Topul celor zece mituri despre casatorie

Cum aproape jumatate dintre casnicii se sfarsesc cu un divort (conform statisticilor), multe cupluri au inceput sa-si reanalizeze relatia pe care fiecare o are cu...
Cum aproape jumatate dintre casnicii se sfarsesc cu un divort (conform statisticilor), multe cupluri au inceput sa-si reanalizeze relatia pe care fiecare o are cu partenerul de viata. Dar inainte de a incepe orice analiza rationala, este important sa cunosti cateva lucruri care au devenit deja mituri despre casatorie.

1. Mit: barbatii au beneficii mai mari in urma casatoriei decat femeile.


Realitate:
contrar studiilor ample care au fost date publicitatii cu multi ani in urma, expertii zilelor noastre au descoperit ca barbatii si femeile beneficiaza in mod egal de pe urma casatoriei, dar poate in modalitati diferite. Atat barbatii cat si femeile traiesc mai mult, mai fericiti, mai sanatosi si mult mai bine atunci cand sunt casatoriti. Sotii castiga in mod normal mai multa sanatate, in timp ce sotiile au mai mari avantaje financiare.

2. Mit: de obicei, copiii contribuie la imbunatatirea starii de fericire a cuplului si ii apropie pe cei doi parteneri.


Realitate:
multe studii au demonstrat ca venirea primului copil intr-un cuplu ii indeparteaza pe cei doi parteneri si aduce un oarecare stres in viata de cuplu. In orice caz, cuplurile care au copii sunt mai putin predispuse divortului decat cele fara.

3. Mit: cheia succesului unei casnicii de durata este norocul si dragostea adevarata.


Realitate:
mai mult decat norocul si dragostea, motivul cel mai bun care sta la baza unei relatii de succes si de lunga durata este intelegerea si prietenia. Acestea definesc casnicia ca fiind o creatie care a cerut multa munca, dedicare si intelegere (a unuia fata de celalalt si fata de institutia casatoriei). Cele mai fericite cupluri sunt prietenii care si-au impartit viata si sunt compatibili in ceea ce priveste interesele si valorile.

4. Mit: cu cat o femeie este mai instruita, cu atat sansele de a se casatori scad.


Realitate:
un studiu recent care are la baza rata casatoriilor la mijlocul anilor '90, a concluzionat ca femeia moderna, absolventa de studii superioare, are sanse mai mare de a se casatori decat colegele sale din liceu care nu au mers mai departe, in ciuda varstei inaintate la care cele din prima categorie se casatoresc. Acest lucru aduce o schimbare fata de trecut cand femeilor cu mai multa educatie le era greu sa-si gaseasca un partener pe masura.

5. Mit: cuplurile care locuiesc impreuna inainte de casatorie si astfel au posibilitatea de a testa cat de mult se potrivesc unul cu celalalt, au sansa sa intemeieze casnicii mult mai durabile si fericite decat ceilalti.


Realitate:
multe studii au demonstrat faptul ca cei care locuiesc impreuna inainte de casatorie au casnicii putin multumitoare si au mari sanse de a se desparti. Unul dintre motive ar fi ca persoanele care stau impreuna sunt mai putin intelegatoare una fata de cealalta si deci mai predispuse la despartiri atunci cand intervin anumite probleme. Mai mult decat atat, simplul act al convietuirii poate conduce la un comportament care sa faca dificila fericirea casniciei.

Descoperirile unui studiu recent, de exemplu, sugereaza ca "s-ar putea sa existe mai putina motivatie pentru cei doi parteneri sa-si dezvolte capacitatea de a rezolva un conflict sau de a oferi sprijin partenerului". O exceptie demna de luat in seama se refera la cuplurile care locuiesc impreuna si care si-au facut deja planuri de casatorie in viitorul apropiat si atunci nu se pot considera cupluri care pur si simplu stau impreuna inainte de casatorie.

6. Mit: oamenii nu se pot astepta la casnicii pe viata asa cum se intampla in trecut, deoarece astazi traim mai mult si mai intens.


