1. Reducerea riscului de cancer de piele
Folosirea de protecție solară zilnic pe tot timpul anului este un pas esențial pentru a minimaliza riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer cutanat, în special melanomul. Acesta reprezintă cea mai comună afecțiune cancerigenă întâlnită la adulții tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, fiind, totodată, una din formele de cancer cel mai ușor de prevenit.
2. Prevenirea îmbătrânirii premature
Razele UV deteriorează elasticitatea pielii, accelerând apariția primelor riduri, fapt care face necesară folosirea zilnică a produselor de protecție solară.
“Atunci când este expusă la soare perioade lungi de timp, pielea devine mai sensibilă, își pierde elasticitatea și este mai predispusă la îmbătrânirea prematură.
Pentru a încetini apariția ridurilor și a o menține sănătoasă și tânără cât mai multă vreme, este recomandată folosirea zilnică a unui produs cu factor de protecție 30 sau chiar mai mare. În cazul în care se dorește bronzarea pielii, este recomandat ca bronzul să fie obținut prin expunerea treptată la soare și prin reaplicarea în mod regulat a protecției solare”, recomandă domnul doctor Laurențiu Vladau.3. Menținerea unui aspect curat al pielii
Protecția solară contribuie la prevenirea pigmentării neregulate a pielii ca urmare a producției în exces de melanină după expunerea la soare. Un exemplu îl reprezintă lentiginele solare, acele pete maronii apărute în zonele confruntate cu supraexpunerea la radiațiile ultraviolete.
“Pigmentarea neregulată a pielii, un alt aspect care preocupă multe femei, este un fenomen care poate apărea atunci când expunerea la razele UVA are loc încă de la o vârstă fragedă, fără protecție solară.
În cazul celor care se confruntă cu acneea, lipsa protecției solare poate face ca cicatricile lăsate în urmă de coșuri să rămână prezente sub forma unor pete închise la culoare. Pentru a evita acest lucru, este necesară folosirea protecției solare ori de câte ori ieșim din casă, în orice perioadă a anului. În cazul în care recent a fost efectuat un tratament iritant pentru piele, cum ar fi peelingul sau tratamentele laser sau IPL, trebuie acordată o atenție deosebită, deoarece în aceste cazuri pielea este chiar și mai predispusă la pigmetare neregulată”, atenționează specialistul dermatolog.4. Prevenirea arsurilor solare
Arsurile solare deteriorează pielea, favorizând apariția descuamarii, aspectului umflat, înroșit sau a senzației de mancarine.
“Multe persoane aleg să folosească produse de protecție solară doar pe perioada lunilor de vară, uneori doar în timpul expunerii la soare, pe plajă, însă protecția solară este necesară în fiecare zi a anului.
Din păcate, până la 80% din radiațiile solare pot trece dincolo de stratul de nori care pare să blocheze soarele, astfel încât ne putem alege cu arsuri chiar și în zilele aparent înnorate. Arsurile solare pot crește riscul de a dezvolta cancer de piele, fapt pentru care trebuie să nu ne lăsăm înșelați de vremea de afară și să nu părăsim locuința fără a aplica un produs cu SPF indiferent de starea vremii”, spune specialistul dermatolog.Dacă un alt motiv pentru care protecția solară nu face parte din rutină zilnică de îngrijire a pielii este faptul că după aplicare rămâne în urmă o senzație lipicioasă sau o culoare albă pe piele, astăzi există o paletă largă de opțiuni din care să alegem produsele cu SPF – creme, loțiuni, spray-uri sau geluri, care variază de la a fi ușoare în consistență la hidratante, în funcție de nevoile fiecărei persoane în parte.
Identificarea produsului cu cel mai potrivit pentru nevoile tenului pe care îl avem și aplicarea lui zilnică ne va ajută să ne bucurăm de soare fără griji și să ne păstrăm pielea tânără și sănătoasă cât mai multă vreme.