Blocarea auxiliarelor la începutul anului școlar, urmată la scurt timp de anularea tuturor materialelor educaționale anterior evaluate și avizate a reprezentat un demers extrem de controversat. Până când vor fi încheiate toate procedurile de aprobare a unor noi serii de materiale didactice, dascălii din învățământul preuniversitar susțin lecții fără un suport validat oficial (în special la Clasele Pregătitoare, clasele gimnaziale și liceale). În acest context, Didactic.ro a realizat un sondaj în rândul dascălilor pentru a afla cum percep lipsa auxiliarelor la această dată.
Cu puțin timp înainte de începerea școlii, Ministrul Educației a retrimis toate auxiliarele deja aprobate în circuitul anevoios al unui nou proces de evaluare, verificare și validare.
Au urmat aprobarea metodologiilor-cadru de reglementare a utilizării auxiliarelor și depunerea la Centrul Național de Evaluare și Examinare a noilor propuneri. Acum, comisiile de evaluare și avizare au sarcina de a stabili ce auxiliare didactice îndeplinesc criteriile de conformitate prevăzute de metodologie, urmând ca lista finală să fie publicată pe site-ul CNEE, moment din care acestea vor putea fi utilizate în unitățile de învățământ preuniversitar.Până atunci, însă, activitatea școlară continuă improvizat, greoi, cu soluții eficiente doar pe termen scurt.
În acest context, Didactic.ro - un produs Intuitext a realizat un sondaj în rândul învățătorilor, membri ai acestei cancelarii naționale virtuale, pentru a afla cum percep lipsa auxiliarelor la această dată: 8.87% - Sunt de acord cu lipsa auxiliarelor de pe băncile școlilor; 14.92% - Este bine, dar aveau și ele beneficiul lor; 75.79 - Consider că pregătirea elevilor are de suferit în mod foarte grav din cauza acestor întârzieri.
În plus, unele cadre didactice sunt de părere că în general, în fiecare clasă găsim trei nivele de competență: elevii foarte buni care termină exercițiile din manuale în 10 minute, elevii de nivel mediu care termină în 20 minute și cei slabi care le termină foarte greu sau deloc (din diferite cauze: familiale, dezvoltare intelectuală, dezvoltare emoțională etc.) De aceea, învățătorii susțin faptul că, de cele mai multe ori, sunt necesare auxiliarele ca material de sprijin care oferă conținutul și nivelul de dificultate necesare pentru stimularea intelectuală a primelor două grupe.
Mai mult decât atât, specialiștii în educație sunt de părere că această întârziere va avea repercusiuni serioase îndeosebi pentru Clasele Pregătitoare sau grădinițe, unde nu se utilizează manuale, ci numai materiale didactice ajutătoare (fișe sau caiete de lucru individual, cărți de colorat, planșe), precum şi pentru clasele a VI-a - a XII-a unde nu există manuale în conformitate cu programele școlare în vigoare.
Posteaza comentariu