Totul despre epilarea definitiva

Pe piata exista IPL, SPL, Laser, chiar si aparate cu lumina intens pulsata pentru acasa. Afla in ce constau aceste proceduri, care sunt avantajele si dezavantajele lor si care este cea mai sigura si eficienta metoda de epilare definitiva a momentului de la Alice Kohan, trainer-ul estetician de la Academia de Infrumusetare Alice Kohan.

Ce inseamna epilare definitiva, cat este de definitiva?


Epilarea definitivă reprezintă distrugerea zonei germinative a bulbului pilos prin coagularea acestuia de către căldura locală puternică, emisă de un fascicul de fotoni atrași în această zonă de substanțe numite cromofore. Acest fenomen a primit numele de fototermoliză. Substanțele cromofore, cele care atrag lumina, sunt reprezentate de melanină și hemoglobină . Epilarea definitivă prin lumină terapeutică, numită și fotoepilare, reprezintă distrugerea permanentă a firelor de păr de pe suprafața corpului în proporție de 85-95% și se poate realize prin două modalităţi:  epilarea LASER sau  epilarea IPL (Intense Pulsed Light)/ SPL.

Rezultatele epilării definitive sunt permanente, dar nu trebuie să uităm că, mai ales la persoanele tinere, creșterea părului este un fenomen dinamic, ceea ce înseamnă că, pe parcursul vieții, pot să apară noi fire de păr, altele decât cele distruse cu laserul. De asemenea, la cei cu afecțiuni endocrinologice asociate, tulburările hormonale pot determina apariția de noi fire de păr. De aceea, în aceste situații, este necesară asocierea tratamentului hormonal la sedințele de epilare definitivă. În concluzie, epilarea laser este definitivă pentru firele existente, dar nu împiedică apariția de fire noi, cauzata de diversi factori, precum  sarcina, tulburările endocrine, diferite medicamente etc.).

Exista un moment ideal sa incepem procedura de epilare definitiva?

Cu noile generații de lasere pentru epilarea definitivă, tratamentul se poate  începe în orice perioadă a anului.

Recomandat este, însă, a se începe toamna, respectiv în perioada în care ne expunem mai puțin la soare, deoarece, chiar dacă aparatele de ultimă generație sunt astfel concepute încât să permită epilarea definitivă chiar și pe pielea bronzată, epilarea va fi mult mai conservativă, fiind necesare mai multe ședințe pentru a se ajunge la rezultatele dorite. Cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât tratamentul este mai eficient. Soarele închide culoarea pielii, dându-i o mai mare concentrație de melanină, ce absoarbe lumina și o transformă în căldură. Cu cât există mai multă melanină, cu atât tratamentul trebuie făcut cu o intensitate mai joasă, iar efectul dorit va fi unul mai redus.

Ne puteti explica fiecare tip de procedura in parte? Ce sa alegem intre IPL/SPL si laser?

Laserul acţionează pe o singură lungime de unde, în timp ce IPL/SPL utilizează un spectru larg de lungimi de undă a luminii. De aceea, IPL/SPL este nespecific în comparaţie cu laserul care este specific, motiv pentru care laserul este mai eficient, fiind necesare mai puţine şedinţe decât în cazul IP/SPL; Laserul se poate aplica și pe piele bronzată, în timp ce IPL/SPL nu; Laserul lucrează cu o singură lungime de undă, având mai multă precizie, Lumina fiind absorbită strict de către firul de păr, în timp ce la IPL unda de lumină este dispersată, lumina urmând a fi absorbită și de țesutul învecinat, dacă acesta conține pigment;  Aparatele IPL nu permit pătrunderea în profunzime a razei luminoase în scopul distrugerii complete a firului de păr, existand riscul afectarii pielii (hiperpigmentări sau depigmentări, arsuri etc.);  Pentru IPL, termenul corect este de „epilare de lungă durată”, „epilarea definitivă” fiind apanajul tratamentelor cu laser; Epilarea definitivă cu laserul necesită un număr mai mic de ședințe, comparativ cu cea efectuată cu IPL, ceea ce determină un preț de cost mai mic, un consum mai mic de timp și un traumatism mai mic la sfârșitul tratamentului; Epilarea definitivă cu laserul nu doare, în timp ce epilarea definitiva cu IPL/SPL este dureroasă.
Singurul dezavantaj al laserului faţă de IPL este că poate distruge numai foliculii ce se găsesc în punctul focal specific, corespunzător lungimii de undă emise. 

Este clar ca laserul a revolutionat epilarea definitiva. Dar si aici, pe piata avem in prezent mai multe variante. Cum alegem ceea ce este potrivit pentru noi?

Desi aparatele laser sunt împărţite în diferite categorii, toate presupun de fapt aceeaşi metodă, diferenţa constând în lungimea de undă specifică fiecărei generatii in parte. De aici necesitatea şi importanţa adaptării aparatelor pentru tipul de piele şi păr al fiecărui pacient în parte. Aparatele cu o lungime de undă scurtă sunt mai bine absorbite de pigmenţi şi, prin urmare, nu sunt potrivite pentru pielea închisă la culoare. Conform acestei ipoteze pigmenţii pielii închise la culoare absorb raza laser mai bine, ceea ce ar putea conduce la arsuri ale pielii şi cicatrici. Celor cu pielea închisă la culoare li se potrivesc aparatele laser cu lungime de undă lungă, prin contrast cu cei cu pielea normală, cărora li se recomandă tratament cu aparate care folosesc unde scurte.  In concluzie, ultima generaţie de laser, cea mai modernă, nu este intotdeauna şi cea mai potrivită. Fiecare generaţie de aparate funcţioneaza într-un mod diferit, pe lungimi de undă diferite, fiecare generaţie fiind potrivită pentru persoane cu anumite date. Din acest motiv, aparatul ar trebui să fie adaptat fiecărui pacient, în funcţie de tipul de piele şi de tipul de păr.

•    laserul Alexandrit funcţionează pe unde scurte de lumină (755 nm), fiind potrivit pentru pielea deschisă la culoare, fiind adaptat fototipurilor cutanate I, II și III (după Fitzpatrick); laserul Alexandrit este considerat un laser rapid și avansat, adecvat în special zonelor vaste;

•    laserul cu diodă este un aparat care acţionează pe unde de lumină ceva mai lungi (820 nm) şi, prin urmare, este potrivit și pentru pielea mai închisă la culoare.

Laserul cu diodă funcţionează bine, de asemenea, pe suprafeţe mari, la fel ca şi aparatul Alexandrit; ultimele generații de laser cu diodă sunt create pentru a oferi tratamente de epilare definitivă pentru toate tipurile de ten, atât pentru tenul închis la culoare, cât și pentru cel bronzat;Laserul cu diodă este un echipament de ultimă generație, indicat pentru a fi folosit în tratamentele de epilare definitivă de lungă durată; este un echipament cu caracteristici tehnologice avansate, care realizează tratamente sigure, eficiente, rapide și confortabile.

Echipamentul este proiectat pentru reducerea progresivă, pe termen lung, a părului nedorit.Laserul cu diodă funcționează pe baza principiilor termolizei selective, la care parametrii sunt ajustați selectiv, pentru a elimina foliculul de păr, fără a se afecta țesuturile adiacente.Laserul cu diodă funcționează prin utilizarea luminii, pentru a produce o creștere a temperaturii părului. Lumina, care este absorbită de melanina din păr și nu de către piele (pentru a fi mai preciși, într-o măsură mai mică de piele, care este mai deschisă decât părul), încălzește părul la 70/80 ° C, carbonizându-i și coagulându-i rădăcina. Timpul de relaxare termică permite pielii să reducă în mod constant orice temperatură în exces, evitându-se astfel orice vătămare. Sângele care curge prin derm permite pielii să se răcească. Părul, cu toate acestea, arde. Intensitatea pe care o vom utiliza va depinde de tipul de piele și de culoarea și de grosimea firului de păr.

•    aparatele Nd Yagoperează pe unde de lumină foarte lungi, fiind potrivite pentru tipuri de piele foarte închisă (etiopieni şi indieni). În trecut nu se puteau efectua tratamente cu laser de îndepărtare a părului pentru persoanele cu pielea închisă la culoare, însă aparatele de ultimă generaţie, recent dezvoltate, au rezolvat această problemă; Trebuie să înțelegem că niciun sistem nu se potriveste tuturor pacienţilor.


Important - Fotoepilarea eficientă necesită combinarea a 2-3 sisteme pentru a obţine efecte maxime pentru majoritatea tipurilor de păr şi piele. Caracteristicile firului de păr se pot schimba pe durata tratamentului de la gros la fin, ceea ce poate conduce la schimbarea echipamentului şi parametrilor cu care se lucrează.

Exista vreun laser eficient pentru toate tipurile de piele si de par?

Platinum GMT™, laserul cu  diodă care asigură rezultate excelente încă de la prima ședință, pentru orice tip de piele, indiferent de perioada anului. Laserul Platinum GMT™ reduce permanent părul de pe corp și ajută la îmbunătățirea aspectului pielii, nu doar prin eliminarea părului, ci și prin prevenirea și îndepărtarea foliculitei. Este ideal atât pentru părul gros și închis la culoare cât și pentru cel deschis la culoare, dovedindu-se extrem de eficient și pentru firele de păr ce cresc sub piele. Extrem de important este faptul ca tratamentul nu implica durerea. Au fost cazuri in care, pe parcursul unui tratament corporal complet de epilare definitivă, clientii s-au relaxat atat de tare, încât au adormit!