, insa cred ca anumite informatii iti pot fi utile in noua ta pozitie manageriala. Sunt convinsa ca sunt multe de acumulat, care te pot ajuta sa iti asumi rolul in cadrul companiei, insa unele instrumente manageriale pot fi mai usor de aplicat decat altele.

Trebuie sa stii ca orice post este investit cu o anumita autoritate. Cu cat postul este mai sus pe scara ierarhica, cu atat responsabilitatile sunt mai mari, si, in consecinta, autoritatea conferita este mai mare.

Aceasta autoritate este definita ca un drept limitat, delegat inerent intr-o pozitie pentru folosirea resurselor organizationale. Ceea ce trebuie sa stii este ca autoritatea este strans legata de o pozitie, un post si nu de tine, in special.


Puterea, in contract cu autoritatea, reprezinta capacitatea ta de a actiona sau de a modifica o anumita situatie. Poti foarte bine sa ai putere si fara sa ai autoritate. Autoritatea, cu alte cuvinte, determina ceea tu, ocupand o anumita pozitie in cadrul companiei in care lucrezi, ai dreptul sa faci, iar puterea determina ceea ce tu, in mod real, poti face.

Succesul pe care il poti avea in noua ta pozitie depinde de strategia de management pe care o are compania, de centralizare sau descentralizare a puterii decizionale, dar, in mai mare masura, el depinde de atitudinea si comportamentul pe care il ai tu in noua pozitie.

Daca esti genul de persoana orientata catre centralizare, atunci vei atrage ca un magnet decizii si probleme pentru tine insati, pe principiul "Daca nu o fac eu, nu o va face nimeni" sau "Eu stiu cel mai bine cum se poate rezolva aceasta problema".


Daca esti orientata catre descentralizare, atunci esti convinsa ca trebuie sa lasi puterea de decizie si altora, pentru ca este foarte posibil sa ia decizii mai bune decat tine.

In cazul descentralizarii:


  •  Deciziile sunt luate de catre persoane care cunosc cel mai bine detaliile problemei. Chiar nu le poti sti pe toate, nu?
  •  Deciziile luate sunt, in cele mai multe cazuri, cele mai rapide. Ai si alte probleme de rezolvat.
  •  Sunt evitate amanarile si devierile datorate lipsei de informatie.
  •  Ti se ofera timp pentru problemele majore de ansamblu, descentralizarea inlaturand deciziile minore de nivel managerial.
  •  Ofera posibilitatea oamenilor de a avea mai multa initiativa, de a-si asuma responsabilitati si de a se identifica cu decizia luata.
  •  Exista un mijloc foarte potrivit de dezvoltare personala, pentru ca oamenii invata sa ia decizii.

Descentralizarea poate prezenta si anumite dezavantaje, la care trebuie sa fii foarte atenta. Comunicarea, coordonarea si controlul trebuie sa fie in cei mai buni parametri. Stabileste un sistem de coordonare, raportare si un flux informational optim pentru a sti toate detaliile problemei si a fi informata in permanenta.

In ceea ce priveste delegarea, aceasta reprezinta un instrument managerial de care ar fi bine sa te folosesti. Prin delegare, conferi autoritate unei persoane de a actiona in numele tau. Altfel spus, incredintezi unei persoane o atributie si o autoritate pentru care trebuie sa isi asume responsabilitatea.

Daca unele dintre sarcinile esentiale nu le delegi, atunci va trebui sa le executi chiar tu.
Astfel, realizarea tuturor sarcinilor de una singura se va dovedi imposibila in majoritatea cazurilor, deoarece capacitatile tale - intelectuale, profesionale, fizice - sunt limitate.

Trebuie sa ai in vedere ca delegarea este in totalitate dependenta de acceptarea ei de catre persoana in cauza. Pe de alta parte, daca persoana respectiva isi asuma responsbilitatea pentru sarcina pe care ai delegate-o, tu ramai in continuare responsabila pentru executia ei corespunzatoare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod