Totul despre petele solare

Sunt mulți factori care contribuie la pigmentarea pielii. În urma expunerii la soare, celulele denumite melanocite secretă un pigment, denumit melanină. Acesta este responsabil pentru aspectul nostru atunci când venim bronzați din concediu.

Cu toate acestea , în cazul hiperpigmentarii, pot apărea zone unde apar petele pigmentare. În mod normal, sunt predispuse spre această afecțiune persoanele cu un ten mai deschis, dar poate apărea și în cazul celor cu pielea mai închisă la culoare. Spre deosebire de o arsura banală la soare, hiperpigmentarea se produce pe parcursul mai multor ani. Astfel, producția inegală de melanină, generează un discomfort major din punct de vedere estetic în rândul pacienților. Zonele unde această apare cu predilecție sunt la nivelul feței, decolteului, brațelor și mâinilor.

Hiperpigmentarea poate fi corelată cu riduri premature și vase de sânge sparte la nivelul fetei.

Există o serie de factori agavanti , printre care :

Medicația împotriva psoriazisului
-    Fotodermatita ( sensibilitatea pielii în prezența razelor ultraviolete)
-    Melasma
-    Probleme hormonale cauzate de sarcină, medicație anticoncepțională sau medicamente care substituie hormoni
-    Îmbătrânirea, în special cea de la nivelul tenului.
-    Leziuni/cicatrici existente la nivelul pielii

Ca metode de prevenție, avem în principal evitarea expunerii la soare în orele de vârf. De asemenea, se recomandă utilizarea unei creme de protecție cu factor minim 30.

Ca și tratament se poate opta pentru :

- peelinguri chimice: reprezintă o metodă de curățare a stratului superficial de celule de la nivelul pielii . Constă în condiționarea tenului și aplicarea unei substanțe pe bază de acid retinoic sau fenol. Dupa neutralizare, efectele vor fi imediate și textura pielii va fi superioară calitativ. De asemenea, atacă superficial hiperpigmentarea și reprezintă un prim pas în abordul acestei proceduri. Perioada de recuperare este 0, cu mențiunea trebuie evitată expunerea prelungită la soare. Se recomandă și aplicarea unei creme solare cu factor de protecție 50.

- terapia laserreprezintă o bardare medie – superficială aacestei afecțiuni. Prin aplicarea fasciculului , pielea va fi lezată controlat. Astfel, se va stimula generarea colagenului de neoformațieSe recomandă utilizarea unui dispozitiv laser fracționar cu CO2 pentru rezultate superioare. Recuperarea este de 7-10 zile, trebuie  să aplicăm creme de protecție solară și se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare.

- albire profesională: constă în aplicarea cutanata a unei substanțe medicamentoase. Astfel, producția de melanină este întreruptă, permițând pielii se decoloreze și revină la un stadiu uniform din punct de vedere al culorii. Uneori, această substanță poate conține agenți exfolianți care produc un ușor peeling. Este recomandat nu se abuzeze de accest tratament, deoarece poate genera efecte secundare.

Ca o alternativă, poate exista albirea prin aplicarea unor substanțe naturale. Acestea pot fi Vitamina C, creme topice cu acid azelaic sau plante orientale. Pentru situațiile mai puțin severe, aceste opțiuni pot funcționa.

Deși tratamente există și sunt eficiente, se recomandă prezentați pentru consult unui cabinet medical de specialitate și vă tratați la un medic instruit în acest sens. 


În concluzie, este util luați măsuri de prevenție împotriva hiperpigmentării de cauză solară. Acestea nu sunt complicate și pot salva o grămadă de timp și bani investiți în tratamentul afecțiunii. De asemenea, un ten sănătos și intact este secretul unui aspect mai tânăr și al încrederii în sine ridicate .


Dr. Andrei Gregorian, manager Clinica Gregorian