Sunt copii de aceeași vârstă, dar născuți în medii sociale opuse. Copii ce trăiesc în familii bune și cărora nu le lipsește nimic și copii care nici nu știu ce înseamnă să nu îți lipsească nimic. Diferențele sociale sunt frapante însă toți acești copii ar trebui să aibă ceva în comun: educația.
Iar documentarul „Sunt ceea ce am învățat să fiu” pune accentul pe conștientizarea importanței educației în toate mediile sociale, tocmai pentru a oferi o șansă la normalitate fiecărui copil din România.
„Lucrez cu fundații pentru copii de mulți ani, în special cu Ovidiu Ro și, în lupta de a strânge fonduri, am realizat cât de important este să-ți obligi interlocutorul să facă un exercițiu de imaginație: cum va fi un copil fără educație în adolescență și apoi în maturitate. Astfel încât am hotărât să filmez grupe de vârstă 4-6 ani, 10-14 ani și peste 20 de ani. Câțiva ani mai târziu, am fost sfătuită să mă reîntorc la ei, după 7 ani, și să îi filmez din nou”, explică regizorul Adela Vrînceanu-Celebidachi despre ideea realizării acestui documentar.
„Sunt ceea ce am învățat să fiu” face o paralelă între copiii cu șansă la educație și copiii fără această șansă și cum evoluează ei - sau nu - peste ani, reprezentând un semnal de alarmă pentru societatea românească și consecințele ignorării problemelor cu care ne confruntăm.
Trailerul filmului documentar poate fi urmărit aici:
https://youtu.be/MN6ilGCoT1g
„Sunt ceea ce am învățat să fiu” este regizat de Adela Vrînceanu-Celebidachi, în colaborare cu Liviu Stanciu, și va fi difuzat pe Kanal D, pe 24 iunie 2018, ora 15:30.
Documentarul a fost declarat câștigător la cea de a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Cult din Calcutta, India și a primit distincția Award of Recognition: Documentary Feature, la Festivalul Accolade Global Film Competition, desfășurat în luna mai 2018.
Posteaza comentariu