Serviciul: o provocare pentru studenti

Viata de student e cea mai frumoasa perioada a vietii noastre, de ce sa nu profitam din plin de ea? De cate ori nu am auzit acest lucru de la parinti atunci cand i-am anuntat ca ne-am angajat, de la profesorii cand ne-au "prins" pentru prima data la examen, de la prietenii care inca mai frecventau zi de zi mai mult cluburile decat sala de lectura. Neconvinse, am hotarat totusi sa ne angajam, fiecare dintr-un motiv diferit: pentru bani, pentru experienta sau, de ce sa nu fim sinceri, din prea mult timp liber.

Pe masura ce trece timpul, iti dai seama ca nu este chiar atat de greu sa duci in paralel serviciul cu facultatea, chiar iti place sa fii permanent "in priza". Dormi mult mai putin decat colegii tai de facultate si cluburile pe care le-ai vizitat in ultimul an se numara pe fix doua degete, dar simti ca merita din toate punctele de vedere. Te organizezi mai bine, te maturizezi, inveti sa pretuiesti timpul liber si sa il folosesti altfel decat prin campusurile studentesti.

De ce te angajezi?

Am intrebat mai multe studente intrate deja in campul muncii ce le-a determinat sa se angajeze si cum fac ele fata dublei provocari. Concluzia: castigi experienta de viata si iti dai seama care sunt aptitudinile tale profesionale din timp. In plus, inveti care iti sunt limitele, ca sa poti trece peste ele.

Independenta financiara a fost primul aspect surprins de toate cele trei studente. De multe ori banii te determina sa iti cauti un loc de munca, dupa cum spune Violeta Cotoranu, studenta la Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti, in prezent educatoare cu norma intreaga la o gradinita particulara.

Insa, mai presus de toate motivele mai mult sau mai putin materiale, "exista o motivatie intrinseca, curiozitate imbinata cu nevoia de afirmare pe plan social si profesional. Voiam sa ma conving 'daca sunt in stare de ceva'.
A fost un fel de examen pe care singura mi l-am dat, pentru a-mi descoperi propriile limitele", ne mai spune Violeta.

"Cred ca a lucra in timpul facultatii implica si avantaje si dezavantaje. Avantaje: castigi experienta, te dezvolti social, profesional, castigi bani. Dezavantaje: nu mai ai timp sa studiezi, sa citesti ceva si in afara materiei de curs, nu ai timp sa mergi cu colegii la diverse petreceri, la teatru, filme, in parcuri etc".

Andreea Serbanescu, studenta la Facultatea de Administrare a Afacerilor in Limbi Straine, ASE Bucuresti, si teleconsilier in cadrul unei banci a experimentat mai multe activitati in tara sau in afara tarii. Din toate si-a dat seama ca vrea o cariera in marketing, intr-o companie multinationala.

"Daca alegi sa lucrezi din timpul facultatii, ai posibilitatea ca pana la finalul studiilor sa experimentezi anumite activitati, sa iti dai seama care sunt aptitudinile tale profesionale si ce tip de job ti s-ar potrivi mai bine. De asemenea, ai posibilitatea sa capeti experienta care te va ajuta in momentul in care termini facultatea sa te indrepti cu pasi promitatori spre o cariera de succes", apreciaza Andreea.

"Toti angajatorii cer experienta cand termini facultatea", spune Anamaria Siiulescu, studenta la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti in prezent operator call-center. "Am ales sa lucrez ca sa am experienta la CV cand termin facultatea. Insa castigi ceva experienta nu numai pt CV, ci si pentru tine si increderea in tine. Vezi ce esti capabil sa faci, ce limite ai. De lucrat[...] pentru viata sociala nu e bine. Eu ma consolez cu gandul ca, dupa ce termin facultatea, o sa am mai mult timp si o sa recuperez ce am pierdut in astia doi ani cat am lucrat si am fost si studenta", considera Anamaria.

Traiasca xerox-ul... si colegii!

Cand ai decis sa lucrezi pe perioada facultatii, ti-ai asumat responsabilitati suplimentare.
Noile atributii nu ar trebui sa te faca sa uiti de cele vechi. Chiar daca nu te poti prezenta la cursuri, examenele trebuie trecute si pregatite riguros, pentru a-ti demonstra tie si celorlati ca esti destul de matura sa le duci pe amandoua.

Nopti nedormite, cursuri pe care le descifrezi pe de-a intregul abia dupa ce examenul a trecut, coada la xerox si la usa colegului de facultate cu preocupari academice mai mari ca ale tale, toate acestea fac parte din viata de student cu serviciu.

Pentru Anamaria Siiulescu, "principalul e sa termin facultatea. Lucrand part time, mai am timp sa ma mai si duc la facultate, sa zicem... 60% din cat ar trebui sa merg. Restul, recuperez de la colegi. Traiasca xeroxul!".

Cat de mult conteaza sa ai colegi de facultate sau de serviciu dispusi sa te ajute? "Pai, asta e foarte important. Daca nu ar fi astfel de colegi, ar fi cam imposibil sa le faci pe amandoua", adauga Anamaria.

Andreea Serbanescu apreciaza si ea ajutorul colegilor: "este foarte important sa ai colegi de facultate care sa te informeze despre ce se mai intampla la facultate, ce proiecte trebuie sa fie predate, sau ce subiecte se dau la examene. Si dupa terminarea studiilor universitare este important sa mentii legatura cu fostii colegi, care se vor indrepta spre anumite domenii profesionale, avand posibilitatea de a colabora cu ei in viitor. Colegii de serviciu au fost si ei de un real ajutor si mi-au oferit sfaturi si sprijin pentru ca eu sa ma pot descurca cat mai bine si sa invat sa confrunt orice situatie care se iveste", mentioneaza Andreea.

Si pentru Violeta Cotoranu, pe primul loc este facultatea, "deoarece tin foarte mult sa nu am restante, cu atat mai putin sa pierd vreun an. Facultatea este un angajament, pe care l-am luat fata de mine si parintii mei, si am avut un termen de patru ani in care trebuia sa o termin."

Cat despre ajutorul colegilor, Violeta il apreciaza ca fiind vital.
"Daca nu ai colege sa-ti dea cursuri, si sa te anunte despre ce mai e nou pe la facultate, nu ai cum sa reusesti. De obicei, la facultate, totul se intampla pana in jurul orei 4, adica, cat suntem la serviciu. Iar daca nu ai un delegat sa-ti predea referatul, si un profesor 'de gasca' care sa accepte, ai toate sansele sa devii restantiera".

Fii corecta la serviciu

Nu neglija! Cam asta ar fi esenta vietii de student care a ales sa isi inceapa cariera mai devreme. Nu neglija facultatea, pentru ca este, dupa cum a subliniat Violeta Cotoranu, "un angajament" pe patru sau mai multi ani, dar nici serviciul.

Cel mai usor sa le impaci pe amandoua este atunci cand ai un orar flexibil sau cand "seful" a fost de acord de la inceput sa mai lipsesti cateva ore din cand in cand. Normal, asta in conditiile in care ti-ai lasat "treaba" bine pusa la punct, ca sa nu iti impovarezi colegii cu responsabilitatile tale.

Andreea Serbanescu spune ca, "pentru examene, am posibilitatea de a ma invoi, sau pot sa fac un schimb de tura cu un alt coleg sau colega... Si mai exista posibilitatea de a-ti lua cateva zile libere din concediu, mai ales in timpul sesiunii, cand este foarte mult de invatat pentru examene".

De obicei, Anamaria Siiulescu este consultata la intocmirea orarului pe saptamana care urmeaza. "Astfel pot sa ma declar indisponibila la serviciu daca trebuie sa merg neaparat la scoala". Concluzia: cel mai potrivit loc de munca pentru un student este cel care iti ofera posibilitatea de a lucra in ture. Mai lucrezi si week-end-urile, sau chiar de Paste, cand ceilalti ies la iarba verde, dar stai linistita ca ti-ai facut minimul de prezente la cursuri.

Programul de educatoare al Violetei Cotoranu implica prezenta la serviciu de luni pana vineri, de dimineata pana la ora 4-5 dupa-amiaza, cand copiii sunt luati acasa de parinti.
Drept urmare, " de la serviciu plec intotdeauna cu bilet de voie. Motivul l-am stabilit inca de la angajare. Am anuntat inca de la inceput ca sunt studenta si voi avea nevoie de invoiri in perioada examenelor. Din moment ce ei au fost de acord, nu trebuie sa mint", precizeaza Violeta.

Acum, ca ai terminat facultatea...

Cum privesti toata aceasta experienta? Ruxandra Sandru, jurnalist, a avut o colaborare pe parcursul facultatii la o revista auto.

"La vremea respectiva eram pasionata de automobilism, mai precis de Formula 1 si de jurnalism. In facultate am pus baza problemelor teoritice de jurnalism, iar in redactie ma loveam de problemele practice si in plus 'mi-am format si mana' la scris.

In cazul meu, facultatea a fost cert pe primul loc. Fiind doar colaborator, nu aveam un program la serviciu foarte strict: mai exact aveam si zile in care nu ajungeam la serviciu, iar de scris articole scriam oriunde: la facultate, acasa, uneori ma mai prindea inspiratia si prin mijloacele de transport si scotam agenda si incepeam sa notez.

Avantajele muncii din timpul facutatii sunt clare: te dezvolti foarte mult ca om, in ceea ce priveste relatiile umane de la locul de munca, devii mai matur, inveti sa repecti termene-limita, pe care in facultate poti sa le mai amani.

Pe de alta parte, in momentul in care termini facultatea si nu ai mai lucrat nicaieri este destul de greu sa te strecori pe piata muncii. Daca ai colaborat undeva poti sa mergi mai departe ca angajat full-time al acelei firme sau daca acest lucru nu te satisface, poti oricand sa-ti cauti in alta parte, dar experinta pe care ai acumulat-o acolo cantareste destul de mult in ochii noului tau angajator".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod