Conform unui studiu al brandului austriac de siropuri de fructe YO, piața de siropuri de fructe din România va înregistra o ascensiune în 2016 datorită conturării unui nou obicei de consum: cocktail-urile alcoolice și nonalcoolice la petreceri private sau individual acasă.
O explicație la acest nou obicei de consum este tendință care este cunoscută în alte țări sub denumirea de „craft cocktail” și este recunoscută ca fiind un trend internațional, „rafinarea” preferințelor românilor, tendința femeilor de a consuma tot mai multe cocktail-uri, dar și interzicerea fumatului în spațiile publice din România, fapt ce va influența creșterea tendinței de consum al cocktail-urilor acasă.
„Piața de consum a cocktail-urilor și implicit a siropurilor de fructe din România trece, fără îndoială, printr-o ascensiune benefică! Iar odată cu interzicerea fumatului în spațiile publice, tendința oamenilor de a organiza petreceri acasă va fi mult mai mare.
De aici, va crește implicit și numărul celor care vor consuma cocktail-uri.” A declarat Liliana Bock, Brand Manager Maresi Foodbroker SRL.Cercetarea realizată de YO Sirop de fructe atât online, cât și offline, pe aproximativ 300 de respondenți, arată că 52,1% dintre aceștia au răspuns că obișnuiesc să consume cocktail-uri ocazional, la petreceri.
52,1% dintre respondenți consumă cocktail-uri ocazional
Dacă până acum, românii obișnuiau să consume cocktail-uri la petreceri sau ocazii speciale, acum putem observa o ascensiune a acestui consum, precum și un trend internațional de a învăța cum se prepară un cocktail. Astfel, 79,1% dintre respondenți au afirmat că sunt dispuși să învețe să prepare cocktail-uri singuri.
Atât cercetarea realizată, cât și constatările bartender-ului Costin Gache arată că în România, femeile sunt cele care obișnuiesc să consume cel mai des cocktail-uri.
În cadrul cercetării realizate de YO Sirop de fructe, 83,7% dintre respondenți au fost de sex feminin, ceea ce confirmă faptul că femeile sunt cele care consumă cocktail-uri ocazional: "În ceea ce privește consumul de cocktail-uri în România, femeile sunt cele care consuma acest tip de băuturi mai des decât bărbații. În timp ce bărbații sunt adepți ai băuturilor long drink, în care se adaugă efectiv 2-3 băuturi, femeile preferă cocktail-urile. Diferența dintre un long drink și un cocktail constă în faptul că cel de-al doilea presupune și o tehnică de preparare.” A completat Costin Gache, bartender și co-proprietar Interbelic Cocktail Bar.Cercetarea realizată de YO Sirop de fructe a cuprins respondeți din toate categoriile de vârstă în măsură aproape egală: 39,3% au vârste cuprinse între 25-35 de ani, 30,7 % sunt persoane cu vârsta între 25-35 de ani, precum și 30% dintre respondenți cu vârsta peste 35 de ani. Majoritatea respondenților locuiesc în mediul urban și 67,2% dintre aceștia au studii superioare.
Cercetarea YO Sirop de fructe arată că românii preferă cocktail-urile nonalcoolice, iar aproape în egală măsură aceștia preferă cocktailurile alcoolice sau ambele. Printre cocktail-urile enumerate de respondenți cei mai mulți au răspuns că preferă următoarele tipuri de cocktail: Mojito, Pina Colada, Cuba Libre sau Cosmopolitan. De asemenea, din cercetarea realizată de YO Sirop de fructe deducem faptul că românii au început să fie atenți la ingredientele pe care le conține un cocktail, iar 62,3% dintre aceștia consideră siropul ca fiind unul dintre cele mai importante ingrediente.
„Consumul de cocktail-uri în România este influențat de trei factori: momentul de consum (de exemplu, ziua de 8 martie este ziua în care se consumă cele mai multe cocktailuri din an), locul îl care se consumă (românii aleg să consume cocktail-uri mai mult atunci când se află într-o vacanță) și vremea de afară (majoritatea aleg să consume un cocktail atunci când este soare afară).” A completat Costin Gache, bartender și co-proprietar Interbelic Cocktail Bar.