Sa fii daramat(a). Acest sentiment de slabiciune incepe cu cativaviermisori la stomac si apoi se transforma intr-o lovitura de pumn, osenzatie pe care o putem identifica foarte usor deoarece multi dintre noiam trecut prin asa ceva. Ca un balon care se dezumfla, intreaga noastrastare emotionala cade la pamant in doar cateva secunde. Devenim tacutisi inchisi in noi insine.
In mod curios, numai oamenii siguri pe ei si situatiile cele mai concretene doboara in felul acesta si ne lasa fara nici cea mai mica putere dea face ceva. Este de ajuns ca cineva sa ne faca o observatie pentru ane lasa fara replica. Iar daca mai vine si o alta persoana care doar seuita urat la noi, deja suntem terminati.
Ce ne darama de fapt? De obicei, este vorba de o combinatie dinurmatoarele lucruri:
1. Teama de a fi respinsi
Daca esti o persoana foarte linistita care incearca mereu sa mentina bunaintelegere intre oameni si uraste sa vada pe cineva suparat in jurulei, s-ar putea sa pierzi din vedere faptul ca foarte multi oameni caredevin "suparati", s-ar putea sa o faca intentionat, cu scopul de a tecontrola emotional. Este total gresit sa interpretezi supararea cuivaca fiind o negare de sine. Daca tu crezi ca trebuie sa stai in banca tanumai de teama ca altfel ai putea supara pe cineva, inseamna ca evitareaconflictelor este singurul lucru care te intereseaza si asta te va costa,in primul rand, puterea de caracter.
2. Un superdezvoltat simt al responsabilitatii
Unii oameni sunt ca niste bureti din punct de vedere afectiv, careabsorb toate tensiunile dintr-o camera. Iata cateva situatii in care noine simtim vinovati de starea proasta a cuiva din jur: "vii la serviciusi iti vezi colega(ul) deprimat. Primul gand este daca nu cumva (l-)asuparat(-o) faptul ca nu i-ai dat telefon; seful te intampina cu oprivire foarte suparata - sa fie din cauza faptului ca nu i-ai laudatultimul program de software pe care si l-a cumparat?". Cand anteneletale sunt conectate atat de mult la emotiile celor din jur, zgomotul (siimaginatia ta) este suficient de puternic pentru a-ti distrage atentiade la propriile tale interese. Concentrarea ta permanenta asupra cumsa-i multumesti pe cei din jur este ceea ce te doboara.
3. Teama de independenta emotionala
Daca faci parte din numarul mare de "victime" care confunda suferinta cusfintenia, te vei recunoaste in aceste randuri. Fiecare membru al familieieste deprimat din cauza unui lucru. Daca vei actiona ca o persoana plinade incredere in propriile forte, oricine poate crede ca esti increzut(a)si felul in care ti se poate atrage atentia este sa pretinda ca estesuparat. Daca ai impresia ca vei obtine ceea ce vrei prin a arata catde mult ti-au fost ranite sentimentele de catre cei din jur, vei fidoborat(a) inca de la primul cuvant.
4. Teama de a risca implicandu-ne intr-o relatie
Ai impresia ca daca iti vei face cunoscute sentimentele si dorintelecele mai ascunse, exact asa cum sunt ele, nimeni din lume nu te-arputea intelege si accepta? Esti un (o) bun(a) candidat(a) la titlul de"daramat(a) emotional". Rasplata pentru ascunderea propriului tau eu esteintotdeauna distantarea de cei din jur. Risti sa devii neputincios(oasa)in relatiile in care teama de a te arata asa cum esti in intregime tetine intr-o permanenta stare de garda.
5. Teama de schimbare
Poate ca te simti foarte bine in pielea personajului dominat, daca asaesti in mod normal. In plus, atunci cand vei incerca sa-ti exercitipropria putere, reactia celorlalti - si in special a celor care au decastigat de pe urma slabiciunii tale - s-ar putea sa fie una negativa.S-ar putea sa te abtii de la folosirea propriei puteri din cauza temeriide a pierde. Uneori, aceasta teama este justificata. Dar daca vei cara tottimpul in spate sentimente de respingere pe care le-ai trait in trecut,aceasta teama s-ar putea sa se amplifice. Ca sa poti scapa de aceastateama de schimbare, ti-ar fi de folos sa lucrezi alaturi de cineva. Cucat te vei concentra mai mult asupra respectului fata de tine insuti(insati), cu atat vei reusi sa scapi de aceasta teama.
Daca te simti doborat(a) de persoanele din jurul tau, urmatoarele sfaturiiti vor fi de folos:
Fa-ti o lista cu reactiile pe care le primesti
Ce crezi ca vei castiga daca vei renunta la puterea ta in favoareacelorlalti?: "daca nu ma voi certa cu el, o sa ma placa; daca ii voispune ce cred cu adevarat despre ea, nu voi face decat sa inrautatescsituatia; daca sunt prea insistent(a), toata lumea o sa ma urasca".Gandeste-te daca in felul acesta vei reusi sa-ti atingi scopurile.
Vizualizeaza
O posibila unealta cu care iti poti construi propria tarie de caractereste sa te folosesti de experientele pozitive din trecut. Fa-ti unjurnal cu amintiri despre succes. Nu trebuie sa fie vorba de triumfuricolosale, ci doar despre vremurile in care aveai o parere buna despretine. Construieste pe baza acestor sentimente si creeaza o noua imaginedespre cum trebuie sa arate succesele viitoare. Incearca sa vizualizeziaceste imagini cat mai in detaliu cu putinta. Concentreaza-te asupralucrurilor pe care le poti adauga vietii tale reale.
Gaseste-ti propria cale emotionala
De obicei, oameni care se lasa doborati de persoanele din jurul lor,au o poveste comuna: au fost anihilati - au fost facuti sa se simta casi cum sentimentele, gandurile si actiunile lor nu erau importante saunedorite de parinti, profesori sau angajatori. Acum, ei vor obisnui sa-sifoloseasca puterea cu teama si rusine. Daca rosesti sau zambesti automatatunci cand te confrunti cu o persoana care te-a enervat, inseamna cate-ai dat de gol.
Va trebui sa te maturizezi intr-un mediu care ti-a sabotat respectul desine. Dar puterea personala poate fi dezvoltata. Identificand care suntlucrurile care contravin propriilor interese, vei invata cum sa deviimai puternic(a). Nimeni nu te poate face sa te simti inferior(oara)fara incuviintarea ta.