Operatiile chirurgicale pot schimba viata in bine atata timp cat sunt facute cu masura si nu exagerare.
Lasand la o parte prejudecatile societatii in care traim, este in natura firii sa ne dorim ceea ce nu avem. Daca ar fi sa recomand o procedura care sa ne redea tineretea, printre primele solutii sugerate ar fi blefaroplastia. Este principala procedura chirurgicala de reintinerire a regiunii orbitale si de inlaturare a aspectului obosit al ochilor. Efectul acesteia este de a ne face sa aratam mai odihniti, sa ne redea prospetimea privirii.
In termeni medicali, blefaroplastia este interventia prin care se elimina excesul de piele si daca este cazul, de grasime, muschi, de la nivelul pleoapelor superioare si inferioare.
Pentru a intelege in ce consta, voi explica mai detaliat. Chirurgia pleoapelor superioare poate fi efectuata atat sub anestezie locala cat si sedare usoara. Pentru pleoapele inferioare de obicei se foloseste anestezia generala. Aceasta interventie dureaza in general 1-2 ore in functie de amploarea procedurii si de complexitatea ei. Într-o interventie tipica de blefaroplastie, inciziile sunt bine camuflate in pliul natural al pleoapei superioare sau imediat sub nivelul genelor pleoapei inferioare. Prin aceste incizii se va separa pielea de grasimea si muschiul de dedesubt, se va inlatura sau re-pozitiona, atunci cand este cazul, grasimea in exces si se va taia muschiul si pielea ce atarna atunci cand este indicat. În cazul pleopelor inferioare, se va adopta tehnica de suspensie adecvata pentru a ameliora forma ochiului. Inciziile vor fi inchise cu fire de sutura foarte fine.Pentru a potenta restabilirea aspectului tineresc si odihnit al fetei, poate fi combinat cu alte proceduri estetice pe care le-as putea enumera: lifting temporal, mid face lift, sau ca si procedee minim invazive: injectii cu toxina botulinica sau acid hialuronic. Diferenta va fi vizibila a formei pleoapelor imediat dupa operatie. Cu toate acestea, imbunatatirea aspectului va deveni si mai evidenta in urmatoarele doua saptamani atunci cand pleoapele se vor dezumfla aproape complet.
Majoritatea pacientilor care opteaza pentru aceasta procedura medicala au peste 35 de ani, dar daca au mostenit aspectul de pleoape lasate sau umflate pot decide sa isi faca aceasta interventie si la o varsta mai tanara.Cateva probleme medicale pot face ca aceasta interventie sa fie mai riscanta. Acestea includ probleme cu glanda tiroida cum ar fi hipotiroidismul sau boala Graves, ochiul uscat sau lipsa unei cantitati suficiente de lacrimi, hipertensiunea sau alte boli cardiovasculare si diabetul. De asemenea, retina detasata sau glaucomul pot constitui factori de risc. Cel mai bine ar fi consultarea si a unui medic oftalmolog inaintea acestei interventii.
Efectele blefaroplastiei sunt de durata, iar cicatricile sunt invizibile. Este o interventie ce se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor preocupati de aspectul lor odata cu inaintarea in varsta. Informatiile ne-au fost oferite de catre Dr. Ion Zegrea, medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă.