Lumea n-ar putea rezista fără albine. Depindem enorm de ele şi trebuie să le ajutăm să supravieţuiască, este mesajul naturalistului David Attenborough, celebra voce din documentarul "Planet Earth".
Din ce în ce mai puţine, mai sterile şi mai agitate din cauza poluării şi a intervenţiei umane în natură prin introducerea agriculturii intensive şi a soiurilor de plante modificate genetic, albinele au o misiune foarte grea. De două milioane de ani, înainte ca omul să înceapă să practice agricultura, aceste insecte incredibile îşi fac necontenit datoria, polenizând plantele şi contribuind decisiv la înmulţirea lor.
Albinele sunt principalii agenţi polenizatori, iar fără munca lor lumea aşa cum o ştim n-ar mai exista. Ele contribuie la hrănirea a 90% din populaţia globului, notează Shared. "Dacă albinele ar dispărea de pe faţa Pământului, oamenii ar mai avea doar doi ani de trăit", avertizează Sir David Attenborough. Iar aşa cum merg lucrurile, pentru albine este din ce în ce mai greu să supravieţuiască, din cauza poluării şi a culturilor cu plante modificate genetic.
Într-un mesaj emoţionant postat pe Facebook, naturalistul în vârstă de 92 de ani a scris că în ultimii cinci ani populaţia totală de albine s-a redus cu un sfert. Attenborough are, însă, o propunere interesantă pentru a combate acest declin periculos: "În această perioadă a anului albinele pot fi văzute deseori zăcând, ca şi cum ar fi pe moarte, dar nici pomeneală. Ele obosesc pentru că au zburat prea departe şi nu mai au suficientă energie ca să se întoarcă în stup. Dacă găsiţi în casă o albină care zace obosită, o simplă soluţie cu apă şi zahăr le va ajuta să se refacă. Amestecaţi pur şi simplu două linguriţe de zahăr alb cu una de apă şi lăsaţi soluţia pe o farfurie în apropiere, ca să ajungă albina la ea", a scris cercetătorul.
Ideea lui David Attenborough e simplă: pe lângă faptul că te face să simţi că ai o contribuţie mică dar reală la protejarea mediului, renunţarea la una-două linguriţe de zahăr te ajută să ai o dietă mai sănătoasă. Practic, n-ai nimic de pierdut, dimpotrivă.
Foto: Hepta