A fost doar un poet, deşi a făcut tot ce i-a stat în putinţă să fie altceva. A fost liderul mişcării ”Cenaclul Flacăra” în anii '80 până l-a enervat pe Ceauşescu care s-a speriat că o să-i ia locul.
Bătea ţara în lung şi-n lat într-un microbuz hodorogit înconjurat de o menajerie de artişti cu care umpleau stadioanele cu tineri. Recita versuri, citea scrisori venite din public, calma mulţimea, o întărâta, vindea bilete, făcea bani.
20 de ani
În 1989 a vrut să iasă pe străzi, să conducă oamenii, dar a fost înjurat, scuipat şi alungat. S-a ascuns în casa lui mare unde copiii lui aveau aceeaşi vârstă cu strănepoţii şi a suferit, aşteptând să-şi ia revanşa. I-a fost frică, a suferit. A fost doar un poet.
Rămâne posterităţii datoria să sape prin maldărul de cuvinte scrise de poetul Adrian Păunescu şi să găsească acele nestemate care să-i definească personalitatea, care să-i definească opera. În memoria oamenilor va rămâne în multe feluri, asemenea unui semizeu cu multe feţe care a bântuit două epoci, pe cea a lui Ceauşescu şi pe cea a moştenitorilor săi. A fost un poet.
Foto: Adrian Păunescu, alături de Nichita Stănescu