Prea bun pentru a fi promovat

Esti foarte bun(a) pe domeniul tau. Esti creativ(a), bine organizat(a) si sefii apeleaza la tine pentru cele mai importante proiecte...

Esti foarte bun(a) pe domeniul tau. Esti creativ(a), bine organizat(a)si sefii apeleaza la tine pentru cele mai importante proiecte. Pasulurmator in cariera ta este promovarea intr-o pozitie mai autoritara siresponsabila, lucrul pe care ti l-ai dorit dintotdeauna. Dar, luna dupaluna si an dupa an, aceasta promovare intarzie sa apara.

Cel mai la indemana motiv ar fi ca majoritatea angajatilor care isi facatat de bine treaba pentru pozitia pe care o ocupa, incat sefii lor nudoresc sa-i promoveze in alte pozitii, ci sa-i pastreze in continuareacolo unde se afla. Pentru a evita acest lucru, iata cateva sfaturi:

1. Asigura-te ca ai cerut intr-adevar sa fii promovat(a)

Cei mai multi dintre noi nu cer sa fie promovati(e), gandindu-se ca,daca vor lucra la randament maxim in pozitia pe care o ocupa, promovareaeste rezultatul firesc al acestei munci. Din pacate, daca nu-ti vei facecunoscuta dorinta de a ocupa o pozitie mai inalta, s-ar putea ca sefultau sa nu se gandeasca la acest lucru din proprie initiativa.

2.

Demonstreaza in ce fel vei reusi sa aduci lucruri noi intr-o pozitiemai inalta

In cazul in care nu-ti poti folosi adevaratele calitati in pozitia pecare o ai, arata-i sefului tau cateva exemple privind felul in care veicontribui intr-o mai mare masura la dezvoltarea companiei. Poti apela lapunctele sensibile ale sefului tau si sa te folosesti de acest lucru inprezentarea ta; de exemplu, ii poti arata cum poti sa-i faci lui muncamai usoara daca vei ocupa pozitia respectiva.

3. Incearca sa lucrezi in continuare pe pozitia ta si, in acelasi timp,sa te ocupi de anumite responsabilitati care ar intra in atributiiletale daca vei fi promovat(a)

Cea mai sigura cale de a demonstra ca poti face fata noii pozitii, estesa o faci. Daca vei face doua treburi deodata pentru o perioada scurtade timp, ii vei demonstra sefului tau o gramada de lucruri:

- vei aprecia exact ce ai de facut in pozitia pe care o ai;
- te poti ocupa de responsabilitatile unei pozitii mai inalte;
- vei fi un angajat extraordinar, ocupandu-te de doua servicii simultan;
- ofera-te sa ajuti la recrutarea si initierea persoanei care iti vaocupa locul.

Cand esti promovat(a), pozitia ta va ramane vacanta.
Acesta este unuldin motivele pentru care managerii vor sa-si pastreze angajatii bunipe pozitiile respective. Oferindu-te sa recrutezi si sa ai grija capersoana care va veni in locul tau sa stie ce are de facut, iti veiasigura seful ca vei face tot ce iti sta in puteri pentru a-ti facemunca in noua pozitie cel putin la fel de bine ca si pana acum.

4. Evita sa dai ultimatumuri

Nu este deloc o idee buna sa spui ce vei face sau nu vei face daca nu veifi promovat(a). Chiar daca aceasta tactica te va ajuta sa ocupi pozitiadorita, vei castiga batalia dar vei pierde razboiul. Relatia ta cu sefulsi cu compania la care lucrezi nu va mai fi niciodata aceeasi.

5. Promovare sau pretentii?

Dupa ce vei cere promovarea, priveste cu scepticism eforturile care,pe moment, ti se par usoare. Ia-ti masuri de siguranta impotriva uneipseudo-promovari. Victimele acestei situatii sunt cei care si-au luatin primire noul titlu dar nu si noile responsabilitati.

De asemenea,ai grija la noua pozitie creata special pentru tine. De altfel, totulpoate fi in regula, dar, in acelasi timp, poate fi o modalitate pentruseful tau de a te avea in atentie cand, de fapt, nu este vorba de niciun fel de promovare. Nu uita: nu este nimic rau in a-ti intreba sefulde ce nu te promoveaza.

6. Nu ai fost promovat(a) dar totul s-a sfarsit

Cand promovarea nu este posibila, pur si simplu, gandeste-te sa faci unpas lateral in cariera ta. Daca iti place politica firmei la care lucrezi,colegii tai si persoanele cu raspundere din domeniul tau, poti ramane incadrul companiei ocupandu-te de ceva diferit care iti aduce mai multesatisfactii. Alte pozitii iti ofera oportunitatea de a invata lucrurinoi si sansa de a-ti depasi experienta si cunostintele de baza pe carele ai. De asemenea, daca lucrezi in aceeasi companie de mai mult timp,o miscare laterala iti poate oferi experiente profesionale variate.

Ia-ti adio

Daca ti se pare ca te indrepti spre nicaieri, in ciuda eforturilordepuse pentru a avansa pe o noua pozitie, ar fi timpul sa uiti de toateesecurile si sa mergi mai departe.
Niciodata nu poti sa stii de undeiti vine norocul.

- in ultimii trei ani din cinci, nu ai mai fost promovat(a);
- ai fost pregatit(a) de promovare;
- ai auzit tot felul de zvonuri cu privire la motivele pentru care nuai fost promovat(a);
- se pare ca nu esti compatibil(a) cu seful tau. Daca seful tau nu aregrija personal de tine, exista putine sanse sa fii promovat(a).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod