"Am inteles, inca din primii ani de facultate, ca trebuie sa fac doar ce-mi place, chiar daca fara bani. Si ca trebuie sa-mi fac singura calea mea in cariera, sa nu astept, ci sa vin in intampinarea oportunitatilor. Si am mai fost sigura ca o astfel de investitie imi va fi de folos”, spune tanara, acum specialist PR, care este astazi mandra ca teoria ei s-a dovedit “valabila".
Pentru tine ce conteaza?
Cazuri precum ale Oanei sunt tot mai dese astazi si reprezinta cheia succesului in cariera, inca de la inceputul acesteia. Specialistii in resurse umane recomanda celor care vor sa lucreze inca din timpul facultatii sa se gandeasca foarte serios la ce conteaza mai mult: un salariu mare, obtinut intr-un job “studentesc”, de pilda unul de ospatarita, sau o slujba la care nu se castiga mai nimic (sau chiar deloc), dar unde exista posibilitatea de a pune bazele unei cariere?
“A lucra inca din timpul studentiei in domeniul in care te vei perfectiona nu poate sa fie decat benefic. Sa presupunem ca un recrutor isi doreste un PR junior. Intre un absolvent care nu a lucrat niciodata si unul care a petrecut ceva ani intr-o companie de profil, categoric va fi preferat cel cu experienta. Fireste, acesta nu este criteriul unic de departajare a celor doi, dar este un factor demn de luat in calcul la selectie”, spune Alina Negrea, senior consultant la firma A Plus Performance din Bucuresti.
Cum sa procedezi
Daca te decizi pentru varianta “lucrez din facultate, in domeniul in care ma pregatesc” trebuie sa-ti incepi actiunea cu pasi mici, dar constanti. Inca din primul an te poti inscrie in diverse programe de voluntariat (le cauti pe internet, pe forumuri de discutii, iti intrebi colegii din anii mai mari) sau te poti interesa de internshipuri. Aproape toate marile companii au programe prin care isi propun atragerea de tineri studenti, pe care sa-i “creasca”.
Dupa ce ai identificat aceste programe, aplica la ele! Si inca ceva: inarmeaza-te cu rabdare si obisnuieste-te cu gandul ca vei avea bani putini. De aceea, ar fi util un ajutor financiar de la parinti sau/si o bursa de studii!
“Efortul care a meritat”
Claudiu T. (38 de ani, inginer, din Constanta) a terminat Facultatea de Constructii la Iasi in 1995. Pe vremea aceea nu prea se obisnuia sa se lucreze inca din timpul facultatii, dar el voia neparat ca dupa absolvire sa aiba un loc de munca asigurat. “M-am interesat la secretariat si am aflat ca sunt firme care ofera burse de studii celor care au note foarte mari. Daca aveam cel putin media 9 in fiecare an de facultate, eram primit sa lucrez vara in cadrul companiei de constructii, iar la absolvire ma angajau”, povesteste Claudiu.
El a terminat facultatea printre primii, iar astazi este director executiv la firma care l-a scolit inca de pe bancile facultatii. Spune ca nu ii pare rau pentru verile “muncite” cand colegii lui se distrau. “Astazi am un salariu de 3.000 de euro. Cred ca a meritat efortul facut in studentie”, spune Claudiu, care recunoaste ca la vremea aceea a fost sustinut, moral si financiar, de catre parintii sai.
Comentarii (3)
In orice tara decenta, cu un sistem educational bun nimeni nu iti va recomanda sa muncesti din facultate. Facultatea bine facuta ar trebui sa nu iti lase timp de nimic. Deci concluzia pe care o trag e ca majoritatea studentilor de la noi fie nu au nici o treaba cu facultatea lor si muncesc in alt domeniu, fie sunt foarte slab pregatiti.
din pacate, cazurile prezentate de voi sunt exceptii. e minunat sa fii voluntar si apoi sa ramai in firma, dar sa nu ne amagim!!! toti conducatorii de companii isi doresc sa exploateze, sa iti atribuie cat de multe sarcini pot, sa faci de toate si sa primesti mai nimic in schimb. multinationalele, la care toti ne asteptam sa fie minunat, sunt cele mai nenorocite. acolo e exploatarea cea mai mare. romanul e mana de lucru ieftina, face multe, pe nimic. poate de asta incepem sa lenevin in post, pentru ca nu merita...
orice tanar isi dorest sa lucreze,sa nu stea la parinti sa astepte pomana
Posteaza comentariu