De ce să nu-ți fie frică să faci greșeli

Dacă nu faci greșeli, nu faci nimic. Aceasta ar trebui să fie ca o mantră care să împingă oamenii să facă lucruri care nu se află în zona lor de confort. Însă de ce nu ar trebui să îți fie frică să faci greșeli?

Care este motivul pentru care nu ar trebui să îți fie teamă să faci greșeli


Într-o carte biografică, antrenorul Wooden a explicat de ce era deranjat de faptul că jucătorii lui nu făceau destule greșeli la antrenamente. Acesta a dezvăluit că își dorea ca jucătorii lui să fie activi, să facă lucruri și să aibă inițiativă. Nu voia ca aceștia să se îngrijoreze cu privire la greșeli. Greșelile făcute în timp ce sunt extinse limitele sunt ceea ce își dorea să obțină de la echipa sa. Dacă nu faci greșeli, nu ești destul de aproape de limite. Dacă nu presezi capabilitățile tale, nu te antrenezi corect.
Momentul să reduci greșelile este în timpul jocurilor, nu în timpul antrenamentelor.

Această atitudine se aplică și afacerilor și managementului.

 
O echipă care nu va face greșeli nu va reuși să-și depășească adversarii. Același lucru este valabil pentru orice organizație. Erorile și greșelile fac parte din procesul competitiv în sport, în afaceri și în alte părți. Nu trebuie să trăiești cu teama că faci o greșeală. În sport, acțiunea trebuie făcută de multe ori instantaneu pentru a valorifica o oportunitate. În fiecare organizație, timpul este esențial atunci când apare o oportunitate.

Ezitarea, indecizia și teama de eșec nu sunt caracteristici asociate cu un management bun.

 
Un lider trebuie să aibă inițiativă, curajul de a lua decizii, de a acționa și disponibilitatea și puterea de a face o greșeală și de a sta pe poziții atunci când părerea sa este contrară tuturor celorlalți. Greșelile vin din încercări, dar la fel și succesul.

Antrenorul Wooden credea că fiecare persoană care se teme de eșec rareori are de-a face cu succesul în viața sa, iar singurul eșec real este cauzat de omiterea acțiunii atunci când este necesară.
Acesta le spunea jucătorilor săi adesea că fie rapizi, dar nu să se grăbească. Prin acest lucru se referea la acțiuni, decizii. Evitarea acțiunii este adesea cel mai mare eșec. Nu ar trebui să îți fie frică să faci greșeli, nici măcar să ajungi la eșec. Poți întotdeauna să te uiți înapoi și să vezi ce ai fi putut face diferit, ce ai fi putut schimba. 

Dacă poți învăța ceva, este bine, dar nu te îndoi niciodată de tine. Nu ai irosit timpul. Pur și simplu nu poți avea întotdeauna tot ce îți dorești. Iei decizii pe baza experienței anterioare, fără să te lași ghidat de emoții.
Câteodată nu sunt cele mai bune decizii. Rezultatele nu vor fi întotdeauna pe placul tău. Același lucru se aplică oricărui lucru în viață. Ți se pare că se va schimba ceva dacă te îngrijorezi sau te plângi? Nu, doar îți vei pierde timpul. Concentrează-te pe pregătire, ia măsuri și nu te învinovăți atunci când rezultatele nu sunt satisfăcătoare. Dacă permitem fricii de eșec să ne împiedice acțiunile, nu vom atinge niciodată potențialul maxim.