Pentru că atât aici cât şi pe Facebook, mai mulţi părinţi m-au rugat să le spun la ce şcoală e copilul meu şi ce grădiniţă sau şcoală recomand, o să enumăr mai jos zece criterii pe care părinţii care caută să ofere educaţie de calitate copiilor ar trebui să le aibă în vedere.
Declar că acestea sunt doar o parte dintre ele şi reprezintă viziunea mea despre educaţie, adică una care să dezvolte creativitatea, care să nu streseze nici copilul şi nici părinţii, una care formează rezistenţa copiilor şi îi antrenează pentru performanţă în momentul în care au mai multă nevoie de ea - liceu şi universitate.
1. Alegeţi o şcoală în care şi părinţii sunt ascultaţi.
Evitaţi şcolile în care directorul şi cadrele didactice nu comunică cu părinţii sau o fac de formă.2. Evitaţi şcolile în care părinţii sunt mai presus de profesori şi de directori. Acestea sunt şcoli care nu au criterii şi reguli clare, iar educatorii încearcă să-i mulţumească pe părinţi pentru că aceştia plătesc o taxă (în mediul privat) sau oferă cadouri mari (în mediul public).
3. Nu înscrieţi copilul la o şcoală despre care aţi auzit că ”E FOARTE BUNĂ”. Interesaţi-vă personal, vorbiţi cu profesorii care predau acolo, faceţi cercetare pe internet. Formaţi-vă o opinie cât mai personală despre instuţia respectivă.
4.
Evitaţi şcolile în care copiii nu fac sport, copiii nu pot ieşi în curtea şcolii sau a grădiniţei ori administraţia marginalizează educaţia fizică şi nu organizează competiţii sportive. În opinia mea, într-o oră de fotbal sau de baschet înveţi mai multe despre viaţă decât în zece ore de matematică.5. O şcoală bună sau o grădiniţă bună, din păcate, are legătură cu locul şi mediul în care se află în oraş. Şcolile situate în zone mai bune, au rezultate mai bune. Aceasta e o regulă statistică. Există şi şcoli situate departe de centru care sunt foarte bune, dar asta înseamnă că se află într-un mediu prietenos, multă vegetaţie, linişte şi există o comunitate de oameni gospodari în jur.
6.
Căutaţi o şcoală la care cei mai mulţi elevi merg de plăcere şi sunt multe activităţi extraşcolare: cluburi de sport, de limbi străine, de informatică, de pictură sau muzică. Chiar dacă nu toate sunt în cadrul şcolii, profesorii îi încurajează pe copii să participe la astfel de activităţi.7. Alegeţi o şcoală în care se pune accent pe educaţie în general şi nu doar pe matematică, română şi engleză. De ce un copil cu abilităţi speciale la istorie e considerat inferior unuia cu abilităţi speciale la matematică?
8. Căutaţi acea instituţie de învăţământ unde nimeni nu e lăsat în urmă şi rezultatele medii ale claselor sunt bune şi foarte bune.
9.
Evitaţi şcolile care se laudă cu numărul de olimpici şi premianţi la concursurile şcolare. Aici, cei care nu sunt foarte buni vor fi lăsaţi de izbelişte, iar cei foarte buni sunt suprasolicitaţi în goana administraţiei după rezultate extraordinare.10. Nu contează dacă şcoala e publică sau privată. Sunt o grămadă de şcoli proaste în ambele categorii. Căutaţi o şcoală în care copilul dumneavoastră să se simtă bine. Nu căutaţi o şcoală în care egoul dumneavoastră să se simtă bine.
Posteaza comentariu