Radu Jude își face debutul pe scena de teatru din București la Apollo111

Cel mai nou teatru din București, Apollo111, se va deschide în data de 25 noiembrie 2016 în Palatul Universul, odată cu premiera spectacolului „ALI: Frica mănâncă sufletul”, în regia lui Radu Jude. Cu un concept nou pentru scena din România, spectacolele Apollo111 se vor juca doar câte șase săptămâni, iar fiecare stagiune va avea o temă specifică și va fi condusă de către un alt director artistic. Primul care va avea acest rol este actorul Bogdan Dumitrache, tema sa fiind una interdisciplinară: „Am ales pentru primul an ideea unui exercițiu Teatru – Film din nevoia de a rămâne în aria mea de experiență profesională, într-o zonă pe care o cunosc și o stăpânesc”.

Radu Jude, regizor de film consacrat, își face debutul pe scena de teatru din București cu un spectacol după un text care, deși a fost scris în anii ’60, este, mai mult ca oricând, relevant în contextul actual.

„ALI: Frica mănâncă sufletul” este adaptat după textul - devenit film - al celebrului regizor german Rainer Werner Fassbinder și abordează în fața publicului subiectul fricii, așa cum se manifestă ea în diferite contexte de actualitate, care fac referire la imigrație, iubire, prejudecată și cultura arabă. Acestea sunt ingredientele de bază ale poveștii de dragoste dintre doi oameni complet diferiți: Emmi, o femeie în jur de 60 de ani, și ALI, un imigrant marocan, cu 25 de ani mai tânăr. Trecând peste toate tabu-urile și depășind oroarea provocată în familie și printre cunoscuți, cei doi hotărăsc să se căsătorească.

Situația descrisă de textul lui Fassbinder mi se pare foarte potrivită pentru România de azi, dacă ținem cont de reacțiile provocate de recenta criză a migranților din Europa.

În plus, cel puțin în cinema, povestea a avut nenumărate variante: Fassbinder însuși a adaptat melodrama lui Douglas Sirk, All that Heaven Allows, și, ceva mai recent, Todd Haynes a refăcut-o în Far from Heaven. Așa că mi-am dorit să existe și o variantă românească”, a declarat regizorul Radu Jude despre spectacol.

Deși cariera lui a durat mai puțin de 15 ani, Rainer Werner Fassbinder a fost reprezentantul Noului Cinema German, a jucat în 36 de roluri de film, a regizat peste 40 de lungmetraje, scurtmetraje, seriale de televiziune și 24 de piese de teatru. Filmul său Angst essen Seele auf (ALI: Frica mănâncă sufletul) a câștigat un premiu la Festivalul de film de la Cannes, în 1974.

Scenografia spectacolului îi aparține Iulianei Vîlsan, un nume deja cunoscut în arta vizuală românească. A realizat decoruri, costume, pictură și instalaţii pentru mai multe spectacole din ţară şi din străinătate.

În acelaşi timp, Iuliana a fost invitată să participe la diferite ateliere în cadrul rezidenţelor de creaţie la Firenze, Paris, Palermo, Viena, Iaşi, Grenoble şi Atena.

Din distribuția „ALI: Frica mănâncă sufletul” fac parte atât actori consacrați, cât și debutanți. Astfel, rolul principal feminin, Emmi, este jucat de Liliana Ghiță, o actriță cu un palmares de peste 70 de roluri în teatru și film, iar rolul principal masculin, cel al lui ALI, are dublă distribuție: Camara Ghedi, cunoscut publicului drept Kamara, și Amir Shafizadeh, student în anul II la UNATC, născut în Iran, ambii actori fiind pentru prima dată pe o scenă profesionistă de teatru.  Distribuția este completată de Adina Cristescu, Eduard Cîrlan, Ilinca Hărnuț, Lucian Teodor Rus și Mihai Nițu.

Design-ul luminilor din spectacol este asigurat de Tudor Lucaciu, director de imagine de film pe care regizorul Radu Jude l-a cooptat în proiect cu acest scop.

Lucaciu este cunoscut pentru filme precum „Marți după Crăciun”, „Hârtia va fi albastră” sau „Un etaj mai jos”. Textul piesei de teatru a fost tradus din limba germană de către Andrei Anastasescu. Premiera spectacolului „ALI: Frica mănâncă sufletul” va avea loc în data de 25 noiembrie 2016, de la ora 20:00, la Apollo111. Teatrul se află în Palatul Universul, situat pe strada Actor Ion Brezoianu nr. 23 – 25. Biletele pentru premieră, dar și pentru următoarele reprezentații, sunt disponibile online, pe BLT.ro.