Aflat la prima ediţie, GreenTech Film Festival şi-a propus să fie o premieră pe scena evenimentelor din mai multe puncte de vedere. Este primul festival carbon neutru din România. Pentru atingerea acestui scop, organizatorii festivalului au urmărit îndeplinirea a două obiective importante: reducerea emisiilor posibile și compensarea emisiilor inevitabile de gaze cu efect de seră. Realizarea acestor obiective s-a urmărit atât în cadrul organizării propriu-zise a festivalului, cât și în activitățile necesare pentru realizarea filmului documentar 10 (ZECE), care a fost prezentat în deschiderea festivalului.
Pentru atingerea primului obiectiv, organizatorii au aplicat următoarele măsuri: folosirea cartonului și a hârtiei din materiale reciclabile, eliminarea tuturor materialelor printate, folosirea produselor locale pentru serviciile de catering, eliminarea ambalajelor de tipul plastic, PET sau metal și încurajarea invitaților și a publicului larg de a folosi bicicleta sau mijlocul de transport în comun pentru deplasarea către sala de cinema.
Pentru realizarea filmului documentar, deplasările au fost făcute cu mașini electrice. Ca urmare, s-a obţinut o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 270.9 kgCO2e.
Pentru a fi 100% un festival carbon neutru, reducerea emisiilor a fost completată de compensarea cantităților inevitabile CO2 sau a amprentei de carbon. Această compensare s-a realizat prin susţinerea unui proiect local de energie regenerabilă, achiziționând credite de carbon corespunzătoare impactului asupra mediului.
În cadrul festivalului s-a lansat filmul documentar romanesc, 10 (ZECE). “Proiectul 10 constă într-o serie de documentare ce prezintă soluţii şi programe existente în Romînia, în spatele cărora stau oameni a căror poveste merită povestită.
Pe lângă noutatea de a fi primul festival cu amprentă 0 de carbon, organizatorii au prezentat în premieră documentare româneşti care prezintă curentul de permacultură, un mod de agricultură sustenabilă: În căutarea grădinii perfecte, Agroechology sau Avize pentru soare. În ceea ce priveşte documentarele internaţionale, s-au vizionat cele mai recente realizări care au în prim plan încălzirea globală: March of the Penguins 2 sau ”The Breakthrough in renewable energy”.
Din programul GreenTech Film Festival a facut parte şi conferinţa „Cum poate ajuta tehnologia în dezvoltarea soluţiilor sustenabile?” la care au participat experţi în ştiinţă, tehnologie şi ecologie din România şi Franţa şi care au încercat să ofere un răspuns la subiectul central al conferinţei: „Energie regenerabilă şi stocarea energiei: apă, CO2 şi soare. Maşini electrice. Case solare” şi „Dezvoltarea de soluţii pentru agricultură sustenabilă”. Temele dezbătute în cadrul conferinţei pot fi văzute aici.
Tot în cadrul festivalului au avut loc o serie de ateliere dedicate celor mici despre reciclare, ecologie, tehnologie, ştiinţă sau robotică susţinute de parteneri ai proiectului: Asociația Alucro, HuBS.
„Prin GreenTech Film Festival am dorit să arătăm lumii că există şi o altă Românie, că sunt oameni cărora le pasă de ce se va întâmpla în viitor şi care iau măsuri.
Posteaza comentariu