Moş Nicolae a venit şi ne-a adus daruri, dar l-a luat pe Nelson Mandela. De ieri, o bună parte a omenirii îl plânge pe cel care a schimbat ”cursul istoriei”, cum frumos a remarcat preşedintele Obama. Africa de Sud e în doliu. Din păcate, în România, lupta lui Nelson Mandela, faptele şi suferinţa lui au avut un impact limitat.
Poate mulţi conaţionali se întreabă de ce e atât de adulat şi respectat Nelson Mandela şi cum a schimbat istoria? Şi-a petrecut 27 de ani în închisoare, aproape o treime din viaţă şi a avut una lungă.
A decedat la 95 de ani. Şi s-a impus ca lider al mişcării persoanelor de culoare pentru egalitate de şanse. A reuşit să democratizeze o ţară, să înlăture regimul de apartheid şi a ajuns preşedintele Africii de Sud la 71 de ani. Nelson Mandela e un simbol. Credinţa sa, rezistenţa sa, verticalitatea şi forţa l-au ajutat să impună politic drepturile persoanelor de culoare, marginalizate de secole.Noi, românii care am trăit o bună bucată de vreme în comunism nu am asistat la lupta negrilor din Africa de Sud şi nici a celor din SUA pentru drepturi civile.
Eram ocupaţi cu asupritorii noştri care distrugeau o naţiune în numele ideologiei comuniste. Acesta e motivul principal pentru care Nelson Mandela e perceput mai degrabă ca un fenomen cultural decât ca unul politic la noi în ţară. Dar reuşita lui a rupt zăgazurile şi, cumva, trăim într-o altă lume. Din păcate şi în ea există rasism, există ură şi există violenţă, dar rasismul nu mai poate fi politică de stat într-unul care se vrea democratic. Aceasta e marea schimbare pe care a reuşit-o Mandela.Acum că Moş Nicolae ne-a adus daruri, dar l-a luat Mandiba (numele tribal al liderului african) trebuie să ne rugăm ca în momentele de cumpănă să apară astfel de oameni care ne pot salva chiar şi de noi înşine.