Concertul prezentat miercuri, 16 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special : LADISLAU HORVATH. Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath este concertmaestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino, în cadrul căreia colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta.
Considerat adesea ca ”părintele simfoniei”, prieten și mentor al lui Mozart și Beethoven, Joseph Haydn este unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile : a creat 104 simfonii, aproape 90 de lucrări pentru cvartet de coarde, 62 de sonate pentru pian, numeroase concerte, oratorii ș.a.
În concertul de la Sala Radio veți asculta trei dintre creațiile sale : Uvertura operei L’Isola disabitata, Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 și Simfonia nr. 101 - Ceasornicul.
Artist plurivalent : dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, LADISLAU HORVATH reprezintă a 5-a generație de muzicieni în familia sa. Din anul 1990 colaboreaza în calitate de solist și concert-maestru cu ZUBIN MEHTA, dirijor principal al orchestrei Maggio Musicale Fiorentino. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia - Roma, Teatro Massimo - Palermo, Teatro Carlo Felice - Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra “GULBENKIAN”- Lisabona ș.a.
În anul 2006 a fost numit dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei “I SOLISTI FIORENTINI” (creată de Riccardo MUTI), cu care a susținut numeroase concerte.
Unul dintre cei mai apreciați violoniști români, ALEXANDRU TOMESCU este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Artistul se bucură de privilegiul de a interpreta, începând din anul 2007, pe o vioară de patrimoniu : vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale de anvergură, sub genericul Turneul Stradivarius. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD.