Cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale iniţiativa din acest an își propune să contribuie la susţinerea eforturilor de educare privind consecințele negative ale consumului de alcool în rândul adolescenţilor şi să ofere suport cadrelor didactice prin elaborarea unui ghid educaţional.
"Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată prietenă cu alcoolul. Un organism în formare, precum cel al adolescenţilor, nu poate funcționa sănătos dacă îl saturăm cu substanțe care îi împiedică dezvoltarea normală. De aceea, prietenii mei tineri, nu vă lăsăți dominați de molecule care vă pot transforma comportamentul şi judecata. Sunt în slujba voastră și vă îndemn să vă păstrați sănătatea! Alcoolul nu trebuie să vă fie prieten. Rămâneți în joc!", a declarat Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației Naționale.
Ghidul educațional, care urmează să fie lansat în luna mai, se doreşte a fi un instrument de lucru pentru cadrele didactice, oferind metode și tehnici educaționale şi psihopedagogice de prevenție și contracarare a consumului de alcool în rândul minorilor.
”Școala este cea de-a doua instanță de socializare, după familie. De aceea, școala are o responsabilitate majoră în educarea, formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității elevilor, precum și în prevenirea și înlăturarea acelor atitudini și comportamente negative ce pot să apară la vârsta adolescenței,” a declarat Violeta Tapai, psiholog educațional.
Conform celui mai recent studiu ESPAD (Proiect European de Cercetare în Şcoli privind Consumul de Alcool şi alte Droguri), 78% dintre adolescenții români în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică și aproape o treime au trecut prin mai multe episoade de ebrietate.
“Dorim să păstrăm tradiția implicării noastre în promovarea consumului responsabil de alcool, iar pentru anul acesta ne-am propus să elaborăm cu ajutorul specialiştilor materiale educaţionale valoroase pentru a combate consumul de alcool înaintea împlinirii vârstei de 18 ani. Consecințele consumului de alcool asupra sănătății și dezvoltării minorilor sunt devastatoare, iar factorii responsabili au obligația să intervină cu fermitate. Eforturile noastre reunite trebuie să fie pe măsura importanței scopului propus. Mulțumim partenerilor noștri și apreciem faptul că putem face echipă împreună”, a declarat Tudor Furir, președintele Asociației Spirits România.
Federația Română de Fotbal susține și în acest an campania, plecând de la premisa că prin practicarea unui sport copiii își pot dezvolta armonios trupul şi mintea, căpătând încredere în ei și descoperind ce înseamnă cu adevărat spiritul de echipă şi competiția.
Mirel Rădoi, Selecționerul Naționalei Under 21, în calitate de ambasador, transmite mesajul campaniei printr-un video ce spune povestea unui grup de adolescenţi care aleg să spună NU consumului de alcool și să descopere bucuria jocului.
Materialele informative ale campaniei “Rămâi în joc! Adolescenţă fără alcool!” pot fi regăsite afişate și la rafturile lanţurilor comerciale partenere în intervalul aprilie – iunie 2019.
„Este în angajamentul nostru să fim responsabili față de oamenii din comunitățile în care ne desfășurăm activitatea şi să ne implicăm în educația generațiilor tinere. Suntem parte din această campanie şi contribuim continuu la responsabilizarea adolescenţilor în ce priveşte consumul de alcool prin implementarea unor reguli stricte de comercializare a băuturilor alcoolice în magazinele noastre. Este important să rămânem constanți în acest demers pentru a avea un impact cât mai mare în viața tinerilor și pentru a le susține dezvoltarea sănătoasă,” afimă Adrian Nicolaescu, Vicepreşedinte Marketing, Comunicare și Sustenabilitate, Mega Image.