ANGELS, vernisaj caritabil pentru Tedy Ursuleanu, supraviețuitoare #Colectiv

Pe data de 1 Octombrie, începând cu ora 20:00, Arenele Romane vor găzdui lansarea proiectului vizual cu caracter caritabil ANGELS, creat de fotograful Alex Csiki. Încasările obținute în urma vânzării lucrărilor vor fi direcționate integral către Tedy Ursuleanu, supraviețuitoare a incediului din Colectiv. Accesul publicului este liber şi va avea loc începând cu ora 18:00. Vocea evenimentului va fi asigurată de cunoscutul om de radio Andrei Gheorghe.

La 6 ani de la ultima sa lansare de proiect, Alex Csiki a reuşit să dea naștere, cu sprijinul Nikonisti, unui nou proiect plin de substanță şi cu un puternic impact emoțional. Pentru ANGELS, artistul s-a lăsat inspirat de Tedy Ursuleanu, supraviețuitoare a infernului serii de 30 Octombrie 2015 din clubul Colectiv, incendiu ce a răpit 64 de suflete şi a mutilat alte peste 100 de vieți.

Numele proiectului nu este intâmplător. Tedy este cel mai bun exemplu de luptătoare autentică, trecând cu fruntea sus şi zâmbind prin momente de neimaginat pentru a duce o viață normală din nou.

La Arene vor fi expuse 24 de lucrări semnate de Alex Csiki, fotografii printate in format mare. Toate lucrările vor fi însoțite de certificat de unicitate, fiecare lucrare din cele 24 fiind creată într-un singur exemplar şi semnată de catre artist. Un album în format mic cu toate lucrările va fi de asemenea pus în vanzare pentru spectatori.

Evoluția lui Tedy a fost urmărită de foarte multe persoane. Mereu deschisă întrebărilor, cuvintele ei descriu cel mai bine lupta pe care o duce de peste 10 luni: “Pielea topindu-se ca o peliculă subțire de ceară, mirosul de carne arsă, fumul negru acoperindu-ne chipurile, părul arzând mocnit în îmbrățisarea focului, strigăte de durere şi disperare.
Acestea sunt amintirile mele dintr-o seară de vineri, concertul la care mi-am văzut pentru ultima oară o parte din prieteni. M-am trezit într-un spital, după o lună şi jumătate, cu degetele amputate, în incapacitatea de a vorbi, hrănită artificial, cu arsuri de gradul 2B si 3, pe 45% din suprafața corpului. În total peste 3 luni de spitalizare, numeroase operații de amputație, plastie şi reconstrucție, sute de ore de kinetoterapie pentru a-mi putea recăpăta mobilitatea brațelor şi a capului, în încercarea de a duce o viață cât mai aproape de normal, dar nimic din toate astea nu doare mai tare ca amintirea zilei de 30 octombrie
”.

Artistul Alex Csiki se află într-o zodie tumultuoasă și care, iată, îi ajută pe cei dăruiți; a avut o serie remarcabilă de prezențe în viața culturală românească și opera sa este categoric pregatită să fie cunoscută de marile galerii care caută prezențe surprinzătoare.
Speranță, căutare, un univers al luminii care te răvășește, ziduri pe care lumina descoperă cărămizi stranii, singuratăți și stări de așteptare, de mirare, de tristețe dar și de speranță dată de aceeași lumină mereu misterioasă - ființe epurate, care se caută și care-și pun întrebări, stări de luptă cu sinele și dureri profunde - sunt câteva coordonate pe care imaginea generală a expoziției se așază ca niște mari pânze, cortine semitransparente, pe niște ruine ale unei opere unde s-au jucat mari tragedii dar unde încă mai există speranța”
Lazăr Dinu.