Oricat am dori sa nu ni se intample, noi femeile, suntem mai emotionale si evident, mai implicate in orice se intampla in jurul nostru la serviciu. Aproape de fiecare data trecem prin prisma gandurilor si emotiilor noastre si ne punem in locul celuilalt, mai ales in situatiile neplacute. Iar daca mai lasam sa se si vada implicarea noastra, cel putin emotionala, atunci riscam sa ne fie interpretat comportamentul...
Ideal ar fi sa lasam viata personala sa ni se desfasoare numai in timpul liber, iar cea profesionala numai la serviciu. Dar oare este posibil asa ceva in vremurile pe care le traim astazi?
Am ajuns, aproape toti, sa ne petrecem mai multe ore la birou decat acasa, iar de cele mai multe ori sa consumam mai multa energie pentru treburile de business decat pentru cele personale, ceea ce este deosebit de trist, nu-i asa?
In special tinerii la inceput de drum fac multe ore suplimentare, deopotriva femei sau barbati.
Nu este ilegala o astfel de relatie, dar implica intotdeauna - nu uitati! intotdeauna - riscuri:
Relatiile intre colegi pot duce la competitii si rivalitate, iar acestea se pot transforma in rau mai ales dupa despartire, cand se va pune problema avansarii unuia sau a celuilalt;
Relatiile cu seful sunt cele mai nepotrivite: ceilalti colegi pot acuza favoritisme pentru orice lucru pe care poate chiar il meriti. Iar de cele mai multe ori, o despartire se poate transforma in demisie, si nu a sefului, ci a ta!;
Relatiile cu subalternii pot duce tot catre favoritisme, iar acuzatiile pot sa nu fie intotdeauna nedreptatite, deoarece femeile pot cadea foarte repede si de cele mai multe ori inconstient, in capcana favoritismelor.
Oricat ar fi de comod sau placut, mai bine faceti in asa fel incat sa aveti mai mult timp liber pentru voi, decat sa va implicati intr-o relatie la birou. Iar daca ati facut-o deja, nu uitati ca ea are mai multe sanse de succes daca unul dintre voi paraseste job-ul.
De cele mai multe ori poate fi vorba nu de o relatie sentimentala, ci de una pur colegiala, dar si atunci trebuie sa fim precaute. Ar trebui sa instituim pentru noi personal, regula de "6 luni" pentru a ne apropia de unii dintre colegii de birou care ni se pare ca merita atentia noastra. Ar trebui chiar sa-i testam si sa vedem daca putem investi incredere.
Intotdeauna exista lucruri tabu despre care nu ar trebui sa discutam la serviciu:
Orice legat de business care are o doza de indiscretie (salariul sau primele, de exemplu);
Barfa despre ceilalti, mai ales despre colegi, colaboratori sau clienti;
Despre relatiile sentimentale, ale noastre sau presupuse ale celorlalti;
Despre asa-zisele "picanterii";
Despre orice nu ne-ar placea sa auzim la televizor sau sa citim intr-un ziar.
Iar daca initiem din cand in cand vreo discutie la birou sau "la tigara", sa ne imaginam intotdeauna inainte in ce s-ar putea transforma aceasta discutie in timp, daca s-ar lasa frau liber barfei prin birou si asta pentru ca "gurile rele" exista in orice companie.
Nu inseamna ca nu ne putem cladi relatii la birou, si chiar relatii bazate pe incredere si suport reciproc, dar acestea sunt destul de rare. Insa merita tot efortul pentru ca prietenii si colegii in adevaratul sens al cuvantului sunt "specii rare" in timpurile repezi pe care le traim.