Tot ce trebuie să știi despre peelingurile chimice

Peelingul chimic reprezintă una din tehnicile non-chirurgicale prin care pot fi tratate într-un timp relativ scurt cele mai întâlnite imperfecțiuni ale tenului: hiperpigmentare ca urmare a expunerii la soare, semnele lăsate în urmă de acnee și ridurile fine. Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii de dermatologie Hebra a explicat în ce constă acest tratament non-invaziv și tot ce trebuie să știm înainte de a opta pentru el.

Ce este peelingul chimic?

Peelingul chimic reprezintă o procedură non-invazivă care asigură uniformizarea aspectului pielii și îmbunătățirea texturii cutanate printr-o exfoliere la adâncime controlată a epidermului. Procedura îndepărtează cu ajutorul unei substanțe chimice stratul superior de celule moarte a pielii și stimulează regenerarea celulară, lăsând în urmă un ten cu aspect vizibil întinerit, mai neted, luminos și cu o textură uniformă.

“Tipurile de peelinguri chimicedisponibile sunt multiple.

Există o mulțime de acizi diferiți și combinații, ceea ce asigură eficiența tratamentului deoarece acesta poate fi adaptat la diferite probleme ale pielii. Peelingurile chimice pot fi clasificate în superficiale, medii sau de profunzime, iar alegerea profunzimii lor se va face numai alături de medicul dermatolog în funcție de gravitatea problemei care se dorește a fi tratată și de rezultatele care sunt dorite în urma procedurii”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Cum ne pregătim de peelingul chimic

Înainte de efectuarea peelingului chimic, medicul poate solicită întreruperea administrării anumitor medicamente care predispun la un risc crescut de hiperpigmentare sau sensibilizează pielea. Există anumite creme, în special bazate pe retinol, isotretinoin sau hidroxiacizi care trebuie și ele întrerupte cu 3-5 zile înainte de efectuarea peelingului. Persoanele care au istoric de herpes simplex au nevoie de cele mai multe ori de profilaxie cu medicație antivirala câteva zile înainte și după peeling, în funcție de profinzimea acestuia.

În cazul acneei, leziunile inflamatorii trebuie tratate în prealabil, ideal folosind antibiotice anti inflamatorii.

Câte ședințe sunt necesare?

În funcție de problema care se dorește a fi tratată, pot fi necesare mai multe ședințe de tratament. De exemplu, dacă se dorește îndepărtarea cicatricelor lăsate în urmă de acnee, este posibil să fie necesare între patru și șase peelinguri efectuate la aproximativ o luna distanță între ele. De cele mai multe ori, peelingurile sunt folosite în combinație cu microneedling sau dermapen în cazul cicatricilor post anee. În cazul unor pete rămase în urmă expunerii la soare, două sau trei ședințe de peeling pot fi suficiente pentru a îmbunătăți aspectul tenului.

În cât timp se văd rezultatele?

În cazul unui peeling superficial, de suprafață, tenul va căpăta aspectul dorit imediat după procedură, însă în cazul peelingurilor în profunzime ne putem astepta la apariția roșeței și, uneori, la umflarea feței, efecte care vor dispărea în aproximativ trei zile până la o săptămâna.

Indiferent de tipul de peeling ales, aspectul pielii va continua să se îmbunătățească săptămânal timp de o lună.

"Este important să știm la ce să ne așteptăm înainte de efectuarea unui peeling chimic. Procedura nu va elimina sau reduce vasele de sânge inestetice și nici cicatricile severe și nici nu funcționează ca un lifting facial. Tenul va fi, în schimb, mai fin, va capătă un aspect uniform și un ton regulat, pielea având un aspect general mai proaspăt și mai tânăr”, spune specialistul dermatolog.

Cum îngrijim pielea după peeling?
După efectuarea peelingului chimic este importantă respectarea recomandărilor specialistului dermatolog și evitarea machiajul care încarcă tenului și a ingredientelor care pot irita pielea, cum ar fi retinolul, vitamina C sau alfa hidroxi acizi. "Dacă este, totuși, aplicat machiajul, este indicată utilizarea unei pulbere minerale care nu va înfunda porii și folosirea unor aplicatoare de machiaj curate și fără bacterii.

Pentru că după un peeling chimic pielea este temporar mai sensibilă la soare, este necesară purtarea de protecție solară în fiecare zi. Sunt recomandate produsele cu spectru larg, ceea ce înseamnă că protejează împotriva razelor solare UVA și UVB, cu un SPF de minim 30”, recomandă domnul doctor Laurențiu Vlădău, dermatolog.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod