Ce este Sushi?
Sushi apare mentionat in ASIA inca din secolul II î.e.n.
Necesitatea de a conserva alimentele pentru perioade mari de timp i-a motivat pe locuitori sa gaseasca diverse metode de a prepara carnea si pestele cat mai simplu si mai rapid, folosind ingredientele avute din belsug, adica sare si orez.
In scrierile asiatice din trecut, s-au gasit note care definesc sushi drept ”un preparat în care peștele este acrit (murat) în orez și sare și care se manâncă când este gata”. Alte insemnari mentioneaza mai tarziu “narezushi”, un peste eviscerat si fermentat în orez pentru perioade lungi de timp. Procesul de fermentare nu permite pestelui sa se faramiteze si ii confera un gust atipic, o combinatie intre acru, sarat si picant.
Mai tarziu, intre secolele XVII-XIX fermentarea orezului este inlocuita de aromatizarea lui si combinarea sa cu legume.
Astfel, apare preparatul denumit haya-sushi, care este stramosul sushi-ului modern. Consumul de peste in combinatie cu orez este definitoriu pentru niponi, cunoscuti pentru longevitatea lor, gratie alimentatiei sanatoase, bogate in proteine si in alimente cat mai putin procesate.
Cum a cucerit sushi Romania?
Prepararea de sushi este considerata in prezent o experienta culinara desavarsita, care a ajuns extrem de populara si in Romania, odata cu extinderea curentului BIO, de viata sanatoasa, pe baza de activitati sportive si a unei diete echilibrate.
Popularitatea sushi-ului in lume a fost data de catre americani, al caror apetit pentru aceste preparate a fost starnit de catre muncitorii japonezi, angajati la companii americane.
Acest rulou din orez si peste aromat cu oțet a fost apoi raspandit, incet-incet, in intreaga lume.
In Romania a capatat notorietate in ultimii 10 ani, ca urmare a dezvoltarii corporatiilor si a mancarurilor livrate angajatilor de catre primele restaurante japoneze de nisa.In tot acest timp si piata restaurantelor cu specific japonez a cunoscut o crestere spectaculoasa. S-au pus bazele francizelor de sushi, s-au organizat festivaluri tematice si a inceput asocierea consumului de sushi cu o viata lunga si sanatoasa.
Restaurantele cu mancare fusion si restaurante tradiționale de sushi sunt acum un etalon al bunului-gust si al unui stil de viata elegant si exlusivist.
Beneficiile consumului de sushi:
Beneficiile consumului de sushi sunt numeroase, de aceea in prezent acest preparat este asociat atat cu longevitatea, cat si cu un stil de viata sanatos.
Iata prin ce se remarca acest deliciu adus de niponi in vietile romanilor:
- Are un aport scazut de calorii si colesterol: orezul fiert si pestele crud folosite la preparare nu ingrasa
- Pestele are un continut bogat in acizi grasi Omega 3, care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.
- alga marina comestibila folosita la rulouri are iod, magneziu, calciu si fier, vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului uman.
- Wasabi, sosul care da gustul iute al preparatului, are rol de antioxidant si stimuleaza buna digestie
- Ghimbirul imbunatateste imunitatea si este un antiseptic natural
- Sosul din soia are un continut bogat in proteine si fier.
- Este tolerat cu usurinta de orice persoana, caci nu contine alimente alergene
- Are rol detoxifiant si de reglare a metabolismului, fiind un aliat de nadejde in curele de slabire.
- Previne cancerul, prin rolul sau antioxidant, antiseptic si de eliminare rapida a toxinelor din corp
- Preparatele din sushi confera energie, stimuleaza activitatea cerebrala si conduc la o speranta de viata ridicata.
- Asigura o alimentatie echilibrata, fara excese- sushi se poate manca fie cu betisoare, fie cu mana, dar niciodata cu furculita.
In prezent, este la moda sa mananci la restaurante japoneze, sa faci sport saptamanal, sa preferi alimentele bio si imbracamintea din materiale organice.
Toate acestea sunt alese decatre romani pentru a le echilibra ritmul de viata haotic si stresant. Daca vrei sa iti cresti sansele de a trai mai mult, mai frumos si mai sanatos, consuma periodic sushi la ZEN SUSHI- corpul si mintea ta iti vor multumi!