Regulile de conduita impuse de fiecare companie in parte atrage dupa sine o revizuire sau chiar schimbare importanta a comportamentului angajatilor sai. Astfel ca, imediat ce ai fost acceptata sa lucrezi intr-o anumita echipa, va trebui sa faci totul pentru a te adapta acestor reguli.
Cei care se confrunta frecvent cu aceasta problema sunt liderii de grup. Schimbarea comportamentului angajatilor este o munca extrem de dificila, insa specialistii in domeniu au gasit cateva modalitati de a simplifica oarecum acest proces. Iata cateva raspunsuri surprinzatoare la cele mai frecvente probleme si modalitati de a face fata mult mai bine acestei responsabilitati:
Mit: Situatiile de criza sunt un impuls puternic pentru schimbare
Realitate: Specialistii ne anunta ca nu este deloc indicat sa facem acest lucru intr-un moment dificil din existenta noastra. De asemenea, 90% dintre pacientii care au suferit de atacuri cerebrale nu sustin deloc ideea de a face schimbari ale obiceiurilor nesanatoase de viata care le-ar putea agrava bolile de inima sau care le-ar putea chiar ameninta viata.
Mit: Schimbarea este motivata de teama
Realitate: Este mult mai usor pentru oricine sa ajunga sa nege lucrurile negative care li s-ar putea intampla si sa ia decizii inadecvate. O viziune pozitiva si incitanta asupra viitorului este cu siguranta o sursa de inspiratie cu mult mai puternica pentru schimbare.
Mit: Lucrurile se vor aranja de la sine
Realitate: Procesul nostru de gandire este condus mai mult de poveste decat de fapte. Daca un anumit fapt nu se incadreaza in limitele prejudecatilor noastre - metaforele pe care le folosim pentru a da un sens vietii si lumii inconjuratoare - atunci il respingem. De asemenea, schimbarea este inspirata cel mai mult de placerile emotionale decat de relatarea faptelor concrete.
Mit: Este mult mai usor sa faci si sa sustii schimbarile mici, graduale
Realitate: De fapt, realitatea ne demonstreaza exact contrariul: schimbarile radicale, "taiatul raului din radacina" sunt de cele mai multe ori mult mai usor de realizat deoarece beneficiile acestora apar imediat.
Mit: Nu ne putem schimba deoarece creierul nostru devine "supraincarcat" in prima parte a vietii
Realitate: De fapt, creierul nostru dispune de o extraordinara "plasticitate", ceea ce inseamna ca putem continua sa invatam lucruri noi si complexe pe parcursul intregii noastre vieti - bineinteles, doar in cazul in care ramanem cu adevarat activi si implicati in tot ceea ce ni se intampla.
Care sunt stadiile de schimbare a comportamentului
In timp ce studia felul in care fumatorii renunta la obiceiul lor, Dr. James Prochaska, psiholog la Universitatea din Rhode Island, a dezvoltat o schema larga a modelului de baza a "nivelurilor schimbarii". Daca vrei sa afli in ce stadiu te afli, vezi care dintre urmatoarele situatii te caracterizeaza:
1. Precontemplarea: "niciodata"
Fraze caracteristice:
"Atat timp cat sunt preocupata de acest aspect, nu exista nici o problema care trebuie schimbata";
"Stiu ca gresesc, dar nu exista nimic care trebuie schimbat in ceea ce fac".
Riscuri: te afli in faza de negare. Probabil te simti constransa de ceilalti care incearca sa te convinga sa te schimbi. Dar asta nu inseamna ca vor sa te faca sa-ti fie rusine de asta. Amestecul lor s-ar putea sa dea gres.
2. Contemplarea: "candva"
Fraze caracteristice:
"Ma gandeam ca ar trebui sa schimb ceva la mine";
"Mi-as dori sa am mai multe idei despre cum sa rezolv aceasta problema".
Riscuri: s-ar putea sa te simti cinstita datorita bunelor tale intentii, insa risti sa ramai in aceasta faza ani de zile. Insa ar trebui sa raspunzi la puterea de convingere emotionala a unui lider care te forteaza sa faci schimbarea respectiva.
3. Pregatirea: "curand"
Fraze caracteristice:
"Am hotarat sa fac unele schimbari in urmatoarele doua saptamani";
"M-am angajat sa merg la sala de fitness pe la sfarsitul lunii".
Riscuri: aceasta "repetitie" se poate transforma in realitate. Cam 85% dintre persoanele care sunt nevoite sa-si schimbe comportamentul din motive de sanatate nu trec niciodata de aceasta faza sau nu progreseaza in aceasta perioada.
4. Actiunea: "acum"
Fraze caracteristice:
"Toata lumea poate vorbi de schimbare. Eu fac intr-adevar ceva in aceasta privinta";
"Ma descurc destul de bine, insa as vrea sa fiu si mai perseverenta".
Riscuri: exista o lupta emotionala. Este important sa faci aceasta schimbare suficient de repede pentru a obtine beneficii imediate care iti vor ridica moralul si te vor face sa traversezi cu mai multa usurinta perioada de tranzitie.
5. Intretinerea: "mereu"
Fraze caracteristice:
"S-ar putea sa am nevoie de o imbunatatire in acest moment care sa ma ajute sa-mi mentin hotararea in privinta schimbarii pe care am facut-o";
"Aceasta a devenit o parte din programul meu zilnic si ma resimt cand nu-mi urmez hotararea".
Riscuri: revenirea. Oricat de puternic ti-ai construit noul mod de gandire, vechiul proces inca mai exista in creierul tau. Si cand vei traversa o perioada mai stresanta, exista mari sanse sa revii la vechiul stil caracteristic.
© Copyright:
Cum sa faci fata schimbarii cu mai multa usurinta
Regulile de conduita impuse de fiecare companie in parte atrage dupa sine o revizuire sau chiar schimbare importanta a comportamentului angajatilor sai...
Posteaza comentariu