Realitate:
in afara cazului in care aceasta comparatie se refera la vremurile de acum o suta de ani, nu exista nici o baza pentru o astfel de afirmatie. Cresterea longevitatii se datoreaza in special reducerii mortalitatii juvenile. Si in timp ce adultii de astazi spera sa traiasca ceva mai mult decat bunicii lor, de asemenea, ei se si casatoresc ceva mai tarziu. Durata medie de viata si deci si a casniciilor nu s-a schimbat deloc in ultimii 50 de ani. De asemenea, multe cupluri spun ca dureaza destul de mult pana cand ajung la o aniversare importanta: jumatate dintre divorturi au loc in primii sapte ani de casatorie.

7. Mit: casatoria face ca femeile sa fie puse in fata unui risc mai ridicat de violenta domestica decat daca ar ramane singure.


Realitate:
contrar expresiei folosite de barbati: "un certificat de casatorie inseamna un certificat de putere", un mare grup de specialisti au aratat ca fiind necasatorita - si in special traind cu un barbat fara acte de casatorie - acest statut este intotdeauna asociat cu un mare grad de risc de violenta domestica pentru femei.

Unul din motivele care stau la baza acestei descoperiri este faptul ca femeile casatorite anunta cazurile de violenta domestica de foarte putine ori. In plus, femeile sunt mai putin dornice de a se casatori si au o tendinta mai mare de a divorta de barbatii violenti. Si totusi se poate vorbi si de cazuri in care barbatii casatoriti devin mai putin violenti datorita preocuparii lor pentru bunastarea familiei si dezvoltarea acesteia. Aceste forte sociale se pare ca ii ajuta pe barbati sa-si verifice comportamentul.

8. Mit: persoanele casatorite au o viata sexuala mai putin satisfacatoare si fac sex mai putin decat persoanele singure.


Realitate:
potrivit unor studii facute in fiecare tara, la scara nationala, s-a demonstrat faptul ca persoanele casatorite au o viata sexuala mai buna decat cele necasatorite. Nu neaparat ca fac sex mai des decat persoanele necasatorite, dar se bucura mai mult de o astfel de partida, atat din punct de vedere fizic cat si emotional.

9. Mit: convietuirea este ca si o casatorie, dar fara acea "bucata de hartie".


Realitate:
convietuirea nu aduce beneficiile pe care le poate da o casatorie - in ceea ce priveste starea sanatatii fizice si starea de bine din punct de vedere emotional. Din punctul de vedere al acestor beneficii, cei care locuiesc impreuna au mai mult caracteristicile oamenilor singuri decat a celor casatoriti. Aceasta se datoreaza, in parte, faptului ca persoanele care convietuiesc in doi sunt mai putin dispuse sa arate intelegere, fiind orientate mai mult catre autonomia proprie si mai putin catre starea de bine a partenerului(ei).

10. Mit: din cauza ratei crescute a divorturilor, care elimina casniciile nefericite, persoanele care raman casatorite sunt mai fericite in viata de cuplu decat cele din trecut, care ramaneau blocate intr-un mariaj, oricat de nefericit era acesta.


Realitate:
potrivit declaratiilor facute de oameni din toate tarile, nivelul general de fericire intr-o casnicie nu a crescut si poate chiar este intr-o usoara scadere. Unele studii au descoperit in casatoriile de astazi, comparate cu cele de acum 20-30 de ani, un grad ridicat de stres din cauza serviciului, mai multe conflicte intre soti si o mai proasta comunicare intre acestia.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • irina pe 12 Feb 2009, 16:34
    casatoria si dragostea

    am fost casatorita cu un barbat care in acelasi timp s-a mai casatorit si cu alta fata.am divortat,dar am tinut legatura mereu,il iubesc...nu am putut sa-mi refac viata pt ca mereu ma gandesc la el.vreau sa mi refac viata cu el,familia mea ma va renega...sigur.ne iubim....ce sa fac.....cum sa fac??va rog mult...spuneti parerea d-voastra!!multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod