Prieteni vechi & noi în aventura acvatică de animaţie semnată Disney•Pixar

În noua producţie Disney•Pixar „Finding Dory / În căutarea lui Dory”, ne reîntâlnim cu Dory, Marlin şi Nemo, trei peşti voioşi care pornesc în căutarea familiei lui Dory, iar de-a lungul aventurii cunosc câţiva noi rezidenţi ai Acvariului, care le devin prieteni, deşi nu chiar de la bun început. Filmul „Finding Dory / În căutarea lui Dory” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 17 iunie 2016, în format 3D, variantă subtitrată, respectiv dublată.

Noul film de animație, regizat de Andrew Stanton și co-regizat de Angus MacLane şi produs de Lindsey Collins, este atât un pretext de reîntâlnire cu personajele cheie din „Finding Nemo / În căutarea lui Nemo”, cât şi un context de a da valoare adăugată lui Dory. Iniţial, Dory pare un peştişor vesel şi fără griji, un pic cam uituc. Însă aceasta e doar o mască, iar Dory e, de fapt, mult mai profundă.

În noua animaţie, o regăsim pe Dory trăind liniştită în recif alături de Marlin şi Nemo, când îşi dă seama că a uitat ceva important: are o familie care probabil o caută.

Aşa începe a doua mare aventură a vieţii ei, la care i se alătură imediat şi cei doi prieteni. Ellen DeGeneres, actriţa care îi dă viaţă lui Dory, se amuză spunând că făcea campanie pentru o continuare a filmului „În căutarea lui Nemo”, produs în 2003, dar că nu se aştepta ca protagonista noului film să fie chiar Dory.

Simpaticul peşte albastru a fost creat prima dată acum 13 ani, aşa că producătorii noii animaţii au avut nevoie să-i actualizeze un pic look-ul. Iar acest lucru e mai uşor de zis, decât de făcut. „Tehnologia folosită acum 13 ani s-a schimbat radical”, spune Jason Deamer, designerul personajului. În clipa în care au readus-o la viaţă pe Dory, graficienii implicaţi în noua producţie au fost foarte atenţi să redea aceleaşi culori şi nuanţe. Şi mai complicat a fost să o redea pe Dory în mişcare, înotând în recif. Dar datorită tehnologiei de astăzi, deşi a durat ceva timp, n-a fost imposibil şi aşa a ajuns simpatica Dory să farmece şi generaţiile de astăzi.

Alături de Dory îl regăsim pe cel mai bun prieten al ei, Marlin, un peşte clovn, pus pe năzdrăvenii, dar cam reticent.
Marlin a trecut deja prin călătoria vieţii lui de-a lungul oceanului şi când aude de ideea nebunească a lui Dory nu e prea încântat să se aventureze din nou în marea lume necunoscută a apei.
Cel care îi dă voce lui Marlin, actorul Albert Brooks spune că acesta e genul de personaj căruia îi place să stea acasă, care preferă confortul domestic aventurii. Dar fiindcă ţine mult la prietenia cu Dory, şi cum Nemo acceptă instant provocarea unei noi călătorii, Marlin e nevoit să intre în joc.
Asemenea lui Dory, şi Marlin a trecut printr-o schimbare de look, care a presupus păstrarea figurii deja cunoscute – sprâncenele bogate şi cearcănele evidente –, dar actualizarea ei la nivel tehnic. Astăzi, soft-urile de animaţie le permit producătorilor de filme să jongleze mult mai bine cu diverse nuanţe şi trăsături, însă să retuşezi un portret creat acum 13 ani nu e deloc un lucru simplu. Unul dintre designerii de animaţie povesteşte că cea mai complicată sarcină a fost să redea pe marele ecran senzaţia de peşti care înoată.


Desigur, simpaticul Nemo nu putea lipsi din acest trio. Îl regăsim pe Nemo încercând să fie cât mai normal posibil: merge la şcoală şi duce o viaţă liniştită în recif. Pentru rolul lui Nemo, regizorul Andrew Stanton a apelat la Hayden Rolence, mai ales că Alexander Gould, cel care l-a interpretat pe Nemo în 2003, era mult prea matur acum şi nu se mai potrivea rolului. În noul film, însă, apar şi câteva personaje noi, dintre care se remarcă Hank, caracatiţa, un morocănos, opusul lui Nemo, care e un spirit jovial.

Hank e o caracatiţă, dar îi lipseşte un tentacul, iar odată cu pierderea acestuia i s-a dus şi simţul umorului. Hank e primul personaj pe care Dory o întâlneşte la Institutul Marin din California, la capătul călătoriei ei. Dar nu vă imaginaţi că se arată prea prietenos cu ea – din contră, tot ce vrea e un bilet către Cleveland unde să ducă o viaţă liniştită. Producătorii au creat în mod intenţionat un personaj opus lui Dory, morocănos şi antipatic, al cărui rol este să o testeze pe Dory şi să o împingă în afara zonei ei de confort.

Să-i dea viaţă lui Hank, însă, a fost o mare provocare tehnică. „Odată ce lucrezi la Pixar de ceva vreme îţi dai seama că nu e aşa de complicat să creezi apă, haine, oameni. Dar să faci un personaj central ca el – o caracatiţă în mişcare – e genul de proiect pe care nu l-am mai făcut până acum. Aşa că timpul petrecut numai să îl facem pe Hank e echivalentul unui film în sine. Efectiv ne-a luat şase luni să filmăm prima scenă cu el”, spune regizorul Andrew Stanton.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod