Ultimul portret al lui Muhammad Ali. Imagini tulburătoare ale luptei cu boala

Chipul răvăşit al marelui campion de box Muhammad Ali, după 30 de ani de luptă cu maladia Parkinson, a fost surprins în martie de un fotograf britanic.

Într-o serie de imagini extraordinare, Ali ridică pentru ultima oară pumnii şi ne arată cum lupta în ring cu decenii în urmă, când era cel mai puternic boxer din lume. Efectele bolii cu care a luptat 30 de ani sunt tulburătoare. Dar la fel este şi zâmbetul său inconfundabil. Cât a trăit, a luptat şi a zâmbit.

La sfârşitul lunii martie, fotograful britanic Zenon Texeira a avut privilegiul de a-l vizita pe Muhammad Ali cu puţin timp înainte ca acesta să ne părăsească. Zenon a primit acordul acestuia şi al familiei lui de a-l fotografia, iar imaginile surprinse sunt emoţionante, scrie Daily Mail.

Urmele bolii care l-a măcinat sunt vizibile pe chipul său.

Ali a calculat cândva că în toată cariera a încasat 29.000 de pumni în cap şi a câştigat 40 de milioane de dolari. Dar efectul pumnilor a stăruit mult timp după ce banii lui s-au dus, notează cotidianul britanic.

Celebrul pugilist şi filantrop Muhammad Ali a murit pe 4 iunie, în Phoenix, la 74 de ani. El a fost internat joi seară în spital, iar reprezentanţii lui au declara că acesta este într-o stare bună, dar vineri starea sa de sănătate s-a agravat. NBC au anunţat decesul, citând un purtător de cuvânt al familiei.

Muhammad Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson şi a fost spitalizat de două ori, în 2014 şi 2015, pentru o pneumonie şi o infecţie urinară.
 
Ali a fost o figură revoluţionară atât în box, cât şi în viaţa publică.
S-a născut sub numele real de Cassius Clay, în statul american Kentucky. Era un băiat de culoare, într-un stat segregaţionist. Pe când era adolescent, la 15 ani, i s-a furat bicicleta. Întâmplarea l-a împins să se apuce de box. Băiatul voia să înveţe să se apere.
Devine campion olimpic la Roma, în 1960. Se întoarce în glorie, în SUA, cu medalie olimpică, dar nu e servit într-un restaurant în care intrau să mânânce exclusiv albi. În noaptea aceea, într-un acces de furie, Muhammad Ali îşi va arunca medalia olimpică în râul Ohio din Louisville, oraşul său natal din statul american Kentucky, relatează Mediafax.

Campionul Cassius Clay îşi ia numele de Muhammad Ali, după ce se converteşte la Islam.
În 1966, refuză să se înroleze în armata americană, în timpul Războiului din Vietnam. "Niciun vietnamez nu s-a purtat urât cu mine" - sunt faimoasele cuvinte pe care le-a rostit Ali pentru a se justifica. Autorităţile americane sunt indignate de curajul lui Ali şi de poziţia sa percutantă de activist social. Va fi condamnat, în 1967, la 5 ani de închisoare. Îşi va pierde dreptul de a boxa în competiţii şi titlul de campion mondial. Cariera îi este întreruptă brusc, brutal şi abuziv de oficialii americani, însă Muhammad Ali profită de această perioadă pentru a face campanie publică împotriva războiului şi pentru a apăra drepturile minorităţilor.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.