Liftingul facial: ce este, cand apelez la el si de ce?

Fenomene ca imbatranirea, poluarea, oboseala sau un ritm de viata nesanatos, pot avea efecte negative asupra sanatatii pielii. Aceasta isi pierde tonicitatea si elasticitatea are de suferit, rezultand astfel un ten “lasat” si plin de riduri.

Efectele sunt neplacute atat din punct de vedere estetic, cat si psihologic. In aceasta situatie din pacate, tratamentele cosmetice si cele estetice cu rol in imbunatatirea calitatii pielii, devin insuficiente. Aici intervine necesitatea liftingului facial.

Acesta poate fi de 2 feluri: chirurgical sau nechirurgical, cu fire de suspensie.
In prima instanta, daca acest fenomen este abordat din timp, este suficient liftingul cu fire. Acesta consta in introducerea subcutanata a unor fire din polidioxanona.

Ele vor trage pielea catre inapoi, obtinand atat un efect de lifting, cat si de netezire a ridurilor. Ele se vor resorbi dupa 6-8 luni, iar in jurul lor va ramane un depozit fibros, care le va potenta efectul pana la un an si jumatate. Se pot utiliza pentru laxitate faciala, reconturare mandibulara, estompare santuri nazolabiale,, estomparea pometilor sau ridicarea sprancenelor, precum si subtierea fetei.
Singurul dezavantaj este acela ca in cazul in care excesul de piele este prea mare, ele vor fi insuficiente pentru realizarea unui tratament corect, care sa indeplineasca asteptarile pacientei.
Aceasta situatie poate fi indicata  numai de catre medicul estetician , in cadrul consultului.
Astfel , se poate recomanda o a doua optiune, respectiv cea chirurgicala.


Liftingul chirurgical va inlatura aceasta piele in exces, oferind un aspect mai tanar fetei.
Recuperarea va dura aproximativ o saptamana, cu durere si disconfort minime. Desi rezultatele pot dura pana la 10 ani, pentru ca acestea sa fie optime, pot fi necesare reinterventii.


Incizia se efectueaza la nivelul limitei dintre piele si linia parului, deasupra sau in fata urechii.

Pielea este ridicata deasupra muschiului pe care se afla , in functie de gradul de necesitate. Daca chirurgul considera de cuviinta, poate aplica suturi pentru a da o fermitate suplimentara muschiului. Ulterior, rana va fi inchisa tot prin suturi, iar uneori este necesara aplicarea unei drene pentru inlaturarea sangelui in exces.
Postoperator, se vor prescrie antibiotice, antialgice si antiinflamatoare pentru a preveni posibile infectii si dureri, dar si pentru a limita inflamatia.

Ambele proceduri dau rezultate care satisfac asteptarile, cu conditia ca acestea sa fie aplicate atunci cand situatia clinica o cere.
Fie ca vorbim de liftingul cu fire sau de cel chirurgical, aceste interventii se adreseaza unui fenomen inevitabil care, cu cat este prevenit mai din timp, cu atat va fi estompat mai eficient.  

Dr. Andrei Gregorian, manager clinica Gregorian