Cele 4 adolescente susținute de Always, în cadrul programului Vreau în clasa a noua, desfășurat de World Vision Romania, au început un nou an școlar. Pentru că, în perioada pubertății, fetele experimentează cea mai mare scădere a nivelului de încredere, Always, lider mondial în domeniul produselor de îngrijire intimă pentru femei, își continuă misiunea de a opri această scădere a încrederii, în cadrul proiectului Always #CaOFată, și contribuie la susținerea tinerelor fete, încurajându-le să depășească obstacolele ori eșecurile, și să continue #caofată.
Cel mai recent studiu Always Confidence & Puberty1 arată că jumătate dintre fetele aflate în perioada pubertății se simt paralizate de teama de eșec și renunță, astfel, la oportunități importante, precum acceptarea provocărilor și încercarea unor lucruri noi. Am vorbit cu cele 4 fete care merg la școală cu ajutorul bursei oferite de Always și am aflat cum au reușit să treacă peste obstacole și să privească eșecurile ca pe niște experiențe necesare din care ele ies și mai încrezătoare.
Povestea bursierelor Always #CaOFată
Școala este locul în care fetele experimentează cel mai des teama de eșec, iar intrarea la liceu reprezintă o adevărată provocare pentru fetele care provin din zone defavorizate din mediul rural. Situația financiară, distanța, dar și scăderea nivelului de încredere din perioada pubertății sunt obstacole reale care pot conduce la eșec.
Oana Cuzino, ambasador Always, spune: „Sunt atât de multe tinere fete care, în ciuda potențialului lor uriaș, nu au șansa de a-și continua studiile după finalizarea claselor gimnaziale. Obstacolele financiare sunt, de cele mai multe ori, piedica pusă în calea visurilor lor. Cred cu adevărat că bursele oferite prin intermediul programului „Vreau în clasa a noua” pot schimba destinul acestor copii defavorizați și mă bucură mult faptul că Always #CaOFată, o campanie în care cred foarte tare s-a alăturat unei cauze în care cred cu aceeași tărie. Le încurajez pe fete să își continue drumul și să nu se lase oprite de eșecuri, pentru că fiecare eșec înseamnă un pas mai aproape de îndeplinirea unui vis.”
Fetele se pot mândri cu rezultate extraordinare, cu prietenii noi și cu numeroase premii obținute din activități extrașcolare. Îndrăgostită de limba și literatura română, Raluca își dorește să devină doctor și să fie mereu alături de oameni, ajutându-i. Pe parcursul anului școlar, eleva locuiește în internatul liceului și își dedică, astfel, mai mult timp studiului.
Pentru a acoperi aceste costuri suplimentare, tatăl ei a reușit să se angajeze ca paznic la primăria din sat, asigurând, astfel, singura sursă de venit a familiei. Raluca are planuri mărețe și, zi de zi, iese învingătoare.Florina a transformat obstacolele în rampe de lansare. În ciuda problemelor de sănătate cu care s-a născut, adolescenta face naveta zilnic la școală și plănuiește să devină profesoară, și este convinsă că va ajunge unde își dorește. În timpul liber citește, își ajută familia în gospodărie și își ajută cei doi frați mai mici la teme. Florina știe că dacă a reușit să ajungă până în clasa a XI-a, deși piedicile cu care s-a confruntat nu au fost puține, nimic nu o va opri să continue și să-și îndeplinească visul de a deveni profesoară.
Anca a reușit să treacă peste emoțiile din prima zi la liceu, iar acum se înțelege foarte bine cu colegii de clasă. Și-a întărit încrederea în forțele proprii și își dorește să devină polițistă, deoarece consideră că are o fire impunătoare și îi place dreptatea. Anca provine dintr-o familie cu patru membri, iar fratele ei beneficiază și el de o bursă în cadrul proiectului „Vreau în clasa a noua”. Deși veniturile familiei nu permiteau continuarea studiilor, Anca a reușit să treacă peste acest obstacol, iar acum știe că nimic nu o va opri să reușească.
Flavia este singura elevă din clasa ei care provine din mediul rural, însă acest lucru nu a împiedicat-o să se integreze în colectiv și să învețe foarte bine. Visează să devină psiholog și este pasionată de biologie, iar în timpul liber joacă baschet. Are o soră mai mică, iar veniturile familiei nu puteau susține deplasarea ei la liceu până în cel mai apropiat oraș. În timpului anului școlar, Flavia locuiește la internatul liceului pentru că distanța dintre comunitatea de unde provine și oraș este foarte mare, iar naveta ar fi fost foarte grea. Cu toate că plecarea la liceu a însemnat o schimbare foarte mare pentru Flavia, ea consideră că oportunitățile care i-au fost oferite o vor motiva în fiecare zi să continue cu încredere.
Poveștile celor 4 bursiere Always #CaOFată sunt menite să inspire mai departe și să le transmită tuturor fetelor aflate în perioada pubertății, că obstacolele și eșecul nu apar pentru a te ține pe loc, ci dimpotrivă, ele sunt niște unelte care te vor ajuta să evoluezi și să continui cu încredere #CaOFată.
Rezultate cheie ale studiului Always Confidence & Puberty Wave V arată că majoritatea fetelor experimentează teama de eșec în perioada pubertății:
• Peste jumătate dintre fete își pierd încrederea la pubertate.
• 50% dintre fete se simt paralizate de teama de eșec în timpul pubertății.
• 7 din 10 fete evită să încerce lucruri noi în timpul pubertății, deoarece le este frică să eșueze și 6 din 10 fete au spus că eșecul în timpul pubertății le-a determinat să renunțe.
• Jumătate dintre fete simt că societatea respinge fetele care nu reușesc.
• 8 din 10 fete simt că presiunea societății de a-i mulțumi pe alții și de a fi perfecte este factorul cheie care contribuie la teama fetelor de a eșua în timpul pubertății.
• 75% dintre fete sunt de acord că rețelele de socializare contribuie la teama fetelor de a nu reuși în timpul pubertății.
• Cele mai bune trei lucruri pe care fetele le câștigă prin perseverența după un eșec sunt cunoaștere, forță și încredere sporite.
• Peste 80% dintre fete sunt de acord că, în cazul în care fetele ar simți că este în regulă să aibă parte de eșec în timpul pubertății, acestea ar continua să facă lucrurile pe care le iubesc, să accepte mai multe provocări și ar fi mai încrezătoare.
Metodologia studiului
1 Studiul Always Confidence & Puberty Wave V a fost derulat de către MSLGROUP folosind Research Now Panel și a chestionat un număr de 1.500 de americani. Chestionarul a fost aplicat pe un eșantion format din 1,000 de femei cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani și 500 de bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Studiul a fost implementat în perioada 9 martie 2017 - 24 martie 2017.