Vara este in toi, la fel si nevoia noastră de mișcare. Iată care este cea mai simplă metodă de a ne menține în formă zi de zi, fără să umblăm la bugetul familiei. Cea mai la îndemână formă de mișcare este cu siguranță plimbatul în parc și urcatul scărilor. Atenție însă! Este foarte important felul în care ne îngrijim sistemul osteo-articular, astfel încât să nu avem probleme de sănătate sau să agravăm unele afecțiuni existente.
Vlad Predescu, unul dintre cei mai apreciați chirurgi ortopezi din România, ne precizează faptul că felul în care avem grijă de articulații și de sistemul osos poate avea beneficii asupra stării noastre generale.
Acesta spune că avem la îndemână, complet gratuit, o metodă extrem de simplă și de eficientă de a ne antrena zilnic - urcatul și coborâtul scărilor. Pe cât de banală este această activitate, pe atât de multe beneficii poate avea. S-a dovedit faptul că urcatul a opt etaje pe zi poate reduce riscul de moarte prematură cu peste 30%. Mai mult, șapte minute zilnice în care urcați trepte scade la jumătate riscul unui atac de cord. Prin creșterea ritmului cardiac, urcatul scărilor protejează împotriva hipertensiunii arteriale, la menținerea unei greutăți optime și luptă împotriva arterelor înfundate sau îngustate. Toate aceste beneficii reduc, pe termen mediu și lung, riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, bolile de inima si chiar unele forme de cancer sau Alzheimer.
“Un alt detaliu extrem de relevant - urcatul scărilor întărește, de asemenea, oasele și mușchii, îmbunătățind rezistența, densitatea oaselor și tonusul muscular. Acest lucru este extrem de important, mai ales pentru femeile care petrec foarte multe ore la birou, în fața computerului, deoarece acestea au un risc de osteoporoză semnificativ mai mare decât bărbații”, concluzionează doctorul Predescu. Totodată, să nu uităm un amănunt foarte important: mișcarea regulată are un efect benefic asupra psihicului. Sportul stimulează secreția de endorfine, așa zișii hormoni ai fericirii, cei care ne induc starea de bine.
Mersul pe jos este una din cele mai bune modalități de a combate stresul și obiceiurile alimentare asociate. Plimbările lungi (minimum 1000 de pași pe zi) declanșează secreția de endorfine, diminuând în același timp nivelul cortizolului din organism. Acest timp de mișcare este cea mai bună metodă de slăbit. Astfel, o persoană care cântărește 63 de kilograme, de exemplu, va arde 220 de calorii, dacă va merge o oră pe jos, cu o viteza de 3 km/h.
Desigur că această situație variază în functie de persoană și de situație. Un lucru este esențial: faceți mișcare însă numai după ce discutați cu medicul dumneavoastră despre tipul de activitate pe care doriți să îl practicați cu regularitate.