Am voie să consum o cantitate mică de alcool în timpul sarcinii? Este o întrebare ce apare des atunci când viitoarea mamă află că este însărcinată. În acest context, Ursus Breweries, în parteneriat cu Asociația Mame pentru Mame, încheie ediția pilot a campaniei “9 luni cu 0 alcool”, inițiativă lansată anul trecut și dezvoltată ca parte a unuia dintre angajamentele de dezvoltare durabilă ale companiei, acela de a promova un consum reponsabil de alcool.
Consumul de alcool în timpul sarcinii este asociat cu o serie de riscuri, ce pot apărea atât la mamă (avort spontan, naștere prematură sau întârziată), cât și la făt (Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale și Sindromul Alcoolic Fetal).
La începutul campaniei, conform primei cercetări* sociologice realizate de Ursus Breweries prin intermediul Cult Market Research, peste un sfert dintre respondente considerau că o cantitate mică de alcool, consumată ocazional în timpul sarcinii, nu dăunează mamei sau copilului.
Cercetarea a fost realizată în județul Buzău, una dintre comunitățile în care compania este prezentă printr-o unitate de producție. La finalul campaniei, 74% dintre persoanele chestionate** au aflat mesajul “Nu consuma alcool în timpul sarcinii!”.Astfel, campania de informare implementată sub forma unui program pilot care a presupus și o serie de seminarii în Râmnicu Sărat, Gherăseni, Pogoanele și Nehoiu, din județul Buzău, a adus rezultate importante precum**:
- O creștere de la 13% la 28% a conștientizării grupului țintă cu privire la existența unor posibile afecțiuni care pot apărea la copii din cauza consumului de alcool de către mame în timpul sarcinii.
- 83% dintre respondenții din județul Buzău consideră acum că această campanie le va determina pe viitoarele mame să adopte un comportament responsabil cu privire la consumul de alcool în timpul sarcinii.
- 97% dintre respondenți consideră că această inițiativă este importantă și trebuie continuată.
Ana Măiță, președintă a Asociației Mame pentru Mame și câte un medic din fiecare localitate au fost prezenți în cadrul acestor seminarii.
Campania de informare a avut acoperire națională, prin distribuirea a peste 200.000 de pliante informative în toată țara, începând cu luna iulie 2015, Luna Națională de Informare despre Efectele Consumului de Alcool, cu accent asupra consumului de alcool în timpul sarcinii.
*Primul studiu sociologic a fost realizat pe un eșantion de 800 de persoane cu vârsta între 18 și 40 de ani, rezidente în județul Buzău.
**Al doilea studiu s-a desfasurat după implementarea celor patru seminarii, pe un eșantion de 812 de persoane cu vârsta între 18 și 40 de ani, rezidente în județul Buzău.