Iubea oamenii, îi plăcea să-i ajute, să le fie aproape și să-i înțeleagă. Pentru ei își dorea să facă medicina, ca să le poată fi de folos. După ce termina facultatea, avea să lucreze în cercetare. Visa să găsească un tratament pentru cancer. Avea planuri, dorințe, speranțe. În doar câteva secunde, Andrei Anghel a părăsit această lume, în care ar fi avut atâtea de făcut și căreia i-ar fi putut oferi enorm.
Pe cât de brutal și de nedrept, sfârșitul său e tot atât de neînțeles și de neacceptat. Un tânăr a pierit, alături de fata pe care o iubea, Olga, odată cu alți 297 de oameni nevinovați, în avionul doborît de o rachetă pe un câmp din Ucraina. Mințile demente care au secerat dintr-o lovitură atâtea vieți nu vor putea plăti în veci prețul pentru această crimă oribilă, orice pedeapsă ar primi.
Românul cu dublă cetățenie
Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de persoane. Nu au existat supraviețuitori.
Când au început să apară primele informații despre naționalitatea pasagerilor din cursa Malaysia Airlines, România era ocolită de această tragedie. Cu trecerea orelor, bilanțul devenea mai clar: cetăţeni din cel puţin nouă ţări, între care Australia, Belgia, Germania, Malaezia şi Canada, se aflau la bordul avionului.
Deși vineri dimineață a anunțat că niciun român nu figura pe lista pasagerilor, după câteva ore s-a aflat că acel cetățean canadian era și român. Andrei Anghel, în vârstă de 24 de ani, avea dublă cetățenie, canadiană și română. Alături de el se afla iubita sa, Olga Ioppa, cetățean german, de aceeași vârstă. Amândoi erau studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj.
E posibil ca el să fi declarat la îmbarcare cetățenia canadiană, iar acest lucru să fi îngreunat procedura de identificare. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă, că în lista transmisă de compania aeriană cu numele pasagerilor aflaţi în cursa care s-a prăbuşit în Ucraina prenumele românului era Andre în loc de Andrei, ceea ce a îngreunat identificarea acestuia.
Potrivit ministrului de Externe, celula de criză olandeză a pus la dispoziţie mai multe elemente. El a adăugat că, o lungă perioadă, nu au fost transmise decât o listă cu nume şi prenume, fără date de identitate sau date de naştere, ceea ce a creat o dificultate în a verifica cetăţeniile pasagerilor.
Ministrul de Externe a precizat că, în situaţia tânărului student cu dublă cetăţenie, română şi canadiană, în lista înregistrată de compania aeriană prenumele acestuia era greşit, Andre în loc de Andrei: "Asta a generat dificultăţi în identificarea pasagerului. Ulterior, datorită comunicării cu autorităţile canadiene, am primit şi informaţia corectă, şi ulterior s-a primit şi data naşterii, astfel încât în două minute, folosind şi baza naţională de date, a fost identificată cetăţenia."
Corlăţean a mai spus că procredurile continuă, pentru că există încă un număr de pasageri, pe listă, doar cu nume şi prenume: "Nici autorităţile olandeze, nici la faţa locului nu se ştiu încă toate datele pentru permiterea identificării şi, în cazul nostru, identificarea suplimentară, în baza de date, pentru a vedea dacă nu există un nou caz de dublă cetăţenie. Prezumţia celulei de criză din România, văzând lista cu nume şi prenume şi rezonanţele, este că nu vom avea o astfel de situaţie, dar vrem să fim siguri, pentru că, în cazul studentului de la Cluj, prenumele din lisă era Andre, iar la final, numele corect era Andrei. Prezumţia este reţinută, dar vrem să fim siguri."