Regula de bază atunci când temperaturile sunt scăzute este îmbrăcămintea stratificată. Aerul cuprins între straturi se încălzește și acționează ca o barieră termică. Cu cât mai multe straturi, chiar și subțiri, cu atât mai bună izolarea. Acesta metodă este mult mai eficientă decât un singur pulover mare și gros. De exemplu: dacă îți este cald poți da un strat sau două jos, pe când în cazul unui singur strat gros fie rămâi cu el și îți este cald, fie îl dai jos și s-ar putea să îți fie prea frig. Iată articolele ce formează îmbrăcămintea stratificată: Base layer - stratul de corp - este cel care vine în contact cu pielea.
Rolul său este de a absorbi umezeala și păstra pielea uscată. Articolele de corp trebuie să fie din lână sau sintetice și, pe cât posibil, cât mai mulate pe corp. Trebuie ştiut că bumbacul are mari dezavantaje cum ar fi retenţia apei, uscarea greoaie, uzura rapidă sau greutatea mare pentru articolele termoizolante."Romania, in aceasta perioada, se confrunta cu un val de frig si cu un cod portocaliu de ger care a mobilizat toate autoritatile pentru a diminua impactul pe care vremea rea il poate avea asupra populatiei. Maia Outdoor, retailer axat pe vânzarea online a produselor și echipamentelor destinate practicarii diferitelor sporturi de iarna si, nu numai, ofera cateva reguli simple despre cum să te îmbraci în sezonul rece pentru mai mult confort termic" , declara Dumitrita Luncanu, Coproprietar Maia Outdoor
Stratul termic - izolator - este la mijloc, purtat peste îmbrăcămintea de corp.
Acest strat este format de obicei din polar, lână, puf sau izolație sintetică și are rolul de a menține temperatura corpului și permite în același timp respirabilitatea. Un sfat util: dacă este foarte frig poți purta două straturi termice, un polar și o vestă cu puf de exemplu.Stratul exterior - hard sau softshell - format din articolele ce intră în contact cu mediul extern. Vorbim aici de geaca și pantaloni care te protejează de vânt sau zăpadă. Acestea au rolul de a izola aerul cald de dedesubt și împiedica umezeala să pătrundă. Stratul exterior nu ține neaparat de cald, de aceasta se ocupă stratul termic.
Cea mai mare cantitate de căldură se pierde la nivelul extremităților: cap, mâini și picioare. Astfel când temperatura scade nu porni de acasă fără aceste accesorii esențiale. Căciula - poate cea mai importanta în zilele reci. Poți alege modele din lână sau sintetice. Manuși - mai groase sau mai subțiri, depinde de temperatură. Nu le uita acasă gândindu-te că poți merge cu mâinile în buzunar Cele cu un singur deget îți oferă o bună izolație termica iar cele cu degete îți asigura dexteritate. Șosete - de preferabil din lână merino sau fibre sintetice (nu bumbac) care îți oferă caldură și plus de confort. Împreună cu o pereche de bocanci de piele cu membrană Gore-Tex ai asigurată impermeabilitatea și căldura în sezonul rece.
Mici bonusuri calde- Corpul tău este asemeni unei mici centrale termice astfel că un mic aport de "combustibil" îți va oferi un plus de căldură, mai ales atunci când stai pe loc așa ca bine ar fi să ai în geanta ta un termos cu ceai fierbinte.