Duminică, 24 iunie, de Sânziene, peste 55.000 de iubitori de tradiție au sărbătorit la Iași, Brașov și Hobița, RomânIA Autentică! Cea de-a treia ediție a festivalului, proiect inițiat încă din 2016 din dragoste de neam, artă și frumos de către Cristina Chiriac, fondator Flori de IE și Președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor, a reunit anul acesta în hora Sânzienelor, trei zone emblematice ale României -Transilvania, Oltenia şi Moldova.
Zeci de mii de inimi de români au vibrat la unison în Hobița, pe platoul din fața casei lui Brâncuși, în fața Palatului Culturii din Iași, dar și în Piața Sfatului din Brașov, la ediţia centenară a festivalului dedicat meșteșugurilor românești din moși-strămoși.
RomânIA Autentică a adus anul acesta, pe lângă artiști români de excepție, zeci de meșteri populari din toate colțurile țării, care au dezvăluit tainele meșteșugurilor de altădată și au încântat privirile vizitatorilor cu ale lor comori.
"Peste 30.000 de ieșeni, dar și numeroși turiști au venit în centrul Iașului pentru a se bucura împreună de tradițiile românești. Anul trecut am reușit să dăm 10.720 de ecusoane numerotate participanților îmbrăcați în ie. Anul acesta, până la ora 19.00, când a început spectacolul folcloric, dădusem deja toate cele 12.000 de ecusoane personalizate. Estimăm că numărul participanților a fost dublu față de anul trecut, ceea ce înseamnă că ieșenii, dar și turiștii au asimilat și au îndrăgit această autentică sărbătoare românească.
Dincolo de numărul participanților, importantă este atmosfera de autentică și frumoasă sărbătoare românească. Am văzut o emoție, o bucurie și o mândrie pură, pozitivă și tonică a oamenilor față de tradițiile românești, ceea ce ne arată că este de datoria noastră să le păstrăm, să le continuăm și să le punem în valoare.", a declarat primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.La Hobița, Festivalului RomânIA Autentică a avut o dublă semnificație culturală, gorjenii sărbătorind totodată 500 de ani de la prima atestare documentară a satului în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși. Timp de două zile, istoria locurilor, meșteșugurilor și obiceiurilor s-a îmbinat armonios cu portul popular, jocul și voia bună, sub titulatura "România 100, Hobița 500".
"RomânIA Autentică a fost mai mult decât o reușită, o încununare a experienței de trei ani, cei peste 15.000 de români prezenți la Hobița demonstrând că festivalul a căpătat amploare și că este un success veritabil. Nota a fost acordată de numărul foarte mare de purtători de ie, care a crescut de la an la an, la fel ca și creatorii și cusătorii ce au prins un ritm alert de dezvoltare. Sunt mândru că ediția a III-a a Festivalului RomânIA Autentică de la Hobița – Peștișani – Gorj a fost de un real succes, atât prin organizarea și calitatea evenimentului, cât și prin numărul mare de participanți." a declarat Cosmin Pigui, primarul Comunei Peștișani, Gorj.
Anul acesta RomânIA Autentică a ajuns pentru prima dată în inima Transilvaniei, la Brașov, o regiune cu multe interferențe culturale și sociale, marcând astfel o premieră și o imensă bucurie celor peste 10.000 de români și turiști străini care au avut ocazia să redescopere tradițiile românești, să redescopere RomânIA Autentică.
Posteaza comentariu