Sondaj– Părerea cadrelor didactice despre posibilitatea repetării anului școlar la clasa I

Ideea ca elevii de clasa I să repete anul școlar în cazul unor rezultate prea puțin mulțumitoare a generat dezbateri aprinse atât în rândul cadrelor didactice, cât și al părinților. În acest context, Didactic.ro – un produs Intuitext a realizat un sondaj pentru a afla părerea profesorilor din învățământul primar pe marginea acestui subiect.

După ce actualul Ministru al Educației a declarat că ia în calcul introducerea măsurii de repetare a anului școlar de către elevii care nu au obținut rezultate școlare satisfăcătoare, au existat numeroase dezbateri pe această temă atât în rândul cadrelor didactice, cât și al părinților.



Pe de o parte, au existat opinii potrivit cărora această măsură nu poate ajuta copiii în acest punct al parcursului școlar, fiind invocate chiar studii de specialitate potrivit cărora repetarea anului școlar nu are un efect de motivare a elevilor.

Pe de altă parte, sunt opinii care acceptă faptul că în primii ani de școală cadrul didactic are o responsabilitate foarte mare, dar susțin că repetarea clasei I îi ajută pe copii să recupereze acele informații pe care le-au ratat în primul an de studiu.

În acest context, Didactic.ro-un produs Intuitext a realizat un sondaj de opinie în rândul cadrelor didactice membre ale acestei comunități.Astfel, la întrebarea „Din experiența dvs., repetarea anului școlar ajută elevii să-și completeze cunoștințele, să aibă rezultate mai bune la școală și să-i ajungă din urmă pe ceilalți?“, profesorii din învățământul primar și-au exprimat următoarele convingeri:

•    54.15%  - Da, din experiența mea elevii repetenți obțin rezultate mai bune la școală, este spre binele elevilor să repete anul când au nevoie.


•    17.47%  - Nu se schimbă situația elevilor care repetă anul, lacunele din învățare rămân la fel de mari.
•    28.38% - Situația elevilor se înrăutățește semnificativ când repetă anul școlar: la problemele de învățare se adaugă și stigmatul copiilor, al prietenilor, părinților și chiar al profesorilor.

Așadar, majoritatea cadrelor didactice sunt de părere că o astfel de metodă ar contribui la îmbunătățirea parcursului educațional al elevilor și, implicit, la scăderea gradului de analfabetism funcțional.
La rândul lor, cadrele didactice care resping această posibilă măsură își justifică punctul de vedere susținând că, din experiența îndelungată la catedră, nu pot aminti cazuri de elevi care să fi obținut note mai mari pe parcursul anului școlar repetat.