Maria Filipescu este una dintre cele mai apreciate creatoare de bijuterii din Romania, iar pasiunea pentru accesoriile ce intregesc fiecare tinuta si-a manifestat-o de la o varsta frageda. A participat de-a lungul timpului la diferite expozitii nationale si internationale, a colaborat cu trupe de teatru si influenceri, iar de curand s-a alaturat catedrei de profesori DallesGO, pentru a-i indruma si pe altii spre o cariera plina de farmec.
Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru designul de bijuterii?
Maria Filipescu: Fascinatia pentru podoabe o am de pe la 10 ani si pentru ca ma macina teribil subiectul am inceput sa caut modalitati de a-mi confectiona cateva bijuterii. Imi aduc aminte primii mei cercei realizati dintr-o sarma moale pe care am infasurat-o in jurul unor margele de lemn gasite prin casa. Pentru ca mi-au placut asa tare cerceii am completat setul cu un inel si un colier. Mai apoi, profesorul de modelaj mi-a facut o timida introducere in ale bijuteriei, asa s-a prins de mine acest microb. El ne-a aratat primele tehnici de prelucrare a metalului, ne-a plimbat pe la muzee si expozitii de bijuterie..
Ulterior am inceput sa experimentez singura tot felul de imbinari ciudate de materiale, hartie, plastic, lemn, sarma si am simtit ca asta vreau sa fac cand voi fi mare.Care a fost primul accesoriu pe care l-ai creat?
Maria Filipescu: Dupa cum am spus anterior, prima piesa a fost o pereche de cercei, niste spirale din sarma de cupru. Le-am realizat fara nicio ustensila, un simplu modelaj din sarma in jurul unor margele, fara lipituri, fara finisaje complicate… iar rezultatul a fost spectaculos, chiar am purtat cu drag acel set.
Cum a fost cand ai vandut prima bijuterie? Iti mai aduci aminte?
Maria Filipescu: Imi aduc aminte cu drag.. Eram in primul an de facultate si am lucrat cateva bratari intr-o tehnica pe care o invatasem recent. Le purtam mereu cu mandrie. Eram la un concert si o frantuzoaica le-a remarcat. M-a intrebat intr-o romana stricata de unde le-am cumparat, i-am explicat flatata ca eu le-am realizat. Am schimbat numere de telefon si urmatoarea zi m-a sunat si a comandat cateva piese. Asta a fost prima mea comanda, acela a fost momentul in care mi-am dat seama ca asta vreau sa imi fie jobul.
Ce te inspiră atunci când creezi?
Maria Filipescu: Ma inspira o textura interesanta, un volum ciudat, un detaliu compozitional..
orice imi poate „declansa” o idee, un concept in jurul caruia imi construiesc piesele unei colectii. Tin cont de tendintele sezonului, de traseele principale, dar nu le las sa-mi altereze avantul, inspiratia, viziunea.Cum ţi-ai caracteriza propriile accesorii şi ce crezi că le deosebeşte de cele ale altor designeri?
Maria Filipescu: In general bijuteria de autor ofera un tip de obiect incarcat cu o energie speciala, cu un mesaj, cu o idee, cu o stare. Transmite emotia si ideile celor ce le realizeaza. Piesele pe care le lucrez eu sunt incarcate cu energia fiintei mele, au o farama din mine. Pentru ca imi place sa experimentez, fiecare colectie pe care o scot inseamna o alta poveste, inseamna un concept cu tehnica si materiale diferite. Cred ca asta ar fi amprenta mea, faptul ca fiecare serie este altfel.
Ce presupune design-ul bijuteriilor tale, care sunt paşi pe care îi parcurgi?
Maria Filipescu: Mereu incep cu documentare si schite. Studiez cu atentie tendintele sezonului si imi concep colectiile tinand cont de acestea. Apoi imi aleg tema si fac multe schite cu ce va contine colectia, de la volume si texturi la materiale,culori, finisaje, cote si proportii.
Urmatorii pasi sunt stabilirea materialelor, decuparea, prelucrarea in tehnica aleasa, finisarea apoi sedinta foto si stabilirea ambalajului.Ce tehnica folosesti cel mai des?
Maria Filipescu: Nu pot spune ca am o tehnica preferata, ideea, conceptul dicteaza tehnica fiecarei colectii. Dar pot spune ca lucrez oricand cu placere argintul si alama in orice tehnica, au ceva special care ma incarca energetic.
I-ai incuraja si pe altii sa faca ceea ce faci tu?
Maria Filipescu: Bijuteria inseamna dedicare, perseverenta, rabdare, munca multa si pasiune. Incurajez exprimarea creativitatii sub toate formele, iar transformarea pasiunii in job este o binecuvantare, un deziderat….Zicala “do what you like and you will never work a day in your life”- fa ceea ce iti place si nu vei munci o zi in viata ta – este adevarata, se aplica perfect in ceea ce ma priveste si ma consider o norocoasa.
La ce ar trebui sa se astepte cei care isi doresc sa devina designeri de bijuterii?
Maria Filipescu: Nu este un traseu usor, aspectul pecuniar as spune ca e principalul criteriu pentru care ramai in zona de designer de bijuterie sau pastrezi ca hobby sau in paralel cu altceva.
Bijuteria de autor din Romania este perceputa ca fiind inaccesibila. Publicul nu intelege aspectel tehnice specifice bijuteriilor unicat sau de serie foarte mica si ii este mai greu sa accepte costurile mai ridicate ale acestora. Mai tot timpul au impulsul de a compara preturile cu cele ale bijuteriei provenite din productii de serii mari. De aceea bijuteria de autor in Romania este de fapt la un pret cu mult sub cel real si sub nivelul costurilor de pe pietele internationale.Designerul de bijuterii Maria Filipescu este noul profesor al cursului de Bijuterii de la DallesGO. Urmeaza-ti pasiunea si inscrie-te si tu la numarul de telefon: 0769 041 711.
Posteaza comentariu