Ce mâncăm vara aceasta pentru un bronz frumos și o piele sănătoasă

Mult doritul bronz aduce cu el și efecte nedorite asupra pielii, cele mai frecvent întâlnite fiind deshidratarea, petele pigmentare și erupțiile cutanate. Doamna doctor Adina Șerban, medic dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că o dietă echillibrată și variată este la fel de importantă ca și produsele de îngrijire și tratamentele dermatocosmetice pe care le folosim, anumite alimente fiind esențiale pentru menținerea sănătății și tinereții pielii chiar și după o vară în care ne-am expus la soare.

1.  Alimente specifice verii
Din fericire, vara avem la dispoziție multe fructe și legume bogate în antioxidanți și minerale, care care intaresc celulele pielii si le fac mai rezistente în lupta cu radicalii liberi.

"Pepenele verde, un simbol al verii, conține în proporție de 90 la sută apă, care ajută la hidratarea pielii, precum și vitamina C, necesară pentru producția de colagen. Proprietățile sale antioxidante îl fac extrem de eficient în combaterea efectelor radicalilor liberi și, implicit, în prevenirea semnelor de îmbătrânire. Aceleași efecte le au și roșiile, datorită conținutului de licopen, care nu numai că susține producția de colagen, dar ameliorează și ridurile fine. La rândul lor, dovleceii sunt o sursă importantă de mangan, un mineral care ajută la combaterea efectelor negative ale soarelui prin stimularea producției de de colagen și creșterea elasticității pielii”, spune doamna doctor Adina Șerban.

2.

Grăsimile sănătoase

Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru întărirea barierei naturale a pielii și menținerea umidității și elasticității acesteia, lipsa lor având ca efect o piele uscată și ternă, păr subțire și unghii fragile, casante. “Acizii grași Omega 3 și 6 au proprietăți antiinflamatorii puternice, fiind eficienți în ameliorarea a diferite probleme ale pielii, cum ar fi roșeața și inflamația asociate cu eczeme, psoriazis, rozacee sau dermatită. În plus, includerea lor în alimentație va avea efecte antiaging, ajutând la menținerea pielii moi, suple, hidratate și netede. O sursă foarte bogată de grăsimi sănătoase omega-3 este peștele gras, în special somonul, macroul, heringul, păstrăvul, sardinele și tonul, dar și ouăle, semințele de chia, semințele de in, semințele de cânepă și nucile”, spune specialistul dermatolog.

3.

Carotenoizii

Fructele și legumele roșii, galbene sau portocalii își datorează culoarea fitonutrienților numiți carotenoizi, unii dintre cei mai importanți antioxidanți. Includerea lor în dietă în mod regulat va ajuta la protejarea pielii de efectele radicalilor liberi și la obținerea unui bronz frumos și unifom.  “Există, de asemenea, teorii conform cărora alimentele bogate în carotenoizi pot ajuta la protejarea împotriva arsurilor solare, având rolul unui SPF natural. Cu toate acestea, o dietă bogată în carotenoizi cu siguranță nu va fi la fel de eficientă precum folosirea unor produse special create în acest sens, așa că este indicat să folosim metode mai sigure de protecție solară. Alimentele cu un conținut ridicat de carotenoizi sunt: morcovii, dovleacul, roșiile, mango, spanacul”, explică doamna doctor Adina Șerban,
4.

Hidratarea

Apa este cel mai important „nutrient” pentru toate funcțiile organismului uman, fiind totodată indispensabilă pentru a menține sănătatea, hidratarea, elasticitatea și tinerețea pielii. Apa simplă sau carbogazoasă, ceaiurile, sucurile de fructe sau legume, supele, fructele și legumele crude sunt toate surse de hidratare a pielii, care ajuta la eliminarea toxinelelor si prevenirea ridurilor.