Când și cum e bine să le vorbim copiilor despre sex? Ela Crăciun a întrebat specialiștii

Educația sexuală rămâne un subiect tabu în multe familii din România. La ce vârstă și în ce mod ar trebui să le vorbim copiilor despre sex și ce înseamnă acest lucru? Ela Crăciun, unul din cei mai apreciați și premiați bloggeri de parenting din România, a apelat la specialiști din diverse domenii pentru a afla cum este indicat să comunice cu copiii ei pentru a dezvolta acest subiect considerat încă tabu.

A chemat astfel la masa discuțiilor, în cadrul unei transmisii live la radio și pe pagina ei de Facebook, invitați precum Cristina Fulop, psihoterapeut, Elena Riedl, director educațional Olga Gudynn, Dobrescu Viorica, consilier educațional în cadrul școlii Olga Gudynn, Daniela Călugăru, consilier în cadrul Ministerul Educației Naționale, vedetele Anca Serea și Adrian Sînă.

"Mi-am dorit foarte mult să organizez acest eveniment pentru a le oferi copiilor răspunsuri reale împreună cu specialiștii în domeniu. Dacă am învățat ceva de la copii este că întrebările oneste au nevoie de răspunsuri pe măsură. De aceea, întrebarea mea ca mamă către toți invitații mei a fost: la ce vârstă le vorbim copiilor despre sex?
Psihoterapeutul Cristina Fulop consideră că acesta este un subiect tabu. Adulții au crescut cu foarte multe tabuuri și este le este greu să fie relaxați față de un subiect despre care au anumite rețineri. Fulop a accentuat că „educația sexuală înseamnă să vorbești despre sex într-un context anume. Nu vorbești despre activitate sexuală, ci vorbești despre ce înseamnă practic o nevoie primară. Nu îi învățăm despre sex, ci despre semnificațiile pe care le are educația în direcția asta și despre semnificațiile pe care ei să le ofere unor activități absolut firești, naturale, dar și despre schimbările care se produc în interiorul corpului lor la nivel psihic și  fizic odată cu înaintarea în vârstă„.
În ceea ce privește modul în care părinții ar trebui să discute cu cei mici, Cristina Fulop consideră că atitudinea este cea mai importantă. Adulții trebuie să fie relaxați și naturali în legătură cu răspunsul pe care îl oferă. „Trebuie să îi explici obiectiv, să oferi informație, dar să îți iei și feedback asigurându-te că a înțeles ceea ce ai spus și că l-ai lămurit, fără a se simți jenat și că nu pleacă cu senzația că ceea ce s-a discutat a fost neplăcut„, a explicat aceasta.
Daniela Călugăru (consilier în cadrul Ministerul Educației Naționale) a spus că educația sexuală se realizează în cadrul opționalului de educație pentru sănătate și disciplinelor din trunchiul comun. „Oferta extracuriculară și extrașcolară poate să aducă plus valoare informațiilor pe care aceste discipline le oferă. Unitatea de învățământ trebuie să își dea acordul, iar pentru activitățile extracuriculare este nevoie și de acordul părinților, în special pentru că elevii sunt minori„.


Cu toate acestea, multe școli din mediul rural nu beneficiază de consilier educaționali, psihopedagogi sau cabinete medicale. Specialiștii au evidențiat faptul că educația sexuală îi poate ajuta pe copii să conștientizeze pericolele la care sunt expuși, să se ferească de acestea și să evite abuzurile.

Vedetele Anca Serea și Adi Sână au povestit despre experiența lor de părinți și cum au răspuns la întrebarea "eu de unde vin?". Anca Serea a primit această întrebare de la David, fiul cel mare: „Eu am avut cumva inspirația să îi dau un răspuns oarecum romanțat care am simțit că mi se potrivește mie și lui. Părerea mea este că nu trebuie să le oferim copiilor un răspuns general valabil. Nu cred că există un răspuns sau o schemă pe care să o urmăm. Lui David i-am spus: copii vin din dragoste și din iubire„. Adi Sână a completat spunând că: „Nu ne-am împărțit sarcinile, este clar că mama este mai apropiată pe subiectele astea cu fetele noastre"", a scris vedeta pe blogul ei, www.elacraciun.ro.

Înregistrarea discuției poate fi ascultată pe podcast-ul Smart FM și pe Facebook/ela.craciun.