Studiu. Ultramaratoniştii au probleme cu inima la fel ca sedentarii

Un studiu publicat în urmă cu trei zile şi realizat de doctorul James O’Keefe, şeful departamentului de cardiologie preventivă de la Mid America Heart Institute a lovit în inima alergătorilor

Un studiu publicat în urmă cu trei zile şi realizat de doctorul James O’Keefe, şeful departamentului de cardiologie preventivă de la Mid America Heart Institute a lovit în inima alergătorilor - concluzia e că distanţele lungi sunt dăunătoare pentru sănătate.

Studiul a fost făcut pe 56.000 de oameni, 14.000 de alergători şi 42.000 de persoane sedentare şi s-a derulat pe o perioadă de 30 de ani. Dr.

James O'Keefe spune că un volum de alergare mai mare de 40 de kilometri pe săptămână devine la fel de nociv pentru sănătate ca şi sedentarismul. Cu toate acestea, grupul de alergători studiat este în medie cu 19 procente mai sănătos decât grupul sedentarilor. Pare o contradicţie, dar nu este. De fapt, acest studiu răspunde la întrebarea pe care şi-au pus-o mulţi maratonişlti de-a lungul timpului: mai mult e întotdeauna mai bine? Răspunsul se pare că e negativ.

Pe de altă parte, pentru cei care cred că au găsit acum o motivare ştiinţifică pentru a se ”odihni” la infinit pe canapea în faţa televizorului, răspunsul e că 40 de kilometri pe săptămână e destul de mult.

Cei care aleargă bănuiau de mult timp că un număr mare de kilometri te şubrezesc într-un fel.

Mă refer aici la peste 100 de kilometri alergaţi pe săptămână. Am avut mulţi cunoscuţi care au participat la aventuri extreme şi care s-au resimţit după aceea.

Şi acesta e unul dintre motivele pentru care nu alerg mai mult de două curse de maraton pe an. De fiecare dată urmez un program de antrenament de 16 săptămâni, iar după o cursă de maraton fac pauză timp de o lună. E un mod în care mi-am găsit echilibrul.

Nu am alergat niciodată pentru a trăi o sută de ani. Iubesc mişcarea pentru că mă ajută să mă simt bine şi pentru că am energie, dar orice exces are un preţ.

Acest studiu este mai mult despre problemele celor care fac prea multă mişcare şi nu a celor care nu fac deloc. Deşi cel mai puternic efect îl va avea asupra acestora din urmă care vor găsi un bun argument pentru repaos.