„Hoți de geniu”, o poveste adevărată, deși incredibilă

„Masterminds / Hoți de geniu”, cel mai recent film produs de Relativity Studios, este inspirat dintr-o întâmplare reală și redă povestea unuia dintre cele mai ample jafuri din istoria Statelor Unite, petrecut în 1997, la unul dintre depozitele băncii Loomis Fargo din Carolina de Nord.
„Hoți de geniu” este distribuit de Forum Film România și a avut premiera pe 7 octombrie.

Din distribuția filmului fac parte Zach Galifianakis, în rolul lui David Ghantt autorul de facto al jafului, Kristen Wiig, în rolul iubitei lui Ghantt, Kelly Campbell, cea care îl împinge să fure banii și Owen Wilson, dând viață lui Steve Chambers, un hoț mărunt dar diabolic, care profită enorm de pe urma furtului. Regizat de Jared Hess, filmul este produs pe baza unui scenariu semnat de Chris Bowman, Hubbel Palmer și Emily Spivey.

În noaptea de 4 octombrie 1997, 17.3 milioane de dolari (astăzi suma ar valora 25.5 milioane de dolari) au dispărut din depozitul băncii Loomis Fargo din orașul Charlotte, Carolina de Nord.
Suma a fost sustrasă de paznicul depozitului, un șofer aparent insignifiant, pe numele lui David Scott Ghantt. Ideea, însă, a fost coaptă de iubita lui, Kelly Campbell, și ea o fostă angajată a băncii, și de amicul acesteia Steve Chambers, soția lui și alți patru complici.

Planul era ca Ghantt să încarce banii în mașina firmei și ulterior să îi livreze lui Chambers și celorlalți patru complici. Apoi să fugă în Mexic, unde a putut să ia cu el doar 50.000 de dolari și promisiunea că Chambers îi va transfera periodic bani, odată ce se va stinge scandalul iscat de dispariția celor 17 milioane de dolari.
Însă Chambers s-a lăcomit, și-a cumpărat o vilă de lux și a decis, în lunile ce au urmat jafului, că nu vrea să mai împartă banii cu Ghantt, așa că a angajat pe cineva să îl ucidă.

Investigația deschisă de FBI a vizat opt persoane, ca suspecți principali, dar și alți 16 complici indirecți. Anchetatorii l-au descoperit pe Ghantt în Cozumel, Mexic, în 1998, ascultând telefoanele din casa lui Chambers. Pe 1 martie l-au arestat. Apoi au fost reținuți și soții Chambers și alți patru complici.
Alte nouă persoane au fost acuzate de spălare de bani. Sentințele date în justiție au ajuns până la 11 ani în închisoare, pedeapsă primită de Steve Chambers.  Ghantt a fost condamnat la șapte ani și jumătate de detenție.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod