Tonul - aliment versatil, perfect pentru mic-dejun, pranz si cina

Desi consumul de peste nu mai este la nivelul impus de regimul perioadei de dinainte de '89, cand populatia devora conserve de peste dimineata, la pranz si seara, chiar daca isi doreau sau nu, trend-ul pe aceasta piata este ascendent incepand cu anul 2013. Acest aspect benefic pentru sanatatea consumatorilor se datoreaza in special imbunatatirii nivelului de trai, dar si noilor tendinte de consum.

Suntem mult in spatele Spaniei, Frantei, Italiei, sau Islandei, unde se consuma 90 de kilograme de peste pe an. Dar, datorita preocuparii din ce in ce mai atente a populatiei pentru alimentatie, pestele a inceput sa ocupe un loc important si in dieta romanilor. Este cu atat mai simplu cu cat pestele este prezent in piete si magazine sub foarte multe forme si sortimente, fiind astfel accesibil pentru o multime de preparate.

Tonul, la mare cautare si el, intra in gratiile consumatorilor si mai ales ale doamnelor care vor sa aiba grija de silueta lor, fiind simplu de pregatit.

Nu e nevoie de mai mult de o conserva Eva ton bucati in ulei de masline pentru o masa rapida, simpla sau, la nevoie, chiar pentru una cu pretentii. De sine statator sau ca ingredient de baza, tonul in ulei din conservele Eva se poate transforma la orice ora in sandvisuri, paste, creme tartinabile, salate, umplutura pentru legume, pizza, poate fi adaugat in salsa, consumat alaturi de orez brun sau de spanac.

Studii recente privind media consumului anual de peste in Uniunea Europeana arata ca romanii sunt printre ultimii in clasament, cu o medie de sub 6 kilograme pe cap de locuitor. In comparatie, spaniolii consuma, in medie, 40 de kilograme de peste pe an. Astfel, o familie din Romania consuma peste o data la trei saptamani. Nutritionistii spun ca intr-o dieta echilibrata trebuie sa se regaseasca toate substantele si mineralele, in proportii moderate. Pentru a corecta in proportie de 100% dezechilibrul actual, ar trebui ca romanii sa consume doua mese de peste sau fructe de mare pe saptamana.

Tonul se remarca printr-o cantitate impresionanta de seleniu, prezenta in acesta sub forma de „selenoneine”.
De ce sunt atat de importante aceste substante pentru cei care aleg tonul in alimentatia lor? Selenoneinele sunt o forma mai puternica de antioxidant care protejeaza tonul de radicalii liberi si se pare ca pot scadea chiar si influenta mercurului asupra organismului. Tonul este bogat in complexul de vitamine B, vitamina D, contine fosfor, potasiu, magneziu, proteine si mult-apreciatele grasimi sanatoase, Omega-3 si Omega-6. Acest peste este un bun antiinflamator, iar consumul lui ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare datorita acizilor grasi. Potasiul pe care il contine regleaza tensiunea arteriala. Tonul este ideal si pentru cei care vor sa scada in greutate, deoarece are putine calorii. Dupa implinirea varstei de 1 an, se recomanda introducerea tonului si in alimentatia copilului, dar in cantitati mici, cam o data pe saptamana.

Tonul este disponibil in stare proaspata, sub forma de ton file sau bucati, dar pe piata romaneasca, el se regaseste mai mult in forma conservata sau deja procesata a acestuia.
Ca si in cazul somonului, tonul proaspat se pastreaza la gheata pentru o scurta perioada de timp.

Metoda de capturare a tonului influenteaza foarte mult calitatea carnii sale. S-a demonstrat ca o activitate musculara intensa in timpul capturarii produce acumularea de acid lactic in muschi si, deci, reducerea pH. Cea mai apreciata varianta de ton este Thunnus thynnus sau tonul rosu, un pradator cu sange cald care traieste in Oceanul Atlantic si care poate ajunge la o lungime de 4 m, respectiv o masa de 600kg. Aceasta specie este, insa, pe cale de extinctie din cauza pescuitului intensiv din ultimii ani. Cel mai comun, dar si mai mic este Thunus albacares sau tonul cu aripioare galbene care provine din oceanele Indian si Pacific. Acesta este folosit pe scara larga la conserve,dar si proaspat.

Romanii nu sunt mari consumatori de ton, ei preferand alte specii marine - macroul, heringul, sprotul si codul, iar dintre speciile de apa dulce, pastravul, crapul, carasul si salaul.

Totusi, tendinta este de crestere si pentru consumul de ton, bucurandu-se de o popularitate din ce in ce mai mare datorata versatilitatii sale pentru toate mesele din zi.

Romania detine o cincime din suprafata amenajata pentru piscicultura din UE, dar realizeaza doar 0,2% din productia de peste a blocului comunitar. Principalele orase in care se consuma peste in Romania sunt Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta si Brasov. Desi statisticile nu sunt cele mai imbucuratoare, este bine de stiut care sunt beneficiile consumului acestui tip de peste si ca varianta conservelor Eva de la Podravka vor face mereu casa buna unor mese gustoase si hranitoare.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod